Advertentie
carrière / Nieuws

‘Tot 2016 genoeg ambtenaren’

De eerdere prognose van Binnenlandse Zaken (BZK) dat er de komende jaren vooral vanwege de vergrijzing een enorme vervangingsvraag ontstaat, blijkt achterhaald. Gemeenten hebben tot zeker 2016 genoeg ambtenaren. Dat stelt directeur Jeroen Pepers van het A+O fonds Gemeenten.

09 oktober 2013

Gemeenten hebben tot zeker 2016 genoeg ambtenaren. De eerdere prognose van Binnenlandse Zaken (BZK) dat er de komende jaren vooral vanwege de vergrijzing een enorme vervangingsvraag ontstaat, blijkt achterhaald.

Grote uittocht

Dat stelt directeur Jeroen Pepers van het A+O fonds Gemeenten. De Grote Uittocht, waarbij de publieke sector ultimo 2020 zeven van de tien ambtenaren zou kwijtraken, vindt niet plaats in de omvang zoals in het gelijknamige BZK-rapport uit 2010 is voorspeld. Die rekensom klopt niet meer. De toekomstverkenning wordt momenteel dan ook bijgesteld op het ministerie. Bijstelling van het rapport is nodig; enerzijds omdat ambtenaren langer doorwerken, anderzijds omdat door de sindsdien in gang gezette verkleining van het overheidsapparaat er minder functies zijn dan waarbij in de toekomstverkenning van 2010 rekening werd gehouden.

Kwaliteitsprobleem

Voor gemeentelijke werkgevers is volgens Pepers niet zozeer een dreigend probleem of ze wel over voldoende personeel kunnen beschikken, als wel of dat personeel genoeg kwaliteit in huis heeft. Door de decentralisatie van rijkstaken en met name de digitalisering wordt van de ambtenaar meer en meer verwacht aan competenties en vaardigheden. ‘Kunnen ze wat nodig is, dat is de vraag’, aldus de directeur van het A+O fonds Gemeenten. Hij betwijfelt of er in gemeentehuizen straks nog functies zijn op het niveau van mbo3 en mbo4. Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn het opwaarderen van de functies van mbo4 naar hbo-niveau. ‘De vraag is of we de ambtenaren kunnen begeleiden naar een hoger niveau’, zegt hij.

Opleiden

Over hoe de ambtenaar van de toekomst eruit ziet, hoeven gemeentelijke wekgevers zich niet druk te maken. ‘Die hebben ze namelijk al in huis’, zegt Pepers. De vraag is volgens hem veel meer wat je er als werkgever mee doet. Gezien de taak- en schaalveranderingen die er op gemeenten afkomen, is inzetten op opleiden, ontwikkelen en doorontwikkelen in wezen de meest voor de hand liggende optie.

Vervangingsprobleem

Ander probleem wordt volgens Pepers hoe over vijf tot zeven jaar, als de vervangingsvraag wel acuut wordt, gemeenten aan jongeren denken te komen. Omdat zowel de voor- als de achterdeur al jaren op slot zitten en nog jaren op slot blijven – er komt niemand meer bij, er gaat vrijwel niemand weg – vergrijzen de meeste organisaties in gestaag tempo. De gemiddelde leeftijd van de ambtenaar komt vrijwel overal boven 50 jaar te liggen. ‘We moeten gaan nadenken hoe we dan toch jongeren kunnen trekken die bij de overheid willen werken’, zegt hij.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jeroen Pepers / Directeur A+O fonds Gemeenten
Een kleine nuancering bij de inhoud van dit artikel. Er staat dat ik betwijfel of er nog wel functies op mbo 3 en 4 zullen zijn in de toekomst. Die zullen er wel degelijk nog zijn in de toekomst. Het zullen er alleen minder zijn dan nu, m.n. door digitalisering. We zien de verschuiving van het opleidingsniveau ook in de onderzoeken terug. Het aantal hoger opleiden neemt toe. We zullen dus (een deel) van de mensen moeten gaan begeleiden naar hoger werk- en denkniveau om inzetbaarheid te behouden.
Criticus - NL
Wel minder mensen, maar meer werk. En dan ook graag voor het MBO-salaris! Daar wordt in ieder geval in deze regio flink op aangestuurd.



