Na burn-out ‘functie elders’ mogelijk
Elke federale ambtenaar in België mag vanaf 3 maanden afwezigheid door ziekte bij een andere federale overheidsdienst terugkeren.
Federale ambtenaren in België die hersteld zijn van een burn-out mogen een functie elders binnen de overheid proberen als ze niet meteen terug willen naar hun oude functie. Voor de duur van maximaal achttien maanden kan de ambtenaar zelfs drie verschillende overheidsdiensten uitproberen. Daarna is de keuze: keer ik terug naar mijn oude baan of blijf ik in de ‘functie elders’?
Andere filosofie
‘Hoe langer iemand afwezig is van het werk, hoe moeilijker het is om opnieuw van start te gaan’, stelt minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) in De Morgen. ‘Daarom veranderen we de filosofie. In plaats van ons blind te staren op wat iemand misschien niet meer kan, kijken we naar wat mensen wel nog kunnen en willen.’ Elke federale ambtenaar krijgt vanaf drie maanden afwezigheid door ziekte de mogelijkheid om bij een andere federale overheidsdienst terug aan de slag te gaan.
Uitproberen bij drie overheidsdiensten
Ook ambtenaren die niet ziek zijn geweest, maar door digitalisering of een reorganisatie van baan veranderen, krijgen de kans om andere functies uit te proberen. Afhankelijk van de beschikbare plekken en persoonlijke interesse kan een ambtenaar bij drie verschillende overheidsdiensten een functie uitproberen voor een maximale periode van anderhalf jaar. Ze krijgen dan ook een coach en kunnen opleidingen volgen. Daarna volgt de keuze: terug naar de oude functie of de ‘functie elders’.
Een succesvolle terugkeer naar het werk hoeft niet hetzelfde werk te betekenen, maar wel het beste werk voor deze persoon
Twee derde blijft op nieuwe functie
Een proef die in 2021 begon liet zien dat twee derde van de ambtenaren de nieuwe functie boven de oude functie prefereerde, meldt De Morgen verder: 32 van de 47 ambtenaren gingen elders aan de slag. De anderen gingen met pensioen, vielen opnieuw ziek uit of gingen terug naar hun oude baan. Nu de federale regering groen licht heeft gegeven, wordt het ‘heroriënteringstraject’ over alle diensten uitgerold. Deelname is overigens niet verplicht. Na ziekte kan een ambtenaar altijd terug naar zijn oude functie.
Beste werk voor deze persoon
In dezelfde krant juicht de Leuvense hoogleraar arbeidsgeneeskunde Lode Godderis deze stap naar flexibilisering toe. Hij noemt een ‘mismatch’ tussen wat mensen graag doen en goed kunnen en wat er van hen wordt gevraagd in hun functie een belangrijke reden voor uitval. Een succesvolle terugkeer naar het werk hoeft niet hetzelfde werk te betekenen, maar wel het beste werk voor deze persoon, vindt hij. Echter moet worden vermeden dat ‘moeilijke dossiers’ zo worden doorgeschoven naar een andere afdeling. ‘Het probleem ligt vaak bij hoe het werk is georganiseerd. Een grondige analyse naar de oorzaken voor de burn-out en welke aanpassingen op de werkplek nodig zijn is daarom belangrijk.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.