Advertentie
carrière / Nieuws

Onbalans in leeftijdsopbouw onder Rijksambtenaren

Het aantal oudere werknemers van de Rijksoverheid dat met pensioen gaat wordt onvoldoende gecompenseerd door de instroom van jonge nieuwe medewerkers.

22 mei 2012

Het aantal oudere werknemers van de Rijksoverheid dat met pensioen gaat wordt onvoldoende gecompenseerd door de instroom van jonge medewerkers. Dat zegt de Algemene Rekenkamer in een rapport. Volgens het rapport 'Personeelsbehoefte rijksoverheid: strategie en planning’ ontstaat hierdoor een onbalans in leeftijdsopbouw.

Bezinning
De onbalans wordt versterkt door de bezuinigingen die op stapel staan. Daarbij verliezen jonge ambtenaren sneller hun baan dan hun oudere collega's. De Rekenkamer pleit daarom voor 'bezinning' op de personele gevolgen van de modernisering van de Rijksdienst, en de daarbij passende personele samenstelling.

Strategisch plannen
Omdat de beroepsbevolking in de toekomst gaat dalen, dreigen er volgens de Rekenkamer ook problemen te ontstaan om vacatures in de toekomst te vullen. Er zullen minder mensen met de gevraagde kwalificaties beschikbaar komen voor de arbeidsmarkt. De Rijksoverheid zou daarom aan 'strategische personeelsplanning' moeten doen om zo te anticiperen op de gevolgen van een krimpende arbeidsmarkt vanaf 2015. 

Centraal aansturen
Minister Spies van Binnenlandse Zaken onderschrijft de aanbevelingen over het strategisch personeelsbeleid. Wel zegt ze dat de Rijksoverheid te divers is om de strategische personeelsplanning centraal aan te sturen.


 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk
De echte oorzaak is het feit dat de overheid een onbetrouwbare, onaantrekkelijke werkgever is. Geen jongere wil hier nog werken.
Cees
Helemaal mee eens Henk. En dat zo'n achterlijk mens als Spies zich hier nog mee durft te bemoeien. Strategisch personeelsbeleid, laat me niet lachen. Spies is totaal niet capabel om wat voor functie dan ook uit te oefenen. Een schamele fooi van 2 % loonsverhoging uit de 1,5 jaar CAO onderhandelingen durft "mevrouw" Spies nog terug te draaien. Inderdaad strategisch beleid om de "tweederangs" werknemenrs bij de overheid (met name gemeente, want Spies volgt zelf wel de rijks CAO!) zo snel mogelijk weg te werken en er zeker te zorgen dat de wijze jongeren zich niet meer zo willen laten behandelen en dus niet meer bij gemeenten of provincies willen werken. Ga zo door Spies hihi.
Leo / beleidstrateeg gemeente
Ik herken jullie commentaar, ik schrik vaak van het niveau van de sollicitanten die wij als gemeente krijgen, maar de overheden willen allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Voor academische functies komt alleen nog maar MBO+, soms een enkele HBOer. Kwaliteit is ver te zoeken. De arbeidsvoorwaarden om aan de slag te gaan als "nationale pispaal" zijn allerbelabbert en staan niet meer in verhouding tot de hoge werkdruk en de vele uren en kennis en kunde die wordt gevraagd, zeker bij de academische functies. Ik raad persoonlijk niemand meer aan om voor de overheid, want er is geen doorstroming en de echte leuke functies worden politiek gelieerd verdeeld of zijn voorbehouden aan, hoe kan het ook anders, het bedrijfsleven. Ik ervaar dat ik goed genoeg ben om de meeste complexe projecten een vraagstukken voor politiek en jan en alleman op te lossen, maar zodra het er op aan komt, koop ik er weinig perspectief voor. Maar wil je als ambtenaar zelf aan de slag in het bedrijfsleven, dan is de ambtenaar opeens incompetent. Het ambtenaarschap is een grote doelloze controverse aan het worden.
Advertentie