Wetenschappelijk onderzoek naar creativiteit ambtenaar
Radboud-bestuurskundigen Sandra van Thiel en Peter Kruyen gaan onderzoek doen naar creativiteit in de publieke sector. Het Nijmeegse duo heeft daarvoor een NWO-subsidie gekregen van 750.000 euro.
Radboud-bestuurskundigen Sandra van Thiel en Peter Kruyen gaan onderzoek doen naar creativiteit in de publieke sector. Het Nijmeegse duo heeft daarvoor een NWO-subsidie gekregen van 750.000 euro.
Integriteit
In het vierjarige traject, getiteld ‘De creatieve ambtenaar’ houden Van Thiel en Kruyen zich, bezig met de vraag welke rol creativiteit speelt bij publieke uitvoeringsorganisaties. Medewerkers in deze sector worden geacht creatief en innovatief te zijn om zo hun dienstverlening te verbeteren. ‘Maar creativiteit leidt misschien niet altijd tot de meest ethische keuzes’, licht Kruyen toe. ‘De vraag is of bijvoorbeeld integriteit naar de achtergrond verdwijnt wanneer creativiteit gestimuleerd wordt. Mensen kunnen komen met creatieve oplossingen die niet helemaal eerlijk zijn.’ Hoe kunnen medewerkers van uitvoeringsorganisaties dan toch creatief zijn of worden? En: wanneer leidt dat tot innovaties?
Dagboek
Om die vragen te kunnen beantwoorden, worden medewerkers van drie uitvoeringsorganisaties allereerst gevraagd om een dagboek bij te houden. Over een periode van een half jaar vullen zij iedere twee weken in of zij werkgerelateerde creatieve ideeën hadden en wat er met die ideeën gedaan werd. Daarnaast wordt een grootschalige enquête uitgezet onder een representatieve groep ambtenaren en worden de effecten van een aantal creativiteitstrainingen onderzocht op het gedrag van ambtenaren.
Het bekendmaken van de resultaten staat gepland voor eind 2023.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een ander punt is denk ik automatisering. Ook ambtenaren werken veel met programma's waarbij je in je handelen onbewust erg beperkt wordt tot de eisen van het programma zoals een programeur dat heeft bedacht. En omdat de organisatie nu eenmaal heeft belsoten om met die software te werken zit je in een strak keurslijf.
Dit geldt trouwens voor de hele samenleving. Je kunt vaak alleen maar klikken op voorgeschreven knopjes op je scherm. Dat beperkt de creativiteit ook sterk.
Het is wel interessant om te zien hoe hier creativiteit en innovatie wordt gezien. Waarschijnlijk zal dit per onderwerp heel erg verschillen: het betalen van uitkeringen, het opstellen van bestemmingsplannen, de boekhouding bijhouden, enz.
Aan de 'backoffice-kant' zal waarschijnlijk heel veel creativiteit en innovatie zitten: omdat het kan, omdat het gevraagd wordt of, de meest waarschijnlijke, omdat het nodig is (bijvoorbeeld omdat de nieuwe wethouder het toch weer anders wil, omdat een ministerie alweer eens een paar zinnetjes heeft gewijzigd, omdat er andere afspraken zijn gekomen, terwijl aan de 'frontoffice-kant' niets kan veranderen).
Zou interessant zijn om dit terug te zien.
Wat een barrel, hè. Werken bij de overheid is gewoon niet voor de leuk.... of wel...