Onder het mom van 'loyaliteit' en 'collegialiteit' en 'blij zijn dat je in deze tijden nog een baan hebt' krijg je hier steeds meer op je bord gegooid, maar staat er niets financieels tegenover.



Gek he, dat de overheid als onbetrouwbaar en slechte werkgever wordt bestempeld.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Een gemeente zal ondanks de digitalisering nooit zonder uitvoerend personeel kunnen. Bovendien is het arrogant om te denken dat HBO of universitair geschoolde medewerkers automatisch wel over de vereiste competenties beschikken. Wie de kolossale blunders op managementniveau bekijkt en analyseert, weet wel beter. Veel belangrijker wordt het om medewerkers door training on the job - om een lelijke Engelstalige uitdrukking maar eens te gebruiken - fit te houden voor een sterk veranderende maatschappij. Alleen vereist dat ook een andere politiek-bestuurlijke aansturing.
huisman / gemeente
Hou eens op over de vergrijzing. Arbeiders worden geacht tot 67 te werken. De banen voor de groep 50plus liggen niet voor het oprapen. Wat verwacht men nu, dat je je eigen baan maar opgeeft om de jongeren een kans te geven. Als werkgever weet je precies wanneer een medewerker met pensioen gaat dus kun je daar tijdig op inspelen. Maar tegenwoordig is personeel in vaste dienst alles behalve vanzelfsprekend. Dus nieuwe banen bij de overheid blijf dromen. En met tijdelijke contracten kun je weinig mensen lokken. Dit probleem wordt door de werkgevers zelf veroorzaakt.
bwt-team / inhuur handhaving bouw en vergunningverlening
Volgens mij kan het probleem veel gemakkelijker opgelost worden. Waarom niet gaan weeken met meer inhuur krachten. Deze zijn immers vaak goedkoper dan de gemiddelde ambtenaren. Door de overheid kan dan bijvoorbeeld een vast tarief vaststellen per doelgroep, die niet hoger ligt dan de gemiddelde uurtarieven van de ambtenaren zelf (dus uurloon, vakantie geld, ziektekosten wn dergelijke). Hierdoor zal de kennis, kunde, snelheid en kwaliteit ook toenemen. Tevens is dit naar mijn mening ook een goede manier om te bezuinigen.
Mark de Vries / Adviserend Partner
Dat de uitstroom nog niet in de lijn ligt van 70% in 10 jaar tijd is niet zo raar. Toen het rapport werd geschreven was niet verwacht dat de economie zo lang zou tegen vallen. De 40% die uit het openbaar bestuur zou vertrekken (= gem 4% per jaar) blijft veelal angstvallig de eigen baan vast houden omdat de arbeidsmarkt weinig andere mogelijkheden biedt. Daarnaast wist men toen nog niet dat de pensioenleeftijd zou opschuiven. Dat betekent dat een deel van de leeftijdsuitstromers (de andere 30%; gem 3% per jaar) later met pensioen gaat. Rekenkundig zou je dan maximaal 2x3% leeftijduitstromers in die periode van 2010 tot 2020 missen. Nou werkt niet iedereen tot hun 67e door....

De 10 jaar zijn echter nog niet om. De economie begint langzaam aan te trekken. En de overheid is nog steeds niet de meest aantrekkelijke werkgeverssector van Nederland bron: intelligence group). Dus van die mensen die in 2010 als overheidsdienaar werkten zal 30%-6%= 24% via leeftijd uitstromen. En ik zou helemaal niet gek te kijken staan dat we over een jaar op 2 á 3 (bij een verdere vooruitgang van de economie) een versterkte uitstroom krijgen van ambtenaren die hun heil in andere sectoren gaan zoeken.....

