Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeentepersoneel steeds minder tevreden over inkomen

Met name de lagere en middeninkomens hebben volgens de FNV meer moeite om de inflatie bij te benen.

05 september 2023
De acties van ambtenaren worden opgeschort
De Vries Media/ANP-HH

Gemeentemedewerkers zijn wederom minder tevreden over hun inkomen. Dat blijkt uit een enquête van vakbonden FNV, CNV en CMHF. De afgelopen drie jaar is een dalende trend zichtbaar. Ook voelt ‘een substantieel deel’ zich onveilig op het werk.

Teamleider KOT S11

JS Consultancy
Teamleider KOT S11

Jurist Projectbesluiten

Provincie Utrecht
Jurist Projectbesluiten

Ruim 21.000 werknemers hebben in juni en juli de enquête ingevuld. In totaal werken er ruim 190.000 ambtenaren in de sector.

Daling sinds 2020

Hieruit blijkt dat nog maar 39 procent van de respondenten (heel) tevreden is met zijn of haar totale inkomen (inclusief individueel keuzebudget en eventuele toeslagen en vergoedingen). Vorig jaar was dat 42 procent en in 2020 was dat 55 procent. Bij de lagere inkomens (medewerkers in schaal 1 t/m 5) is de ontevredenheid nog groter. Ondanks in februari is afgesproken de lonen in de laagste schalen met 13 procent te laten stijgen, geeft 35 procent aan (heel) ontevreden te zijn.

Inflatie

‘In deze financieel turbulente tijden staat loon als arbeidsvoorwaarde nog steeds op nummer 1 bij de medewerkers’, zegt Marieke Manschot. Zij is namens FNV Overheid de onderhandelaar over de cao Gemeenten. Met name de lagere en middeninkomens hebben volgens Manschot meer moeite om de inflatie bij te benen. ‘Daarnaast wordt het door de stevige concurrentie op de arbeidsmarkt steeds moeilijker om de publieke voorzieningen op niveau te houden’, constateert de vakbondsvrouw. Het aantrekken en behouden van personeel zal de komende decennia een grote uitdaging zijn voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Jongeren

Dat de arbeidsmarkt onder druk staat, blijkt tevens uit de FNV-enquête. Van de jongeren onder de 35 jaar verwacht iets meer dan een kwart binnen vijf jaar van baan te wisselen. Deze leeftijdsgroep geeft aan meer behoefte te hebben aan extra verlof. Voor alle respondenten geldt dat goede arbeidsvoorwaarden een belangrijke voorwaarde zijn om bij de huidige werkgever te blijven.

Agressief gedrag en intimidatie

Verder blijkt uit de rondvraag dat ‘een substantieel deel’ zich onveilig voelt op het werk. Het kan gaan om agressief gedrag en intimidatie door burgers. Een kwart van de respondenten heeft te maken met onveiligheid door politieke besluiten. FNV: ‘Vooral managementleden en medewerkers werkzaam in staf- en /beleidsfuncties geven dit aan.’ Er moet volgens deze medewerkers meer ruimte zijn voor ‘loyale tegenspraak.’

Nieuwe cao 2024

De gesprekken over een nieuwe cao starten op vrijdag 22 september. Ter voorbereiding hebben de drie bonden deze vragenlijst onder alle medewerkers die werkzaam zijn bij gemeenten of gemeentelijke organisaties uitgezet. De werknemersorganisaties hoopten zo in beeld te krijgen welke arbeidsvoorwaarden zij belangrijk vinden. De huidige cao loopt af op 31 december.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Mark my words: de inzet van de VNG wordt een nullijn.
Hans Bakker
Gemeenten zijn bakken geld kwijt aan zzp’ers en andere inhuur. Als gemeenten, net als scholen, daar nu eens mee zouden ophouden, dan kunnen de middelen die dat oplevert naar vast personeel. Helaas zijn gemeenten geen ster in goed management. Beroerd, zelfs. Een beter management kan burger en ambtenaar meer opleveren dan nu het geval is.
Advertentie