Cao-bespreking gemeenteambtenaren: catch 22
De ambtenarenbonden en de VNG hebben elkaar tijdens het cao-overleg in een houdgreep genomen. Voor de standpunten van beide partijen valt begrip op te brengen. De onderhandelingen zijn deze week opnieuw vastgelopen.
De deze week opnieuw vastgelopen cao-onderhandelingen voor gemeenteambtenaren zijn in een catch 22 situatie beland: voor het standpunt van beide partijen is begrip op te brengen, waardoor de onderhandelaars elkaar in een hardnekkige houdgreep hebben genomen. Dat stelt onafhankelijk cao deskundige Henk Strating, die zelf veel onderhandelingen in de zorg en andere (semi) overheids sectoren heeft gevoerd.
Dichterbij
De onderhandelingen mogen woensdag weer zijn opgeschort, maar Strating ziet dat de VNG en de bonden toch een stapje dichter bij elkaar zijn gekomen. ‘Het gaat nu vooral om het al dan niet geven van een werkgelegenheidsgarantie, vorige keer zat daar ook nog de looneis van 2 procent bij.’
Onzekerheid troef
Wat de onderhandelingen moeilijk maakt is volgens Strating de begrijpelijkheid van de standpunten: vanwege de onzekere economische situatie eisen de bonden garanties, vanwege dezelfde onzekere situatie kunnen de werkgevers daar niet aan beginnen’.
Begeleiding naar werk
Om daar uit te komen is het volgens Strating nodig om onderscheid te maken tussen het verlies van baan en het verlies van werk. ‘Als je afspreekt dat de werkgever iemand bij verlies van baan naar nieuw werk begeleidt, dan praat je niet meer in onmogelijkheden, maar kijk je wat er wel mogelijk is’. De catch 22 situatie is dan al snel opgeheven, zo denkt hij.
Draagvlak in gevaar
De kans bestaat dat de ambtenaren maatschappelijk draagvlak verliezen door vast te houden aan de gestelde eisen. Hij noemt het goed dat de eerder gestelde looneis van 2 procent niet meer zo zwaar weegt. ‘Ík denk dat het dichter bij de 1 dan bij de 2 procent stijging zal uitkomen’.
Reacties: 15
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat de CAO voor Metaal en Techniek met een salarisverhoging is afgesloten is natuurlijk een mooi gegeven voor de medewerkers in die sector. Ik ben nieuwsgierig of dit voorbeeld een algemene trend weergeeft, of dat dit een van de weinige financieelpositieve uitzonderingen is.
Zou deze verhoging te maken hebben met het feit dat de Sector Metaal en Techniek inziet dat er een steeds grotere schaarste van technisch personeel komt? De hierop gerichte opleidingen stromen eerder leeg dan vol en ook in deze sector zal de vergrijzing vermoedelijk een behoorlijke impact hebben. Deze bedrijfstak van met name commerciële bedrijven investeert hiermee in de eigen toekomst. Hun inkomsten komen uit de markt; geen personeel = geen productie = geen geld.
Ik hoop dat ze ook andere zaken aanpakken om aantrekkelijker als werkgever te worden.
Ook bij de overheden speelt vergrijzing –naast andere uitstroomredenen- een belangrijke rol. De overheid –en dus ook de gemeenten- verkrijgen hun inkomsten van de belastingbetaler. Te weinig/Geen productie = wel geld. Een geheel ander principe.
Toch is het goed als overheden investeren in hun personeel. Maar volgens mijn bescheiden mening moeten ze dat vooral op een betere benutting van de capaciteiten van deze mensen richten. En daarbij andere zaken dan een paar procentjes salaris effectiever. En vaak heeft dit ook een positieve werking op de arbeidsvreugde en arbeidsmarktpositie van het personeel. En dat is veel meer waard dan die paar procentjes….
Daar ligt het verbindingspunt tussen werkgever en werknemer! Laat men hierover duidelijke bindende afspraken maken! Afspraken waar zowel werknemer als werkgever zijn verantwoordelijkheid in neemt.
Zeg gewoon dat de onderhandelingen zijn vastgelopen.
En of je het nu catch 22 of catch 99 of wat dan ook, wij als ambtenaren moeten overal meer voor betalen en worden zoals het nu lijkt afgescheept met maximaal 1% per jaar. Hoe lang gaan we dit nog pikken?????