Advertentie

Kabinet Rutte III valt over toeslagenaffaire

Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Een bron binnen de coalitie meldt dat aan het ANP. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft besloten direct op te stappen.

15 januari 2021
Rutte.jpg

Het kabinet treedt af vanwege het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Het besluit viel tijdens de wekelijkse ministerraad vrijdag. Daar werd gesproken over de politieke gevolgen van de affaire, waar vele duizenden mensen het slachtoffer van zijn geworden. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft besloten direct op te stappen.

Verregaande conclusies

Premier Mark Rutte gaf vanmiddag een toelichting op zijn ministerie van Algemene Zaken. Het besluit om politieke verantwoordelijkheid te nemen in goede harmonie genomen. De positie van het kabinet werd onhoudbaar door de verregaande conclusies van het rapport van de commissie-Van Dam over de affaire. Al snel na de publicatie ervan in december nam de druk op het kabinet toe om de ultieme vorm van politieke verantwoordelijkheid te nemen.

Ongekend onrecht

De speciale Kamercommissie concludeerde dat ouders 'ongekend onrecht' is aangedaan. Het kabinet, de Kamer, de Belastingdienst en de rechtspraak hebben de 'grondbeginselen van de rechtstaat' geschonden, met verregaande gevolgen voor vele duizenden ouders. De ontspoorde fraudejacht vond vrijwel volledig plaats tijdens de kabinetten-Rutte.

Ouders sneller compenseren

In de zomer van vorig jaar stemde de volledige Kamer in met een parlementaire ondervraging naar de politieke en ambtelijke verantwoordelijkheid in het overheidsschandaal. Het rapport kwam half december uit en zorgde al voor een belofte van het kabinet om ouders sneller en ruimhartiger te compenseren. Een maand later werd pas intensief gesproken over politieke gevolgen.

Stukken kabinetsbesluiten meteen openbaar
Vlak nadat zijn kabinet was afgetreden, maakte Rutte bekend dat stukken die ten grondslag liggen aan kabinetsbesluiten voortaan altijd worden gepubliceerd. Ook wordt na afloop van elke ministerraad een besluitenlijst gepubliceerd. Het besluit tot meer openheid over het kabinetsbeleid maakt deel uit van het maatregelenpakket naar aanleiding van de toeslagenaffaire. Daarin werd de Tweede Kamer vaak niet goed genoeg geïnformeerd.


Wiebes direct opgestapt
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakt geen deel uit van het demissionaire kabinet dat tot een nieuw kabinet is aangetreden op de winkel past. Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën nauw betrokken bij de toeslagenaffaire. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt het beheer van zijn ministerie van hem over. Lodewijk Asscher, in het vorige kabinet minister van Sociale Zaken, kondigde donderdag al aan dat hij zich terugtrekt als lijsttrekker van de PvdA.

Oppositie: aftreden was onvermijdelijk

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn eensgezind van mening dat het aftreden van het kabinet onvermijdelijk was. De toeslagenaffaire was te ernstig om te kunnen aanblijven. Eerder deze week werd al duidelijk dat vrijwel de hele oppositie klaarstond om een motie van wantrouwen te steunen, als het kabinet niet de eer aan zichzelf zou houden. PVV-leider Geert Wilders noemt het 'terecht' dat het kabinet aftreedt. 'Onschuldige mensen zijn gecriminaliseerd, hun levens verwoest en de Kamer is daarover onjuist en onvolledig geïnformeerd.' Maar hij vindt het ook 'ongeloofwaardig als de verantwoordelijken straks gewoon weer doorgaan als lijsttrekker'.

Klaver: geen gevolgen voor coronabeleid

'Aftreden is de enige juiste conclusie', vindt SP-leider Lilian Marijnissen. 'De rechtsstaat is geschonden. Dit is niet het sluitstuk, maar het begin.' De SP vindt het daarnaast hoog tijd dat de gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire nu echt compensatie gaan krijgen. 'Het is tijd voor een eerlijke overheid.' Ook GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het aftreden van het kabinet het enig juiste besluit. 'Laat dit tegelijkertijd een nieuw begin zijn', twittert hij. 'Een keerpunt. Het moment waarop we onze verzorgingsstaat weer op gaan bouwen. En waarop de overheid haar eigen burgers weer vertrouwt.' Klaver benadrukt dat de val van het kabinet geen gevolgen mag hebben voor het coronabeleid.

'Stikstofwet niet controversieel verklaren'

De stikstofwet die nu bij de Eerste Kamer ligt, moet niet controversieel verklaard worden. Daarvoor pleit branchevereniging Bouwend Nederland in reactie op het vallen van het kabinet. 'Het is voor Bouwend Nederland heel belangrijk dat crises die er nu zijn behandeld worden. Met name de coronacrisis, maar laten we ook stikstof niet vergeten', zegt een woordvoerder. 'Het bestuurlijke proces moet niet stil komen vallen. Want je bent zo weer een paar maanden verder voordat die wet behandeld wordt, misschien wordt er dan weer een andere aanpak gekozen, je weet het niet', aldus Bouwend Nederland.

(ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Big Spender / netto betaler
Net alles op tv gevolgd.

