Advertentie
carrière / Nieuws

Geluk als medicijn duurzame inzetbaarheid

Als je ziekteverzuim tegen wilt gaan is het belangrijk om te zorgen voor werkgeluk op de werkvloer. Bij veel overheidsorganisaties begint dat besef langzaam door te dringen. In Eindhoven lijkt een initiatief van ambtenaren zelf goed te werken.

16 november 2017

Het ziekteverzuim is bij de overheid al jaren hoger dan gemiddeld. De oplossing: maak de ambtenaar gelukkig. In Eindhoven werken ze er op kleine schaal al mee. Het project 'Waag' is niet van boven opgelegd maar bedacht en uitgevoerd door de ambtenaren zelf. Vooralsnog werkt het goed. 'We zien na een jaar een enorm verschil'.

Werkgelukproject
De baan op de afdeling Handhaving van de gemeente Eindhoven daagde Just al een tijdje niet meer uit. Gelukkig werd hij er ook niet van. Sporten en het vrijwilligerswerk bij de voetbalvereniging, dat vervulde hem wel met blijdschap. Niet voor niets gingen daar heel wat vrije uurtjes in zitten. Toen zijn collega’s vanuit een werkgelukproject ook bij hem langskwamen om poolshoogte te nemen sprak hij deze gevoelens voor het eerst uit. Het zette iets in beweging bij de gemeenteambtenaar. ‘Dat was een jaar geleden, nu heeft Just een baan als beleidsmedewerker voetbal’, vertelt Hans Wensing, oprichter van het project. ‘Weliswaar bij een andere gemeente maar hij zit er helemaal op zijn plek, dolgelukkig’. 

Zetje
Hans Wensing (56), in het dagelijks leven ambtenaar ruimtelijke ordening bij de gemeente Eindhoven, is er bescheiden over. ‘Misschien had Just die stap uiteindelijk zelf ook gezet, maar mogelijk hebben we hem net dat een zetje gegeven’. Hij richtte een jaar geleden het interne project ‘Waag’ op, een team van collega’s dat de vinger aan de pols houdt bij medewerkers. Zijn ze tevreden, zitten ze op de goede plek, waar hebben ze een hekel aan, en waar worden ze blij van? Dit was vlak nadat hij zelf zijn mooie baan als afdelingshoofd had teruggegeven. Omdat hij ‘leegliep’ op die functie, zoals hij het zelf omschrijft.


Stroef

Het duwtje in de goede richting dat hij destijds van zijn leidinggevende kreeg inspireerde hem. En toen de toenmalige gemeentesecretaris een oproep deed om met ideeën te komen om zaken beter te laten verlopen stak hij zijn vinger op. ‘Het management wilde van ons weten waarom zaken stroef verliepen en er frictie was tussen bestuur en ambtenarenapparaat. Ook is het verzuim hier redelijk hoog.’ Hans draaide de vraag van zijn werkgever echter om. ‘Wat maakt onze ambtenaren eigenlijk gelukkig?’ vroeg hij zich hardop af.


Passies en pijnpunten

Samen met een coach daagt hij zijn collega’s uit om stil te staan bij hun werkgeluk en zogenoemde meetlatten op te stellen. Een lijstje met passies en pijnpunten. ‘Werkdruk en te weinig vertrouwen van de leidinggevende werden vaak als negatief aspect genoemd. En ook de angst om het werk niet goed te doen’, vertelt Wensing. ‘Dat ze resultaat van hun werk terugzien in de samenleving is daarentegen weer een grote geluksfactor’. Het is de bedoeling dat er een cijfer wordt toegekend aan de meetlatten en dat de beoordeling in de loop van de tijd ten goede verandert. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

FJ / HRM
Wat een inspirerend verhaal! Waar een wil is, is altijd een weg. Die plek die volgt wel vroeg of laat.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Sympathiek project. De vraag blijft natuurlijk wel of er voor ieder een stoel naar keuze beschikbaar is.
Advertentie