Advertentie
carrière / Column

Tevreden switchen van baan

Zo gek is het niet om ondanks je plezier in je werk toch van baan te wisselen. Ook Hanane deed het.

30 november 2023

Switchen van baan wordt vaak gezien als een gedurfde en spannende stap, vooral als je niet vertrekt uit onvrede en het prima naar je zin hebt.  Uit een onderzoek van Talent Trends blijkt dat een groot deel van de respondenten ondanks tevredenheid over de huidige functie op zoek gaat naar een nieuwe job. Zo gek is het dus niet om ondanks je plezier in je werk toch van baan te wisselen. Weet je aan de voorkant of het een goede keuze is? Nee. Maakt dat het spannend? Ja, zeker!

In mijn eigen geval heb ik geleerd om ook af te gaan op mijn onderbuikgevoel en vast te houden aan mijzelf, de nieuwsgierige en leergierige ik. Dit betekent dus ook dat je soms de keuze maakt om je vertrouwde omgeving los te laten en jezelf een nieuwe uitdaging te gunnen.

In oktober heb ik daarom de switch gemaakt van de gemeente Amsterdam naar het ministerie van OCW. Ik deed dit niet, omdat ik het niet naar mijn zin had in Amsterdam. Juist het tegenovergestelde was waar: ik ging met veel plezier en passie naar mijn werk. Toch kriebelde het om de landelijke overheid zelf te leren kennen en om zelf te ontdekken hoe je op landelijk niveau het verschil kunt maken voor burgers en de samenleving. Daarnaast betekent een nieuwe werkgever ook dat ik de mooie voorbeelden uit Amsterdam over hoe je (mbo)-jongeren een mooie stage of leerwerkplek kan bieden meeneem en kan inbrengen, in de hoop dat een goed voorbeeld goed doet volgen.

Binnen het ministerie van OCW werk ik voor de directie Maatschappelijke Diensttijd (MDT), een tof programma waardoor jongeren de ruimte krijgen om hun talenten te ontdekken, zichzelf te ontwikkelen en zichzelf in te zetten voor de samenleving en de ander. Het team bestaat voor de helft uit externen (lees: geen ambtenaren), we hebben een eigen jongerenpanel dat actief meedenkt en meebeslist over het beleid en we zijn als team veel op pad en overal in het land te vinden. Ik voel aan alles dat deze werkwijze binnen het rijk ‘niet normaal’ is. Maar dat maakt het juist ontzettend leuk, omdat we hiermee laten zien dat je ook vanuit de landelijke overheid streetwise kunt werken en moet doen wat nodig is om beter aan te sluiten bij wat de samenleving van je vraagt. Dit betekent dus ook: niet vasthouden aan vastgeroeste kaders, maar doen wat nodig is en hier je werkwijze op aanpassen.

De afgelopen weken is mij meerdere keren door vrienden, familie, oud-collega’s en nieuwe collega’s gevraagd hoe ik tot nu toe mijn overstap ervaar. Een nieuwe uitdaging is altijd spannend, maar ik heb het erg naar mijn zin, ik mag mij vastbijten aan belangrijke maatschappelijke thema’s, ik krijg ruimte om te ontdekken hoe we ons werk nog beter kunnen doen en ik kan veel aandacht besteden aan co-creatie en de stem van jongeren. En dat zijn de ingrediënten die ik nodig heb om mijn werk met plezier te doen. Spijt? Nee, zeker niet. Mis ik Amsterdam: Jazeker, maar gelukkig zijn de contacten warm.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie