Eis tegen van omkoping verdachte ambtenaar: 8 maanden
Tegen een (oud-)ambtenaar van de gemeente Amsterdam die wordt verdacht van jarenlange passieve omkoping heeft de officier van justitie deze week een celstraf van acht maanden geëist. De man is, net als drie anderen die wegens passieve omkoping worden vervolgd, door de gemeente ontslagen.
Tegen een (oud-)ambtenaar van de gemeente Amsterdam die wordt verdacht van jarenlange passieve omkoping heeft de officier van justitie deze week een celstraf van acht maanden geëist. De man is, net als drie anderen die wegens passieve omkoping worden vervolgd, door de gemeente ontslagen.
Corrupte ambtenaren
In maart 2015 begon het politieonderzoek na een tip dat er corrupte ambtenaren waren binnen de gemeente Amsterdam. Het vermoeden was dat meerdere ambtenaren giften, zoals auto’s, een keuken en bouwmaterialen, zouden hebben aangenomen in ruil voor één of meer tegenprestaties, zoals het onrechtmatig gunnen van werkzaamheden aan aannemingsbedrijven. De verdachte wordt verweten dat hij zich als toezichthouder bij de gemeente schuldig heeft gemaakt aan passieve omkoping vanaf januari 2011 tot en met 8 maart 2016. Er is een ontnemingsvordering aan de orde voor een bedrag ruim 260.000 euro. Die ontnemingszaak zal later worden afgedaan.
Zelfverrijking
Kern van het verwijt aan de oud-ambtenaar is ‘jarenlange en aanzienlijke zelfverrijking door ambtelijke omkoping’. Zo heeft hij auto’s cadeau gekregen, in zijn huis in Almere een kostbare keuken laten zetten en zijn buitenhuis in Frankrijk laten verbouwen en van een nieuwe keuken en houtkachel laten voorzien. Op dat huis is conservatoir beslag gelegd. De verdachte benaderde bedrijven actief en verzocht diverse bedrijven bij herhaling om kostbare giften, schrijft het Openbaar Ministerie dat vindt dat de verdachte zijn omkopingspraktijken dan ook ‘welbewust’ heeft ingezet. ‘Hij heeft hij zich privé structureel verrijkt tot een bewijsbaar totaalbedrag van ruim 113.000 euro.’
Manipulerende houding
‘Dit dient de verdachte zwaar te worden aangerekend. Voor het goed functioneren van het openbaar bestuur is het van essentieel belang dat dit zuiver handelt. (…) Wat verdachte extra kan worden aangerekend is zijn actieve optreden richting de bedrijven en zijn manipulerende houding als zij niet direct instemden met zijn criminele verzoek om geld of spullen’, aldus de officier in haar requisitoir.
Met de betrokken bedrijven heeft het Openbaar Ministerie inmiddels geschikt of onderhandelingen daartoe zijn nog bezig.
Andere strafeisen
In totaal zijn in deze strafzaak vier verdachten gedagvaard. Deze week stonden al drie verdachten voor de rechter. De eis tegen de tweede verdachte is een taakstraf van 240 uur en een boete van 15.000 euro, de eis tegen de derde verdachte is 200 uur taakstraf en een boete van 10.000 euro. Voor de zaak tegen de vierde verdachte wordt nog een zittingsdatum gezocht. De uitspraak in de verschillende zaken is op gepland 10 januari 2022.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.