CNV: ‘Tot 10 procent loonsverhoging in 2024’
Voor het eerst zet het CNV in op een kortere werkweek aan de cao-tafel. ‘Een uur minder werken is feitelijk 2,5 procent loonruimte.’
Het CNV wil het komende jaar inzetten op 4 tot 10 procent loonsverhoging, naast een nominale loonsverhoging van 50 tot 100 euro per maand erbij. Dat maakte de vakbond vandaag bekend bij de start van het nieuwe cao-seizoen.
Inflatie
Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin is de inflatie de afgelopen 1,5 jaar zeer hoog geweest, de reden waarom in het afgelopen seizoen cao’s zijn afgesloten met loonsverhogingen tot soms wel 14 procent. ‘Dit jaar gaan we opnieuw de strijd aan’, zegt hij. ‘Ons streven is dat iedereen met een baan normaal kan rondkomen in deze tijden van hoge inflatie. Met de inzet van een nominaal bedrag profiteren bovendien ook de lagere schalen’, aldus Fortuin.
Kortere werkweek
Het CNV zet daarnaast in op een kortere werkweek in het nieuwe cao-seizoen. Fortuin: ‘De 30-urige werkweek is al jaren ons speerpunt: een betere werk-privé balans in tijden van burn-outs en een hoog ziekteverzuim. Voor het eerst zetten we nu in op een kortere werkweek aan de cao-tafel. Een uur minder werken is feitelijk 2,5 procent loonruimte.’ Korter werken leidt volgens hem in de praktijk ook tot meer creativiteit, efficiency en een hogere productiviteit, zo tonen diverse wetenschappelijke onderzoeken aan. ‘Juist in een krappe arbeidsmarkt profiteren zowel werkgevers als werknemers van de kortere werkweek.’
Warmtebonus
Het CNV zet verder in op afspraken over zogeheten Life events, zoals 100 procent doorbetaald ouderschapsverlof en rouwverlof en vergroening van de arbeidsvoorwaarden, zoals een warmtebonus van 2.000 euro. Daarmee kunnen werknemers hun huis verduurzamen en op die manier besparen op de energiekosten.
De onderhandelingen over een nieuwe cao gemeenten starten officieel op 22 september.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.