Advertentie
carrière / Nieuws

België maakt demotie voor ambtenaren makkelijker

Ambtenaren kunnen vier jaar lichter werk gaan doen, waarvan de eerste twee met behoud van volledig loon.

10 augustus 2023
Oudere ambtenaar
Experts waarschuwen er wel voor dat demotie gebruikt kan worden om oudere mensen vlak voor hun pensioen uit te faseren.Shutterstock

De Belgische regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat het voor ambtenaren makkelijker maakt om een stapje terug te zetten op het werk. Wie lichter werk gaat doen om voor een ziek familielid te zorgen, kan dat twee jaar doen met behoud van loon.

Senior Product Development Engineer

Yacht
Senior Product Development Engineer

Junior Jeugdzorgwerker

BMC
Junior Jeugdzorgwerker

Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter wil met de versoepelingen ambtenaren meer flexibiliteit geven in hun loopbaan en het welzijn op de werkvloer vergroten. ‘Een degelijk hr-beleid draait rond de zorg voor je medewerkers’, zegt De Sutter in De Tijd. ‘Iedereen moet zich goed in zijn vel voelen, ook op het werk. Een flexibele loopbaan is daarbij een onontbeerlijk onderdeel.’

Opvallendste verandering

De opvallendste verandering ten opzichte van de nu geldende regelingen is dat ambtenaren die met gezondheidsproblemen kampen of die voor een ziek familielid willen zorgen, tot vier jaar lichter werk kunnen gaan doen. De eerste twee jaar leveren ze bovendien niet in op hun loon. In het huidige systeem kan een ambtenaar maximaal twee jaar een beroep doen op het systeem en verliezen ze ook een deel van hun loon.

Eenvoudiger en aantrekkelijker

Het systeem gaat hand in hand met vrijwillige demotie. Dat is niet nieuw. Ambtenaren kunnen nu al tijdelijk lichter werk vragen op een lager niveau. Maar de demotieregeling blijkt niet populair. Slechts een handvol ambtenaren maakt er gebruik van. De hervorming van De Sutter moet de procedure eenvoudiger en het systeem aantrekkelijker maken.

Ouderen uitfaseren

Experts waarschuwen er wel voor dat demotie gebruikt kan worden om oudere mensen vlak voor hun pensioen uit te faseren, om op die manier te bezuinigen op loon of kosten voor aan ouderdom gerelateerde ziekten. Demotie zou daarom volgens de experts uitsluitend moeten worden ingezet op vrijwillige basis.

De nieuwe demotieregeling moet nog dit jaar ingaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie