Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenarenkorps bij gemeenten dijt verder uit

Groei wordt vooral verwacht in het functiegebied ruimtelijke ordening/milieu. Met krimp houdt men rekening bij burger- en publiekszaken.

23 mei 2024
ambtenaren kantoor
Shutterstock

De personele bezetting in gemeenteland is vorig jaar met 5,6 procent gestegen ten opzichte van 2022. Dat betekent dat in een jaar tijd ruim 10.000 extra personen bij gemeenten aan de slag zijn gegaan. De stijgende trend van de bezetting zette daarmee door en was het grootst van de afgelopen jaren.

Ervaren Inkoopadviseur

Provincie Flevoland
Ervaren Inkoopadviseur

Teamleider Bestuurlijke en Juridische Zaken

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Huizen
Teamleider Bestuurlijke en Juridische Zaken

Kleinste gemeenten

Dat blijkt uit de zojuist verschenen Personeelsmonitor Gemeenten 2023 van A&O fonds Gemeenten. De stijging in de personele bezetting was met 7,5 procent het grootst bij gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners en het kleinst bij de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners en de G4. In tegenstelling tot eerdere jaren vond  ditmaal ook groei plaats bij de allerkleinste gemeentegrootteklasse (minder dan 20.000 inwoners).

Klik om te vergroten

Nieuwe taken

Het invullen van vacatures is de meest genoemde reden voor de toename van de bezetting. Bijna de helft van gemeenten die te maken hebben met een toename van de bezetting voert die reden aan. Het invullen van de vacatures ging gemeenten in 2023 overigens iets gemakkelijker af dan in 2022: het aandeel moeilijk vervulbare vacatures daalde van 20 naar 16 procent. De toename van de bezetting komt vooral ook doordat er steeds nieuwe taken op gemeenten afkomen: een derde van de gemeenten met een toegenomen bezetting gaf dat als reden op.

Krimp

Bijna 80 procent van de gemeenten verwacht dat de bezetting dit jaar nog verder toeneemt, 20 procent verwacht dat deze gelijk blijft. Slechts 1 procent van de gemeenten verwacht dat de bezetting zal afnemen. Groei wordt vooral verwacht in het functiegebied ruimtelijke ordening/milieu. Met krimp wordt rekening gehouden bij burger- en publiekszaken.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Deze mensen zijn niet nodig als de kwantitatieve groei van Nederland stopt. Het eindeloze uitbreiden van woongebieden totdat Nederland een grote stedelijke vlakte is.
Hielco Wiersma
Het is uitermate vreemd -en daar is al jaren op gewezen- dat bij een steeds verdergaande decentralisatie van werkzaamheden (3D Domein, Juegdwetgeving, Inburgeringswet, Energiewetgeving, SPUK-regelingen etc.) richting Medeoverheden, de Rijkoverheid zelf haar personeelsbestand weet uit te breiden tot ongekende omvang.
Bij Gemeenten was tot 2023 juist sprake van vermindering tot vrijwel stilstand.
Advertentie