Advertentie
carrière / Nieuws

Dijkwerkers-pool tegen de uitstroom

De moderne ambtenaar wil graag meer mobiliteit in zijn of haar werk. Dat mag zowel in of buiten de eigen organisatie. Een serie over de opmars van flexplekken, flexpools en flexwerken.

26 oktober 2017

De komende jaren moet 1.100 kilometer dijk worden versterkt en daarvoor is 7 miljard euro beschikbaar. Voor die enorme opgave zijn veel mensen nodig. Bij een speciale pool kunnen medewerkers van Rijkswaterstaat en waterschappen zich aanmelden voor opdrachten buiten de eigen organisatie.

Om vraag en aanbod van beschikbare mensen en kennis bij de 22 afzonderlijke organisaties op elkaar af te stemmen en bij elkaar te brengen, is het platform ‘De Dijkwerkers’ opgericht. Bij de ‘Dijkwerkers Pool’ kunnen medewerkers van Rijkswaterstaat en waterschappen zich aanmelden voor opdrachten buiten de eigen organisatie. Tegelijkertijd kunnen die partijen vragen naar mensen met bepaalde expertise. Het gaat doorgaans om opdrachten voor een paar dagen per week en dat een half tot twee jaar lang. In sommige gevallen gaan mensen ook fulltime elders aan de slag. Medewerkers blijven in dienst van hun eigen organisatie en de ‘inhurende partij’ neemt deels het salaris over.

Jonge mensen
Jaarlijks tonen ongeveer zeventig mensen interesse in een klus buiten de eigen organisatie en zijn er ongeveer vijftig opdrachten beschikbaar, vooral voor project-, contract-, omgevings- en technische managers. In ‘slechts’ een kwart van de gevallen komt het tot een match. ‘Partijen zoeken altijd dé ideale kandidaat en die is er simpelweg niet altijd’, zegt programma­directeur Erik Kraaij. Hij is in dienst van de Unie van Waterschappen, maar is sinds ruim 4,5 jaar toch vooral plaatsvervangend programmadirecteur van het Hoogwater-beschermingsprogramma.

‘Vooral in de technische en financiële hoek is er in onze sector niet genoeg kennis beschikbaar, terwijl het opstellen van goede contracten enorm belangrijk is.’ En zo nu en dan spelen er praktische problemen: bijvoorbeeld als alleen iemand uit Groningen over de juiste kennis beschikt voor een project in Zeeland.

Opvang uitstroom
Vanwege het tekort aan matches komen de waterschappen en Rijkswaterstaat soms uit bij externe krachten. Die zijn niet alleen duurder, maar Kraaij vindt ook dat de overheid zelf meer mensen met financiële en technische kennis in huis moet hebben. De waterbouwsector heeft de komende jaren zo’n 350 fte aan medewerkers per jaar extra nodig om uitstroom en groei op te vangen. De dijkwerkerspool moet voor potentiële werknemers een extra argument zijn om in de waterbouwsector aan de slag te gaan, zegt de programmadirecteur. ‘Jonge en ambitieuze mensen kiezen niet zozeer voor een werkgever, maar voor een plek waar ze nieuwe kennis kunnen opdoen en zich kunnen ontwikkelen. Met ons uitwisselingsprogramma bieden we die mogelijkheid.’

Match
Na bijna drie jaar ‘Dijkwerkers Pool’ is het tijd een tussenbalans op te maken, zegt de programmadirecteur. Kraaij is zeker niet ontevreden, maar het percentage van 25 procent matches moet volgens hem wel omhoog. Dat wil hij voor elkaar krijgen door meer medewerkers intern op te leiden en nieuwe mensen aan te trekken. Ook het aantal beschikbare opdrachten zal omhoog moeten. Op het moment dat dit artikel werd geschreven, stond er slechts één opdracht (communicatie­adviseur in Delft) op de website. Het aanbod varieert, zegt de programmadirecteur. ‘Soms staan er wel vijf of zes vacatures online. Maar het klopt natuurlijk dat hoe meer opdrachten er zijn, hoe groter de kans is op een match.’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 20 van deze week (inlog)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie