Poetsende ambtenaren geen ‘onderkruipers’.
Ambtenaren van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken mogen hun eigen bureaus schoonmaken zonder dat ze daarmee de staking van reguliere schoonmakers breken.
Ambtenaren van Sociale Zaken en van Buitenlandse Zaken mogen hun eigen bureaus schoonmaken zonder dat ze daarmee de staking van reguliere schoonmakers breken. De arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld en constateert dat de wet niet word overtreden.
Schoonmakers voelen zich uitgebuit
De burelen van de beide ministeries worden sinds vorige week woensdag niet meer schoongemaakt wegens een staking. De ministeries hebben een kwart bezuinigd op de schoonmaakkosten en nu moeten de schoonmakers zo hard werken dat ze zich uitgebuit voelen en het werk hebben neergelegd.
Eigen bureau schoon
Reden voor de ambtenaren om zelf maar een doekje over de bureaus te halen en de wc’s schoon te maken. En dat was voor het vakverbond FNV dan weer reden om bij de arbeidsinspectie melding te maken van het breken van de staking. De bond noemt het inzetten van eigen ambtenaren voor het schoonmaakwerk onaanvaardbaar. ‘Dat mag volgens ons niet, zeker niet als het op een georganiseerde manier wordt gedaan’, aldus woordvoerder Marco van Moort.
Binnen de wet
Volgens het ministerie van Sociale Zaken is daar echter geen sprake van. Woordvoerster Suzanne van Gils: ‘De wet zegt dat wij of het schoonmaakbedrijf geen mensen van bijvoorbeeld een arbeidsbureau mogen inhuren om de boel schoon te maken. Maar dat doen we ook niet, dus blijven we binnen de wet’.
Leefbaar houden
Dat de ambtenaren zelf het kantoor een beetje op orde houden ziet Van Gils niet als het overnemen van werk maar als het leefbaar houden van de werkomgeving. Het gaat volgens haar niet om een van bovenaf gecoördineerde actie. ‘De mensen maken gewoon op eigen initiatief even de prullenbak leeg, of zorgen dat de wc niet al te vies worden. Niet meer dan normaal lijkt me’.
Geen onderkruipen
De arbeidsinspectie steunt het ministerie hierin. ‘Wij hebben het onderzocht en er is volgens woordvoerster Magda de Vetten geen sprake van wat de wet onderkruipen noemt: het overnemen van werk door buitenstaanders. ‘Ambtenaren die zelf schoonmaken zijn voor de wet geen onderkruipers’.
Minister schendt eigen code
Maar zelfs als de wet niet wordt overtreden vindt de FNV dat er sprake is van een misstand. Moort noemt het ‘schrijnend’ dat juist minister Kamp van Sociale Zaken toch op zijn minst de grenzen van het toegestane opzoekt. Dit klemt temeer daar de minster eerder dit jaar nog een code voor verantwoordelijk marktgedrag in de schoonmaak heeft ondertekent. ‘Hij zou als werkgever moeten uitdragen dat schoonmakers recht hebben op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.'
Gelukkig hebben die daar blijkbaar tijd voor! (Hé, is daar geen ruimte voor een bezuiniging?)