Stuitend hoe Mark Pinokkio minzaam alles en iedereen de schuld geeft van waar hij 10 (TIEN) jaar lang de baas over was. Alles breekt af maar hij bleef op z'n handen zitten uit angst voor een onzichtbare Olifant, Dan heeft Wiebes meer fatsoen in één vinger dan Mark in alle vezels tegelijk.

Kots die man toch uit !
Keijzer
Wel, de Groningers die in ellende zaten/zitten - als dank voor alle miljarden aan aardgasbaten voor het hele land gedurende decennia - moeten m.i. nu toch wel denken: onze diepe ellende van jaren en jaren, was duidelijk geen Mea Culpa als de val van kabinet waard!

Twee maten, twee gewichten dus.



Het broodnodig doen ontstaan van een onafhankelijk Sociaal Incasso Bureau en onafhankelijke zorg coordinator naast de huisarts, allebei landelijk uitgerold, heb ik vele keren genoemd hier, om de individuele burger, zonder diepe zakken, een machtsfactor naast zich te bieden, t.o.v. overheidsmacht, semi overheid, corporaties e.a. Tegen dovemansoren al jaren! Deze oplossingen bij zo ongeveer alle denkbare partijen en instellingen en media neergelegd.



De rot in de systemen, in decennia ontstaan, kun je niet op het bordje van een man (premier) gooien. Het vernietigende rapport was heel breed. Fortuyn foeterde al op de publieke sector sinds Paars II



Mark Rutte is geen politieke Harry Potter en kan zichzelf niet vermenigvuldigen en overal bovenop zitten! Erg gemakkelijk van alle oppositie tegen hem, helemaal vanuit diegenen, die zelf betrokken zijn bij die falende systemen, op een of andere wijze! De stinkende boterberg bovenop enorme hoeveelheid hoofden, is immens uitgespreid.



Het valt te betwijfelen of een andere premier de afgelopen woelige jaren had aangekund. Vermoedelijk hadden we zonder huidige premier, vele vallende kabinetten gehad. De komende tijd wordt ook aartsmoeilijk. Een nieuwe coalitie eveneens. Ik hoop op een broodnodig, humaan, gezond verstand, centrum rechts kabinet. Het zal bij hoop hebben blijven, vrees ik.



Dit kabinet had niet mogen vallen m.i. in de zoveelste mega crisis in vrij korte tijd. Wat mij betreft zouden de verkiezingen uitgesteld moeten worden met een jaar, tot we uit huidige woelige wateren zijn. Dit is een centrum links kabinet met 2 politiek correcte linkse partijen, plus CDA voor de helft in diezelfde hoek. VVD heeft het meeste moeten inslikken, onder druk van andere 3 coalitiepartijen. 4 partijen zo verdeeld, vergt een politiek slangenmens om te blijven drijven. Dit gaat weer een lastige coalitievorming worden en lang duren!



Los nog dat post coronatijd er heel wat schadeclaims gaan volgen vanwege het gevoerde beleid en ook mogelijk andere slachtoffer groepen, die jarenlang door overheidsinstellingen o.a., in de kou werden gezet, geïnspireerd nu door eindelijke erkenning, t.b.v. een slachtoffer groep.
criticus
Het kabinet valt, er wordt naar de Belastingdienst gewezen, maar het begon met wetgeving, die door de Tweede Kamer werd vastgesteld. Wat verandert daar?

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/01/13/kamer-moet- …

H. Wiersma / gepens.
@Keijzer.

Kennelijk ziende blind en horende doof? Als leider van dit Kabinet heeft Rutte (VVD) de laatste 10 jaar veel te veel blunders begaan. Weliswaar zijn ministers en staatssecretarissen verantwoordelijk voor hun eigen departementen/portefeuilles, maar als leider behoort met name de minister president leiding en sturing te geven. Om maar eens wat blunders/affaires en slechte eigenschappen te noemen:

-de invoering van nieuwe AOW-wetgeving (geen overgangsregeling, beperkte compensatieregeling afhankelijk van inkomen en bovendien pas 4 maanden na de invoering en dus te laat tot stand gekomen).

-de rampzalig uitwerkende reorganisatie van de belastingdienst (kosten 700 à 800 miljoen).

-de rampzalige afwikkeling van het Groningse gasbeleid.

-ondoordacht Klimaatbeleid (bijv. Duitland - gas en Nederland -zonnepanelen, windmolens en biomassa met alle milieuproblemen die er zijn en nog gaan komen).

-veel te late aanpassingen en knullige aanpak stikstof-, PAS- en Pfas-beleid.

-aanleg nog steeds niet gebruikt vliegveld Leliestad (kosten 1 miljard).

-zig zag-beleid ten aanzien maximale snelheid op verkeerswegen (extra kosten aanpassing verkeersborden?).

-het herhaaldelijk verdoezelen van zaken, onjuistheden, niet nakomen van wetgeving en niet nakomen van toezeggingen en verkiezingsbeloften (o.a. hypotheekaftrek, 1000 euro per burger)

-onrechtmatig gebruik pensioenenvermogen voor aanwenden lagere pensioenpremies en hogere salarissen.

-rampzalig en oer conservatief denken ten aanzien van prijscompensatie bij pensioenen.

-de dividendbelastingaffaire.

-zijn rol in de toeslagenaffaire.

etc. etc.

Kortom, na al deze onvolkomenheden en blunders tijd voor een nieuwe leider en een frisse wind met nieuw

-vooral betrouwbaar- elan.
Advertentie