Advertentie
carrière / Nieuws

Hoe vertrouwelijk is uw personeelsdossier?

U denkt waarschijnlijk dat uw personeelsdossier vertrouwelijk is en dat niemand, behalve uw leidinggevende, toegang heeft tot deze informatie. Het gaat toch niemand iets aan welke opleidingen u heeft gevolgd? Of hoe lang u bij een bepaalde afdeling werkt? De werkelijkheid is anders.

17 februari 2010

Volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan iedereen een verzoek indienen tot openbaarmaking van documenten die betrekking hebben op een bestuurlijke aangelegenheid. Ook stukken uit een personeelsdossier kunnen documenten over een bestuurlijke aangelegenheid zijn.

Beslissingen over de rechtspositie van ambtenaren moeten soms openbaar moeten worden gemaakt. Dit geldt ook voor de toekenning van een vergoeding uit de openbare middelen aan ambtenaren en gewezen ambtenaren. Bijvoorbeeld onkostenvergoedingen en afvloeiingsregelingen bij ontslag. Er moet nog wel een belangenafweging worden gemaakt voordat de werkgever documenten openbaar maakt. De bescherming van de persoonlijke levenssfeer van ambtenaren staat op gespannen voet met het belang van openbaarmaking. Maar als het gaat om het ‘beroepshalve functioneren’ van ambtenaren kan zelden een beroep worden gedaan op die bescherming. Dus als iemand wil weten of u een bepaalde opleiding heeft gevolgd moet uw werkgever die informatie geven. Het al dan niet voldoen aan het vereiste opleidingsniveau is een aspect van het beroepshalve functioneren, aldus de Raad van State.

 

Soms wordt bij conflicten tussen werkgever en werknemer een minnelijke regeling  getroffen. Die minnelijke regeling wordt dan vaak vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, waarin partijen geheimhouding afspreken over de inhoud van de regeling.

Zo’n afspraak is echter in het licht van de Wob niets waard. De wettelijke verplichting op grond van de Wob gaat boven een tussen partijen gemaakte afspraak. De Raad van State heeft al eens geoordeeld dat afvloeiingsregelingen openbaar moesten worden gemaakt. Alleen de precieze loongegevens en medische gegevens mochten uit de stukken worden verwijderd. Ook een rapport dat leidde tot de schorsing en het ontslag van een directeur van een basisschool moest – volgens de rechtbank Assen – openbaar worden gemaakt, met uitzondering van persoonsgegevens van andere betrokken ambtenaren. In beide gevallen was een vaststellingsovereenkomst met een geheimhoudingsbeding afgesproken met de ontslagen ambtenaren, maar schoof de rechter die afspraak opzij.  

 

Uw personeelsdossier ligt achter slot en grendel, maar de wetgever hecht soms meer belang aan openbaarmaking. 

Anja Hoffmans
Advocaat bij Clingendael Advocaten in Den Haag

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Binnenkort zijn we allemaal werknemers, dus tja dan gaat dit niet meer op
Advertentie