Advertentie
carrière / Nieuws

'Unieke' baangarantie voor ambtenaren Arnhem

De 2200 ambtenaren van Arnhem zijn tot eind 2016 verzekerd van werk. Wel moeten zij bereid zijn een andere werkplek en minder salaris te accepteren.

08 februari 2012

De 2200 ambtenaren van de gemeente Arnhem zijn tot eind 2016 verzekerd van werk. Wel moeten zij bereid zijn een andere werkplek te accepteren, ook als zij daarin een of maximaal twee salarisschalen achteruit gaan. Dat zijn gemeente en vakbonden overeengekomen.

Unieke oplossing

Volgens Abvakabo-bestuurder Frans Carbo zijn de bonden en de gemeente tot een unieke oplossing gekomen, waarover beide partijen tevreden zijn. Niet eerder werd voor alle medewerkers van een gemeente een baangarantie afgesproken. Volgens Carbo is deze aanpak ‘een discussie waard’ in andere gemeenten waar grote aantallen banen moeten worden geschrapt.

300 arbeidsplaatsen

Arnhem verliest als gevolg van bezuinigingen driehonderd arbeidsplaatsen. De gemeente wilde voorkomen dat jongere, talentvolle medewerkers met een kort dienstverband bij de reorganisatie als eersten zouden moeten afvloeien. Want over drie tot vier jaar begint ‘de grote uittocht’ van circa vierhonderd oudere werknemers, verklaart de gemeente.

Passend werk

In het sociaal plan is nu afgesproken dat medewerkers van wie de functie vervalt als gevolg van de bezuinigingen, worden herplaatst, binnen of buiten de organisatie. Voor iedere medewerker wordt beoordeeld wat passend werk in de nieuwe organisatie zou kunnen zijn, en wat er nodig is om die werkzaamheden te kunnen vervullen.

Perspectief

Op deze manier wil Arnhem reorganiseren zonder gedwongen ontslagen en met het perspectief dat de gemeente de gewenste dienstverlening kan blijven bieden aan de stad en de inwoners, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Knopen tellen

Het is niet zo dat de gemeente met deze oplossing de besparing ook tot 2016 uitstelt, zegt Carbo. Door natuurlijke uitstroom en het plaatsen van medewerkers extern, ontstaat al eerder een inverdieneffect. ‘En er zijn wachtgeldverplichtingen, dus het is niet per se goedkoper om meteen te beginnen met het schrappen van arbeidsplaatsen. De gemeente heeft haar knopen geteld en wij ook en toen zijn we deze regeling overeen gekomen, die goed is voor jong en oud.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Strating / Directeur HS Arbeidsvoorwaarden
Kijk, zo doorbreek je catch 22!
Remi
Symptoombestrijding. Een ambtenaar in vaste dienst is veel te duur om te ontslaan, dat is het probleem.



Anders had men met gemak die 300 arbeidsplaatsen kunnen schrappen om ruimte te geven aan de jonge/getalenteerde medewerkers.



Verder vind ik het eisen/verlenen van baangarantie niet chique ten opzichte van de belastingbetaler die ook geen baangarantie krijgt. Waarom zouden we als ambtenaren dat privilege krijgen?
Jan
Hoezo uniek? Dit is altijd al gebruikelijk bij reorganisaties in gemeenteland. Overigens: één of twee salarisschalen omlaag betekent nog geen salarisachteruitgang hoor. Je krijgt dan een garantietoelage bovenop je lagere salaris. En zo hoort het ook.
Jan / verhitte ambtenaar
Inderdaad niet uniek.op deze manier voorkomt men onrust. De praktijk is echter weerbarstig, want die passende banen moeten er wel zijn dan. Als die er niet zijn zitten soms mensen die op een zijspoor zijn gezet lettelijk duimen te draaien (verborgen werkloosheid). En na 2016 is het alsnog over en uit, als ze al niet van ellende uit zichzelf zijn weggegaan. (weggepest). En ambtenaren krijgen geen wachtgeld, maar ww net als alle andere wernemers. De gemeente is alleen eigen risicodrager van de ww en daarom kost het hun veel geld.
Boris
Niet uniek, hoewel de efficiency in de praktijk vaak te wensen overlaat: overtollige ambtenaren in hoge schalen (al dan niet met aanvulling) die "klusjes" krijgen.



Nog een antwoord op de vraag van Remi waarom ambtenaren een privilege krijgen: dat is omdat ambtenaren in het verleden collectief salaris hebben ingeleverd (als bezuinigingsmaatregel) en daar bepaalde privileges (die goedkoper werden geacht) voor terugkregen. Bijna iedereen lijkt dat te zijn vergeten, de Tweede Kamer incluis. Kortom: goed om privileges in te leveren< maar wat krijgen de ambtenaren daar dan voor terug?
Advertentie