Hoeveel mensen er daarnaast noodgedwongen moeten worden vervangen omdat ze niet meer passen bij de sterk veranderende eisen ten aanzien van personeel is voor mij een vraag. Maar ook dat gaat zijn impact hebben.
Jan
Wie wil er überhaupt nog bij een gemeente werken als hij een andere keus heeft? Niet iemand die zijn verstand gebruikt. Laag betaald, steeds hogere werkdruk, altijd het eerst financieel gepakt en door iedereen uitgekotst. Kortom: de ideale baan....
Rick Stortelers / directeur
Niet de vergrijzing, maar de ontgroening wordt het probleem. Te weining mensen met een geschikte opleiding. Kleine organisaties met generalisten en alle niet strategische taken, uitbesteed. De mensen die nu op het punt staan uit te stromen hebben allemaal al een prachtige toekomst achter zich. De kunst wordt om mensen te vinden met een prachtige toekomst voor zich en dat gaat nog een grote opgave worden
t. faber / gepensioneerd
Ik ben het volkomen eens met dhr./mw. Gerritsen. Het door politiek en werkgevers telkenmale schetsen van het schrikbeeld van de z.g. vergrijzing is een vorm van stigmatisering die zijn weerga niet kent en die bovendien bedenkelijke discriminatoire vormen begint aan te nemen. Enerzijds klagen over de (vermeende) inferioriteit van de oudere werknemers ten opzichte van de jongere, anderzijds doodleuk de pensioengerechtigde leeftijd optrekken naar 67 jr. Niet bepaald consequent, lijkt me.
gerrie
De gemeentesecretaris 's nachts op de zoutstrooier!! Ik kan niet wachten tot het weer gaat vriezen. Komt dat zien.
Pierre
Op A en o budgetten wordt ook bespaard...ze worden wel geraamd maar die bieden de ruimte om in werkelijkheid overschrijdingen op afdelingskosten die wat moeilijker liggen te kunnen compenseren. Gewoon de kosten begroten om vakbonden te pleasen. Dat zie je natuurlijk nooit terug in een thematische verschillenanalyse jaarverslag. Maar tel alle a en o budgetten in een begroting maar eens bij elkaar op....

Hoeveel ambtenaren lukt het om hun werk in een functiewaardering op een hoger plan te krijgen?
Meestal zijn het zinloze pogingen.

Ook miezemauzen over parkeerkostenvergoedingen. Die worden door sommige gemeenten niet betaald! Pure diefstal op personeel . Reiskostenvergoeding is gebaseerd op een jaren geleden bedachte fiscale norm. Terwijl de auto ondertussen veel duurder is geworden. En dan wil je concurrentie met de markt? Die bieden ook in deze tijd auto's met 14 procent bijtelling. Ofwel netto de prijs waarvoor de ambtenaar twee keer tankt rijdt een ander in een auto van 20, 30 mille. Zonder onderhoudskosten.

Als de markt aantrekt komen gemeenten pas echt in de problemen. Dan zal blijken hoe aantrekkelijk hun werkgeverschap is. De uitdagende baan is in het bedrijfsleven ook te vinden. Politieke partijen doen gewoon mee met het vergroten van het slechte imago, door steeds te zeiken over minder ambtenaren. En wat is de achtergrond van veel lokale politici? Juist! Daarvoor wil je dan toch niet meer werken!

De jeugd gaat de overheid in de toekomst als werkgever gewoon overslaan. Tenzij de overheid ook echt gaat belonen en dat ook in minder goede tijden doet. Dat hoeft dus niet alleen salaris te zijn. Gemeenten moeten daarnaast ophouden als collectief arbeidsvoorwaarden op te stellen. Zo onderscheid je je nooit! Iedereen krijgt het personeel dat-ie verdient, is een toepasselijk gezegde.
Hans Hoogendijk / Starter
[... of hoe deze generatie academische jongeren (25) ooit een kans krijgt].
henk
Correctie: Tot 2016 nog genoeg ongemotiveerde ambtenaren
Advertentie