Angst voor zeperd bij uitbesteding ICT
Banenverlies, het uit handen geven van privacy en minder kwaliteit van de dienstverlening. Dat zijn de zorgen die de gemeenteraad van Groningen heeft bij een plan om een groot deel van de gemeentelijke ICT uit te besteden aan een externe partij. En er is de angst voor een financiële strop, gezien eerdere ervaringen met de overheid en ICT-projecten. ‘Het gaat om een bedrag van 66 miljoen, dus als het fout gaat ben je niet met een paar ton klaar’, aldus het CDA.
Boventallige functies
Door een deel van de gemeentelijke ICT door een externe partij uit te laten voeren, denkt de gemeente 5 miljoen euro te besparen. Door de computernetwerken, telefonie en de ICT-ondersteuning uit te besteden verdwijnen 64 banen. Tientallen andere gemeenteambtenaren worden boventallig en moeten elders in de gemeentelijke organisatie een nieuwe functie zien te vinden.
Democratische controle
Maar er is veel kritiek op het plan, om verschillende redenen. De felste tegenstander van het ICT-project is de Socialistische Partij. Die waarschuwt voor verlies van democratische controle, kennis van de ICT bij de gemeente en banen van medewerkers. ‘Het enige doel van het privatiseren is een botte bezuiniging’, zegt SP-raadslid Bob de Greef. ‘Daarbij verliest de gemeente loyale medewerkers die op dit moment alleen het belang van de gemeente Groningen dienen’. Ook de huidige gemeentelijk IT’ers hebben in een brief hun zorgen geuit over het niveau van de dienstverlening en dat de kosten van de overgang onderschat worden. Ze kunnen zich daarbij niet voorstellen dat de gewenste besparing gehaald kan worden.
Hogere kosten
Ook een aantal deskundigen heeft zo zijn twijfels over het ambitieuze project. Met name het feit dat de omvangrijke klus aan slechts één partij wordt uitbesteed is volgens hen opvallend. Een onafhankelijk economische analyse van de Maastricht School of Management zou hebben uitgewezen dat het plan té rooskleurig wordt voorgesteld. ‘‘Dit beperkt de marktconcurrentie en zal resulteren in hogere kosten en meer risico. Het vermindert de voordelen voor de gemeente en daarmee voor de belastingbetaler’, zo stelt de onderzoeker in het Dagblad van het Noorden.
Weinig begrip
Ook de CDA-fractie is niet gerustgesteld en vindt dat de wethouder te weinig begrip toont voor de zorgen. ‘Het is logisch dat er angst bestaat over dit ambtieuze project’, zegt René Bolle (CDA). ‘Eerlijk gezegd ken ik niet één ICT-project van de overheid dat wél volgens plan en binnen het budget is verlopen.’ De fractievoorzitter wil de voorstellen van de zeven geïnteresseerde partijen bij de aanbesteding afwachten en die plannen kritisch tegen het licht houden.
Vertrouwen
Wethouder Schroor liet in het Dagblad van het Noorden weten nog steeds vertrouwen in het plan te hebben. ‘We besteden een deel van onze ICT-organisatie dus niet de volledige ICT-organisatie. We hebben in het traject meerdere deskundigen ingeschakeld om ons te begeleiden, zij onderschrijven onze keus.’
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De uitbesteding moet leiden tot een begrote structurele besparing van vijf miljoen euro in 2022.
Vraag is of wethouder Schroor dan nog aanwezig is, of reeds elders burgemeester gemaakt is