Voorwaarden COR aan reorganisaties Amsterdam
In het plan staat dat de COR een ‘werkzekerheid’ voor het personeel wil. Die werkgarantie moet bereikt worden door reorganisaties te spreiden en aan natuurlijk verloop te koppelen. Ook het verminderen van externe inhuur draagt daaraan bij.
De Centrale Ondernemingsraad van de gemeente Amsterdam maakt zich ernstig zorgen over de reorganisaties en de bezuinigingen die de gemeente binnenkort gaat doorvoeren. Ook is de COR niet te spreken over het feit dat ze niet betrokken wordt bij de plannen. Daarom is een tienpuntenplan opgesteld met voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat de ‘stapel reorganisatieplannen’ uitgevoerd kan worden.
Toezeggingen
‘De maat is vol’, aldus voorzitter Jeroen Verhulst over het waarom van het tienpuntenplan. De ondernemingsraad maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de plannen moeten worden uitgevoerd en over de druk die daardoor ontstaat. Vanaf september zijn er toezeggingen gedaan door de gemeentesecretaris om de COR bij het voortraject te betrekken, maar in praktijk komt daar weinig van terecht, vindt de raad.
Draagvlak uitgehold
De gemeente Amsterdam moet de komende jaren fors bezuinigen en het bestuurlijk stelsel van stadsdelen gaat op de schop. ‘Tot nu toe speelt de voorbereiding van reorganisaties zich af in achterkamertjes, aldus Verhulst. De organisatieonderdelen en de medewerkers verkeren al een jaar in onzekerheid over waar de concerntop mee bezig is. Dat kan niet langer zo doorgaan.’ Hij vindt dat de manier van werken het draagvlak onder ambtenaren uitholt. ‘De maat is vol, we wachten niet langer. Daarom hebben we nu zelf het initiatief genomen met die tienpuntenplan.’
Bezinning op taken
In het plan staat dat de COR een ‘werkzekerheid’ voor het personeel wil. Die werkgarantie moet bereikt worden door reorganisaties te spreiden en aan natuurlijk verloop te koppelen. Ook het verminderen van externe inhuur draagt daaraan bij. Een ander punt is dat er eerst een takenpakket vastgesteld moet worden voordat er bezuinigd en gereorganiseerd wordt. Een ‘bezinning’ op taken, schrijft de COR. Daarnaast moet het hele proces transparanter worden.
Voorwaarden
De plannen van het bestuur zetten de hele ambtelijke organisatie op zijn kop, aldus de COR. ‘Wij verwachten een zorgvuldige en ordentelijke verandering van de organisatie van de gemeente Amsterdam.’ De raad brengt het tienpuntenplan binnenkort als voorwaarde aan de orde in een extra vergadering en wil met de gemeentesecretaris een akkoord bereiken voordat begonnen wordt met de aangekondigde reorganisaties.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een OR in de overheid is mijn ervaring, wil altijd in goede harmonie en op basis van overleg tot een besluit komen. Dikwijls wordt daarbij de procedures in het adviesrecht vergeten.
Allereerst de misvatting dat je alleen nog maar over de personele gevolgen mag adviseren.Dat is niet zo! Het adviesrecht strekt zich uit over het totale traject.
Denk dus niet, dat een politieke beslissing het adviesrecht beperkt tot alleen maar praten over de gevolgen. Dus ook over de wijze waarop, het reorganisatieplan en de de route van reorganiseren, ook al zijn de bonden via het GO er bij betrokken is allemaal adviesplichtig. Het betreft namelijk een vertaling van het politieke besluit in een eigen Amsterdamse aanpak. Zorg voor een samenwerking met het GO.
Dus geef je advies niet eerder, dan nadat je alle reorganisaties-eisen en voorwaarden, b.v. de tien punten voorwaarden zijn binnengehaald. Mijn ervaring is, dat men adviseert met een JA,mits.... of Nee, tenzij.... Daarmee ben je je positie kwijt. Je moet het advies dus bewaren als alle punten zijn binnengehaald. Zo,niet en overtreedt men deze manier van adviseren aan de bestuurderskant , dan geef je een negatief advies en gaat de COR desnoods naar de rechter. Dit is ook zoiets wat de OR-en in de overheid nauwelijks durven.
Succes!