carrière / Blog

De meerwaarde van flexibele arbeidsvormen

Inhuurbehoefte voor flexibel personeel zal blijven bestaan.

08 juni 2024
Flexibael personeel
Beeld: Shutterstock

In de nieuwe CAO Gemeenten van 2024-2025 zijn afspraken gemaakt over externe inhuur waarmee de gemeentelijke sector kan toewerken naar een verantwoorde balans tussen vaste en tijdelijke arbeidsrelaties en externe inhuur. In de CAO wordt onder andere opgenomen dat payroll de komende jaren wordt uitgefaseerd.

Hoewel de exacte vorm van uitfaseren nog niet bekend is, zal de inhuurbehoefte voor flexibel personeel blijven bestaan. De meerwaarde van flexibele arbeidsvormen hebben we gezien tijdens Covid-19 en GGD-opschaling.
Maar ook toen er plotselinge opvang voor Oekraïne vluchtelingen nodig was. Payroll is en blijft een goede dienst voor de opschaling die tijdens zo’n crisis of calamiteit nodig is.

Inhuren blijft uitstekende oplossing

Ook de komende jaren blijft het inhuren van flexibele arbeid in de publieke sector wat Driessen betreft een uitstekende oplossing. In gesprekken met gemeenten blijft deze behoefte aan flexibele arbeid merkbaar. Dit omdat ze voor grote uitdagingen staan, door veranderingen in wet- en regelgeving en uitdagingen op het gebied van klimaat. Dit is steeds vaker op korte termijn, wat aan de voorkant logischerwijs niet altijd kan worden voorzien. Anderzijds vragen de schaarse ontwikkelingen op de arbeidsmarkt samen met de flexibele werkwensen van medewerkers ook om flexibele arbeidsoplossingen.

Diverse alternatieven

Er zijn goede alternatieven om die specifieke kennis flexibel in huis te halen, bijvoorbeeld middels uitzenden, ZZP of werving en selectie. Wij kunnen ons voorstellen dat bij veel organisaties de vraag opspeelt wat het effect is als je de payroll populatie vervangt. Er zijn veel oplossingen om strategisch mee te denken in de flexibele arbeidsbehoeftes van medewerkers en het managen en plannen daarvan. Voorbeeld hiervan is het uitvoeren van een scan van de huidige populatie om daarna goed te kunnen inschatten hoe de arbeidsbehoeftes de komende jaren het beste ingevuld kunnen worden en hier verschillende scenario’s voor uit te werken. Driessen kijkt vaak samen met gemeenten hoe er gestuurd kan worden op de verschillende scenario's: rekening houdend met de schaarste en het verzuim, wat is dan de meest haalbare vorm?

De samenleving staat voor grote, belangrijke vraagstukken. Driessen ziet dat steeds meer mensen het belangrijk vinden om daaraan bij te kunnen dragen. Iets waardevols betekenen voor de samenleving. En als uitzendbureau gespecialiseerd in de publieke sector, streeft Driessen ernaar om vanuit een positie van excellent werkgeverschap waarbij de mens centraal staat, hieraan bij te dragen.

Jeroen Zwinkels, Directeur Driessen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is minstens zo noodzakelijk om diezelfde afspraken te hebben in alle CAO's van de Overheid.