Advertentie
carrière / Column

Stress van de baas

'De baas' heeft behoorlijk wat invloed op het gevoel van stress bij de medewerkers.

23 juni 2022

Google momenteel eens op het woord ‘stress’ en er is één baas wiens naam steeds oppopt: Elon Musk. Zowel voor de stress die hij geeft, als voor de stress die hij heeft komt de man voortdurend in het nieuws. Bij Tesla jaagt ie mensen op stang met z’n oekaze over verplichte terugkeer naar kantoor.

Ben je volgende week nog vanuit huis aan het werk? Dan zul je niet langer lid zijn van de Tesla-familie. En overweeg je om dan maar een overstap naar de Twitter-community te maken? Dan moet je ook even achter je oren krabben en bedenken of dat wijs is. Daar is de onrust onder het personeel inmiddels zo groot dat er een stevig gesprek met de nieuwe ‘chief’ moet gaan plaatsvinden. Een chief die zelf trouwens verre van relaxed aan het rondstappen is. Productieproblemen in z’n fabrieken, achterblijvende omzetcijfers en een bak aan kritiek op z’n aanpak. Als hij in Amsterdam zou wonen zou ie vaste klant zijn bij coffeeshop The Bulldog.

Uiteraard hebben we hier een extreem voorbeeld bij de hand. Maar het geeft goed weer hoe belangrijk de rol van ‘de baas’ is als het gaat om stress en om werksfeer. Leidinggevenden zijn cruciaal voor een prettig en gezond werkklimaat. En tegelijkertijd zijn zij ook zélf mensen die gebukt kunnen gaan onder een te veel aan verwachtingen. Van een moderne baas verwachten we tegenwoordig ‘de wereld’. Deze moet empathisch zijn maar ook duidelijk richting geven; soft skills hebben maar ook weer niet té soft zijn. De zelfstandig werkende professional doet het werk meestal liever zónder die baas. Totdat het een beetje te ingewikkeld wordt; dan willen we maar wat graag dat iemand zegt hoe het verder moet. Ga er dus maar eens aan staan, aan dat moderne leiderschap.

Het goede nieuws is echter dat leidinggevenden - in het kader van medewerkerswelzijn - twee vliegen in één klap kunnen slaan. Daarvoor moeten ze wel eerst iets tegennatuurlijks onder de knie krijgen. Misschien kent u het nog wel. Uit de tijd dat we nog weleens in een vliegtuig zaten. Tijdens de veiligheidsinstructie kwam er dan een ingewikkelde zin langs bij de uitleg over het zuurstofmasker. ‘Help éérst jezelf en dan de ander’. Met name ouders van jonge kinderen moesten altijd even slikken bij deze zinsnede. Het voelt namelijk niet goed en tegelijk is het oh zo logisch. Als leidinggevenden deze les weten toe te passen – in staat zijn om goed in hun eigen welzijn te voorzien – zullen zij een aanstekelijk voorbeeld zijn voor anderen. De werking hiervan is extra krachtig doordat gedrag dat we zien meer impact heeft dan gedrag dat we alleen maar horen.

Dit laatste klinkt mysterieuzer dan het is. Bedenk maar eens waar je je meer door zou laten beïnvloeden. Door een baas die zégt dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en dat je dus niet ‘rug aan rug’ je vergaderingen moet doen. Maar die tegelijkertijd zelf van de ene meeting naar de andere rent en die het teamoverleg dwars door de lunchtijd heen plant. Of door een baas die daadwerkelijk handelt naar het eigen adagium?

Wat dat betreft is Elon Musk trouwens wel consistent in zijn aanpak. Van hem is bekend dat ie – juist in moeilijke tijden – voortdurend in de Tesla-werkplaatsen aanwezig is. Daar zelfs blijft overnachten om te laten zien hoe zeer zijn bedrijf hem aan het hart gaat. Dat juist hij ‘klaar is’ met het vele thuiswerken is dus niet zo vreemd. Maar hij kan wel wat coaching gebruiken bij het beter overbrengen van zijn goede bedoelingen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie