Lonen bij overheid stijgen het hardst
De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.
De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.
Onderwijs
Bij particuliere bedrijven stegen de lonen 1,7 procent. In de gesubsidieerde sector was dat 1,4 procent. Binnen de sector overheid was de hoogste cao-loonstijging voor mensen die werken in de bedrijfstakken onderwijs (3,9 procent). Dit komt voornamelijk door de loonsverhogingen die afgelopen tijd in de vier grote onderwijscao’s is vastgelegd. In de financiële dienstverlening namen de lonen met 0,9 procent het minst toe.
Gemeenteambtenaren
In oktober maakte het CBS bekend dat gemeenteambtenaren er vorig jaar 3 procent op vooruit gingen, inclusief de afspraken in het pensioenakkoord van 2014 en het loonruimteakkoord van 2015. In 2017 zal daar nog een loonstijging van 0,4 procent bij komen. Voor provincieambtenaren werd een loonsverhoging van 2,2 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro afgesproken. Rijksambtenaren kregen er de afgelopen twee jaar 5,05 procent bij. Ook kregen ze eind 2015 een eenmalige uitkering van 500 euro. De onderhandelingen over nieuwe cao’s gaan binnenkort beginnen. Op dit moment zijn er al wel gesprekken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers over het gelijktrekken van de verlofregelingen.
Minder loon door pensioenpremie
Overigens berekende loonstrookverwerker ADP dat de meeste werknemers dit jaar iets meer salaris zullen krijgen, omdat ze profiteren van een hogere heffingskorting. Uitzonderingen zijn ambtenaren die meer dan modaal (2855 euro per maand) verdienen. Zij zullen iets minder loon op hun bankrekening zien. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen krijgen aan het einde van de maand 13 euro minder bijgeschreven. Reden voor de daling is de hogere pensioenpremie. De hogere heffingskortingen wegen daar niet tegenop.
Reacties: 32
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kerstpakket? Kerstborrel? Kerstdiner? Zeker al vele jaren niet meer in de gemeentelijke kringen begeven. Anders graag asap het adres van deze uitzondering op de regel!
Ronduit schandalig hoe dit Kabinet omgaat met AOW'ers en gepensioneerden. Reken ze vooral a.s. maart af met je stemgedrag!!!
Kerstpakket is al enkele jaren geleden wegbezuinigd (bedrijfsleven kent deze heel vaak nog wel)
Kerstborrel niet, maar wel uiterst karig (bedrijfsleven kent deze heel vaak nog wel, en dan niet zo karig)
Eindejaarsuitkering kennen ambtenaren wel, zoals het bedrijfsleven die ook kent (of een dertiende maand of winstdeling of ...)
Ja maar, anderen hebben het slechter?!?
Dat is niet goed en zou moeten worden aangepakt. Maar betekent niet dat er dat ambtenaren, al weer eens, genegeerd en gepasseerd kunnen worden.
Deze kop had moeten luiden. Door de greep uit de kas van de ABP door de rijksoverheid moeten ambtenaren opnieuw inleveren!
Inderdaad toen een sigaar uit eigen doos. En die doos moeten we nu weer zelf vullen met hogere pensioenpremies.
@Gonneke
Die verwondering heb ik nou ook altijd.
was ook correct geweest aangezien hun vergoeding rechtstreeks hangen aan die van Rijksambtenaren...
Maar dat zal het CBS natuurlijk nooit zeggen!!
Doel van dit soort ongenuanceerde stukjes is de ambtenaren weer op de nul lijn te houden.
Kijk naar de periode waar er geen verhoging heeft plaatsgevonden.
Daarnaast: In verhouding krijgen ambtenaren obv 36 urige werkweek minder verlof dan het bedrijfsleven.
Hierbij reken ik niet met ADV dagen. Dat is appels met peren vergelijken.
kortom: FOEI redactie.
Wat een zielig volkje, dat ambtenarenvolk. Mag ik na alle suggesties voor een andere kop er nog eentje doen? 'Ambtenaren zijn de grootste klagers van Nederland'.
Lekker genoten van het kerstpakket, het kerstdiner, de kerstborrel, de eindejaarsuitkering? Of misschien wel van allemaal? En iedereen heeft het gedaan. De VNG, het CBS, het CPB, de redactie, het ministerie, de Telegraaf. Hilarisch!
Ik zeg: fijn dat we er wat extra bij hebben gekregen. Voor sommige ambtenaren wat mij betreft terecht. Maar kunnen we ophouden met het reageren als een stier op een rode lap als het om lonen of pensioen gaat? Er zijn echt heel veel mensen die het veel minder hebben dan ambtenaren!
Ik klaag niet maar zucht, omdat ambtenaren voor de zoveelste keer neer worden gezet als profiteurs van een uitstekend CAO-onderhandelingsresultaat, waar dat niet het geval is.