Hogere salaris voor ambtenaar voorkomt corruptie
Hoe meer een ambtenaar verdient, hoe kleiner de kans is op corruptie. Dat is de uitkomst van een onderzoek van Roel van Veldhuizen, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.
Geef ambtenaren een hoger salaris en ze blijken minder geneigd tot corruptie. Dat blijkt uit onderzoek van economisch onderzoeker Roel van Veldhuizen. Hij voerde een zogenoemd laboratorium-experiment uit waaruit blijkt dat laagverdieners een gemakkelijke prooi voor omkopers zijn.
Geen echte ambtenaren
Toegegeven, er zijn geen echte ambtenaren voor het onderzoek gebruikt, en het is ook nog maar de vraag of de hypothese alleen voor ambtenaren geldt. ‘Voor het onderzoek hebben studenten zich verplaatst in ambtenaren en vanuit die positie vragen beantwoord. Echte ambtenaren hiervoor interviewen heeft geen zin, die zullen toch nooit zeggen dat ze steekpenningen aannemen,‘ zegt Van Veldhuizen, onderzoeker bij het WZB (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung) en gastonderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam.
60 procent meer salaris
Ook zijn de omstandigheden van de zogenaamde ambtenaren niet helemaal realistisch. De neiging tot corruptie was namelijk het kleinst wanneer de ondervraagden wel heel veel verdienden. ‘Er werd gevraagd in hoeverre ze tot corruptie bereid waren wanneer ze zo’n 60 procent meer salaris verdienden, legt de onderzoeker uit. ‘Dat kan natuurlijk helemaal niet in het echt, dat zou de overheid miljarden kosten.’
Meer salaris dan omkoper
Opvallend was dat het salaris van de ‘omkopers’ belangrijk was in de beslissingen van de ambtenaren. Zodra de tegenpartij meer verdiende dan de ambtenaar was de ambtenaar makkelijker te verleiden tot corruptie. Verdiende de omkoper minder, dan hoefde de ambtenaar zichzelf niet zo nodig te verrijken.
Abstracte situatie
Roel van Veldhuizen geeft toe dat behalve salaris ook andere factoren een belangrijke rol zouden kunnen spelen. ‘Het blijft een abstracte situatie, maar het is wel interessant te ontdekken dat het effect er is. Overigens kan het net zo goed dat deze uitkomst ook voor werknemers uit het bedrijfsleven geldt, maar dat heb ik niet onderzocht.’
Reacties: 25
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Zie bankensector.
En als Jos van Reij.....en Co Verdaas.......enz.
Waar is de eerlijkheid en passie voor het vak?
Maffia-praktijken is een term, die bij mij opkomt. Maar ik spreek dit niet uit, want dan volgen er represailles.
Werkt een openbaar dienstdoener beter als hij meer wordt beloond, om het kwaad in zijn karakter te sussen?
Of moet juist het kaf van het koren worden gescheiden en er hoge straffen komen voor onrechtmatig bestuur?
De graaicultuur wordt bij voorbaat al gesteund en beloond.
Hoe hoog moet dan dat salaris wel niet zijn?
Corruptie komt vooral voor in de klasse veelversieners met salrissen op het niveau van de balkenende norm en daarboven.
Wel of niet corruptie heeft alles te maken met gedrag en houding van mensen.
Punt 1 is dat overheidssalrissen natuurlijk wel in zekere zin marktconform moeten zijn. Kwaliteit moet gehoneerd worden.
Punt 2 is dat het vaak ontbreekt aan beroepstrots en erkenning van de ambtelijke functie. Iemand die echt trots is op zijn baan, zal veel snel in der verleiding komen.
Een nieuwe Stapel is opgestaan.
De opzet van zo'n onderzoek tart alle beginselen van het bedrijven van wetenschap.
Empirisch onderzoek aan de hand van opsporingsresultaten zal de onzin van de "stelling": aantonen.
Het zijn met name de hogere, extern ingehuurde 'medewerkers', die ik dubieuze conclusies zag en zie trekken, afspraken zie maken over miljoenen, ondanks degelijke ambtelijke (leest inhoudelijke) tegenadviezen. Echt de ambtenaar wordt niet gedekt door de uiterst 'integere' politiek.
Misschien is dat eens een onderzoekje waard?
Deze wonderlijke redenering zegt meer over het onderzoek dan over ambtenaren.