Advertentie
carrière / Nieuws

Jonge ambtenaar Jorrit strijdt voor duobaan

Jonge ambtenaar Jorrit Blaas pleit ervoor dat meer beleidsambtenaren ook een baan buiten het gemeentehuis of ministerie hebben. Zo kunnen ze hun beleid afstemmen op de praktijk.Jorrit Blaas is finalist voor Jonge Ambtenaar van het Jaar.

12 januari 2016

Drie dagen per week maakt hij beleid op het Ministerie van Onderwijs. De overige twee dagen staat Jorrit Blaas voor de klas, als economieleraar op het VWO. ‘En beide werkgevers zijn daar erg blij mee,’ vertelt de finalist van de jonge ambtenaar-verkiezing enthousiast. ‘Duo-banen leveren de overheidsorganisatie zoveel op, het zou eerder regel dan uitzondering moeten zijn.’

Traineeship
Jorrit Blaas (27) was tijdens zijn studie economie de enige uit zijn jaar die aspiraties richting overheid had. ‘Ik koos na mijn afstuderen voor een traineeship waarbij ik ook mijn lesbevoegdheid kon halen. Ik ben daarna toch fulltime bij de rijksoverheid gaan werken. Eerst bij de afdeling Inspectie, daarna in Brussel en vervolgens weer in Den Haag als beleidsambtenaar op het onderwijsministerie. Ik had het er erg naar mijn zin, maar begon het lesgeven toch te missen,’ vertelt Jorrit.


Profiteren
Zijn leidinggevende reageerde positief toen Jorrit voorstelde om deeltijd op een middelbare school te gaan werken. ‘Ze zagen meteen de enorme voordelen die dat voor het ministerie opleverde,’ vertelt de jonge ambtenaar. ‘Ambtelijke organisaties hebben enorm goede juristen, directeuren, taalkundigen etcetera in dienst. Maar meestal ontbreekt het aan mensen die daadwerkelijk  uit de praktijk komen. En dat is in mijn ogen echt een gemiste kans. Ook gemeenten en provincies zouden erg kunnen profiteren van mensen met een duobaan.’


Agenderen

Hij wordt op zijn school wel eens aangesproken door collega’s die klagen over het beleid, waar Jorrit dus medeverantwoordelijk voor is. ‘Dan leg ik graag uit waarom die specifieke regels gelden. Als mijn collega geen genoegen met die uitleg neemt gaat er bij mij een lichtje branden. Vaak staat het dan twee weken later op de agenda bij het ministerie.’
 
Smartphone 

Wat Jorrit betreft valt het hebben van twee gecombineerde banen onder de nieuwe manier van werken. ‘Professionals uit mijn generatie willen niet meer 30 jaar voor dezelfde baas aan de slag. Ze willen meer afwisseling en uitgedaagd worden. Mijn leeftijdgenoten ontwikkelen zich ook graag op meerdere vlakken. En dat kan natuurlijk ook prima, mits er flexibel gewerkt kan worden. Ik zit namelijk ook wel eens in de Tweede Kamer voor een Algemeen Overleg als ik eigenlijk op school moet werken. Maar met een flexibele werkgever én een smartphone is dat geen enkel probleem.

Verkiezing
Op donderdag 21 januari wordt bekend wie de Jonge Ambtenaar van het Jaar wordt. Deze week publiceert Binnenlands Bestuur portretten van de vier finalisten.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem / Bezorgde burger
Knap hoor en inderdaad een goede mix. Beleid en praktijk in één persoon zodat vrij snel kan worden bijgestuurd.



Bij gemeenten is dit al meer standaard. Er zijn veel meer burgercontacten, waardoor de binding met de praktijk veel meer aanwezig is en snel kan worden bijgestuurd. Bij provincies is dit al vrijwel nul en bij het Rijk nog minder.



