Bedreigen burgemeesters en wethouder aan orde van de dag
Bedreigingen van burgemeesters en wethouders zijn aan de orde van de dag, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen is niet de enige bestuurder die wordt bedreigd. Volgens cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kreeg in 2010 de helft van alle burgemeesters en wethouders met bedreigingen te maken. Bij raadsleden is dat 29 procent.
Onacceptabel
Ruud van Bennekom, woordvoerder van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, vindt dit onacceptabel: ‘Iedere bedreiging is er een te veel. De helft van de burgemeesters, dat kan echt niet.’ Van de bedreigingen is de helft afkomstig van criminelen die menen tegengewerkt te worden door de gemeente, zoals nu ook het geval lijkt te zijn bij Wolfsen.
Sociale media
Ton Roerig van de Wethoudersvereniging ziet de vele bedreigingen als een groot probleem: ‘Wij maken ons daar zorgen om, voor de lokale democratie is het belangrijk dat mensen hun werk durven te doen.’ Hij ziet dat sociale media een grote rol spelen bij bedreigingen. ‘Door sociale media kan alles nu makkelijk en anoniem. We zien daar grof, intimiderend en bedreigend taalgebruik. De vraag is: waar leg je de grens? Daar willen wij een maatschappelijk debat over’, aldus Roerig.
Handreiking
In februari van dit jaar hebben minister Spies van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie gemeenten een handreiking aangeboden. Hierin staat welke maatregelen het beste genomen kunnen worden bij een bedreiging, wie daarvoor verantwoordelijk is en wie de kosten draagt. Daarin wordt ook wordt verwezen naar de Vertrouwenslijn, waar bestuurder anoniem naartoe kunnen bellen om hun verhaal te doen.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Een van de speerpunten van Raadslid.nu is Veilige Publieke Taak (VPT).
Kortom, een over-het-paardgetilde menneke die bekend stond als 'waar pils is, is Frits' Huffnagel en de ambtenaren waren blij toen hij geen wethouder meer was. En hij belazerde zowel in Den Haag als in Amsterdam de boel met bonnetjes. Een ambtenaar ligt er dan uit.
Ik wil alleen maar zeggen dat er aan een verhaal twee kanten zitten. En niet alleen dat de wethouder, raadslid of burgemeester altijd goed zit. Het zijn vaak de zwakkeren die gevoelig hiervoor zijn mede omdat ze hetzelf ook uitlokken...
vraag me af of je slecht geslapen hebft? De stelling die je hanteert lijkt verdacht veel: "als je verkracht wordt heb je het zelf uitgelokt". Hoef je hopelijk niet verder uit te leggen dat dit volkomen onzin is.
Blijft vreemd dat je in sommige beroepen volgvrij bent en dat niet de agressor terecht staat, maar het slachtoffer.
Elk bedreiging is er één teveel, of je nou Wilders bent of Bennie Jolink. De bedreiger is een agressor, dat moeten we niet willen. Grenzen stellen en waar mogelijk: oppakken dit tuig. Criminelen straf je vooral door ze hard te pakken in wat hun status geeft en dus moet je ze kaal plukken, hun status afnemen. Het zijn tenslotte geen helden, maar lafbekken dit soort lieden!