Dus hulde dat deze jongeman de koe bij de horens heeft gevat (en met name ook omdat hij het leuk vindt en dan houdt je het het langste vol).
G / beleidsmedewerker Welzijn
Het is mooi Jorrit dat deze kans je word gegund,maar kijk uit wat je zegt met 'Professionals uit mijn generatie willen niet meer 30 jaar voor dezelfde baas aan de slag.' Professionals uit mijn generatie 50+ willen dat ook niet allemaal hoor. Juist wij willen zóóó graag flexibiliteit en onze kennis delen op verschillende vlakken waar wij werkzaam in zijn (geweest). Ruim 5 jaar geleden wilde ik bij een grote gemeentelijke werkgever waar ik ruim 8 jaar werkte een stapje hoger. Dit lukte. Wat was ik trots. Ik werkte 36 uur en kon voor 19 uur in een hogere functie terecht. De andere 17 uur bleef ik in mijn oude baan. Ik werd echter 2 maanden lang in mijn oude baan gedwarsboomd door mijn teamleider die het mij niet gunde. Uiteindelijk heb ik de strijd opgegeven en gekozen voor mijn baan in die hogere functie van 19 uur, maar nooit meer mijn oude uren teruggekregen. Uiteindelijk heb ik gesolliciteerd naar een baan elders. Ik heb een geweldige baan teruggekregen hoor, daar niet van, maar ik zag zoveel meerwaarde in een combibaan. Twee banen die elkaar ook nog eens goed zouden kunnen aanvullen, maar in plaats hiervan ondervond ik tegenwerking. Niet iedereen begrijpt de versterking van twee banen, de expertise die je meeneemt, de verbinding die je kan leggen, de meerwaarde voor jezelf, maar óók voor de werkgever. Misschien was ik te vroeg, was het te nieuw, maar ik blijf pleiten voor het kennis delen op meerdere terreinen, óók door ouderen. Zelf durf ik dit nu nooit meer aan!

Misschien leuke tip voor werkgevers: Ruim 30 jaar geleden begonnen bij een G-5 gemeente in het midden van het land en daar werden wij jongeren (20-25 jaar) ingewerkt door ouderen (60-65). Wat een geweldige tijd hebben wij daar gehad en wat een enorme schat aan ervaring en kennis konden deze mensen delen. Deze ouderen hadden voor de helft van de uren eigen werk en de andere helft werkten zij samen met jongeren. Geweldig! Een prachtig project wat enkele jaren heeft gedraaid. Ik kan het iedere werkgever aanraden.

Ferdinand Vroon / Regiomanager
Hierbij een reactie op G: Voor Newpublic breng ik dagelijks jong talent in contact met de lokale overheid. Ik kan me volkomen vinden in wat je zegt. Veel overheden, of het nou gaat om een ministerie of een gemeente, hebben een enorme dosis aan kennis en ervaring in huis in de vorm van medewerkers die juist al wat langer op hun plek zitten. Juist daarom is het zo waardevol om dit te koppelen aan nieuwe instroom van jong talent en bijvoorbeeld duo-teams op te bouwen. Een misvatting is dat jong talent zelfstandig de veranderslag/cultuuromslag kan maken die hard nodig is binnen organisaties, maar door de senior medewerkers aan de kant te schuiven gooi je het kind met het badwater weg. Kortom, volledig met G (beleidsmedewerker Welzijn) eens!
Jos Leenhouts / Adviseur/toezichthouder onderwijs/openbaar bestuur/arbeidsmarkt
Een prima verhaal van Jorrit en heel goed dat hij genomineerd staat! Het Ministerie kan dat goed gebruiken! Na 20 jaar onderwijs als docent, decaan, wetenschappelijk medewerkster, directeur en rector in zeer verscheiden scholen en onderwijniveaus, waarbij ik altijd ook in randgebieden van het onderwijs "bijkluste" (onderwijstijd,school voor onderwijsmanagement, advies commissies) werd ik gevraagd om op het ministerie directeur te worden. Nooit geambieerd, maar met de eeuwige leer- en ontwikkelbehoefte de uitdaging aangegaan. Een fantastische, leerzame en zinvolle baan, niet alleen voor mij maar ook voor het Ministerie.! Zorg eg wel voor om op beide terreinen ook werkelijk door te groeien, anders blijft het bij mooipraterij van beide kanten.

Joop
Een grote groep 50+ wil 'gewoon' aan het werk. 30 jaar voor dezelfde baas lukt niet meer en hoeft ook zeker niet meer.
Vincent Thunnissen / projectmanager
Hartstikke goed, twee banen naast elkaar

Da's overigens geen duo-baan: dat zijn 2 mensen die samen 1 baan delen

En zeg nou niet van die malle dingen over mensen die 30 jaar bij dezelfde werkgever zitten. Die tijd is echt allang voorbij, die tradtie is dood of met pensioen.

Als ik bij mijn huidige werkgever om me heen kijk (ik ben 60, zit daar nu 9 jaar, mijn 5e werkgever), dan zie ik dat hoogstens 30% echt lang blijft - met heel veel verschillende banen, overigens.

Wel een leuk onderwerp voor een goed onderzoek!
Advertentie