Advertentie
carrière / Nieuws

Nieuwe raad Amsterdam weigert te snijden in eigen vlees

De raadsleden in Amsterdam zien niets in een voorstel van de SP om 20 procent in te leveren van de maandelijkse beloning van ruim 2200 euro.

02 april 2014

De Amsterdamse gemeenteraad heeft zich uitgesproken tegen voorstellen van de SP om twintig procent te korten op de maandelijkse beloning voor raadsleden. Ook wil de nieuwe raad haar vergoedingen voor computers en opleidingen behouden.

Geen zakkenvullers
De VVD-fractie pleitte in het debat voor behoud van de huidige regelingen. ‘Wij zijn geen zakkenvullers’, aldus raadslid Daniel van der Ree (VVD). De SP stelde onder meer voor om de maandelijks vergoeding te verlagen van 2.700 euro naar 2.200 euro. Van der Ree: ‘Amsterdam is de hoofdstad van het land, dus ik vind het bedrag een redelijke vergoeding. Wij zijn immers een andere stad dan Den Haag of Utrecht. Dit bedrag is bovendien al vastgesteld door het Rijk op basis van de grootte van onze raad.’ De PvdA sloot zich bij de liberalen aan en de andere fracties reageerden niet op de SP-voorstellen.  

Computervergoeding afschaffen
Alleen de eenmansfractie van de Partij voor de Dieren steunde SP-voorman Laurens Ivens. Zijn ideeën kwamen niet alleen neer op een korting op het ‘salaris’ met twintig procent, zoals de gemeentewet toelaat, maar ook op het afschaffen van de vaste computervergoeding van duizend euro per raadsperiode. Ook wilde hij de vergoeding voor opleidingen van duizend euro per jaar in de ban doen. Ivens nam het begin van de nieuwe raadsperiode aan als het ‘momentum om door te pakken’. ‘Eindelijk is dit het moment om het er eens goed over te hebben: hoeveel belastinggeld moet deze raad nou echt kosten? In de vorige raadsperiode stelden wij het al aan de orde. Toen kwamen er argumenten als ‘we moeten onze hypotheek nou eenmaal betalen’ en ‘het is een verkeerd signaal naar buiten’. Maar nu zitten we aan het begin van een nieuwe periode. Dit is het moment om te praten over onze riante onkostenvergoeding’.

Kaken op elkaar
Los van de VVD en PvdA hielden de andere fracties hun kaken op elkaar. Uiteindelijk werden de voorstellen raadsbreed verworpen. Na afloop van het debat was Ivens teleurgesteld. ‘Er is amper op onze voorstellen gereageerd. De reacties die we kregen vinden wij dus onbegrijpelijk’, aldus de SP’er. Hij benadrukt dat het raadslidmaatschap een parttime functie is. ‘Voor een halve baan verdient een Amsterdams gemeenteraadslid een fulltime modaal inkomen. Ondertussen gaan de meeste raadsleden hier gewoon door met hun gewone werk. Wij vinden dat abnormaal, want volksvertegenwoordigers zitten moeten hun werk niet doen voor het geld.’

Werk wordt zwaarder
De D66-fractie, sinds vorige week de grootste fractie met 14 zetels, wilde na afloop wel reageren. ‘Wij vinden dat er voor het werk in een stad als de onze een passende vergoeding moet zijn. Raadsleden moeten in de gelegenheid zijn om hun raadswerk goed te doen. De SP vergeet dat ze, voor wat hun hoofdbaan betreft, minder moeten gaan werken’, aldus D66-raadslid Paul Guldemond. De decentralisaties die worden doorgevoerd zorgen in de komende jaren juist voor meer werk. ‘Het werk wordt juist zwaarder. Daarom is het onverstandig om de vergoeding te verlagen’.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

aart molenaar / raadslid Zaanstad
De SP praat makkelijk over geld van een ander. Kan ook wel want hun inkomsten/vergoeding gaat regelrecht in de partij kas.
Boris
Goh...wat een verrassing
Leo vd Klei / Gepensioneerd
Dit verschijnsel woekert al jaren door snijden in eigen Vet is er niet bij en zal ook nooit gebeuren

In het verleden meegemaakt in de Deelraad van Oud West dat een persoon alleen voor haar Pensioenrechten in het zadel werd gehouden

Door en door rot

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Die verplichte storting voor gekozenen bij de SP in de partijkas is gewoon een dubieus opzetje met het uiteindelijke doel om andere, hardwerkende, raadsleden van andere partijen te compromitteren.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Je zou hooguit kunnen nadenken over de fractiesubsidie van 124.000 euri per jaar die een 1-persoonsfractie krijgt in Amsterdam. Maar met de delegatie van vele rijkstaken naar gemeenten is dat wellicht wèl uit te leggen aan de kiezers
Gerard Heetman / raadslid
Paul Guldemond slaat de spijker op zijn kop. Veel raadsleden in Amsterdam en enkele andere grote steden kunnen het raadswerk niet combineren met een voltijdse baan. Ze zijn dus gedwongen in deeltijd te gaan werken om aan het bestuur van hun stad te kunnen bijdragen. Raadsleden bouwen dan geen pensioen meer op over de uren waarvoor zij ontslag hebben genomen, maar ook niet over de raadsvergoeding tenzij zij daar zelf een verzekering voor sluiten of gaan banksparen. En bovendien, ook een raadslid draagt een groot deel van dat bedrag weer af aan de belastingdienst waar ook Laurens Ivens weer van profiteert.
Hans Jacobs
Wel geld bij de burger weghalen via bezuiniging, maar zelf niet bereid een euro in te leveren.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Het probleem zit niet zozeer in dat er een vergoeding voor raadswerk tegenover staat als wel de hoogte van de vergoedingen (tel alles maar eens bij elkaar)! t.o.v. de aanwezigheid van raadsleden aan de vergaderingen. De verhoudingen zijn op de een of andere manier zoek geraakt en dat men niet in eigen vlees wenst te snijden, ach, dat geldt toch wel zo'n beetje voor iedereen, dat doet namelijk pijn; bij de een meer als bij de ander, maar dat is dan ook de wanverhouding die van toepassing is binnen lagen. Dat het aantal dossiers en de complexheid van de materie in deze wordt meegeteld dat mag best (Koewacht of Amsterdam, er zit nu eenmaal verschil), blijft echter de werkelijke participatie bij dossierbehandeling in de raadzaal en dus weer die aanwezigheid! Wellicht de omrekening doen naar het aantal deelname uren aan raadsvergaderingen en dossierbesprekingen; niet deelgenomen, geen uitbetaling!
Alfred Blokhuizen
Als de SP eerst eens bij zichzelf begint, dan zijn we al een heel eind. Het zijn ver-veruit de duurste politici van het land.



Het zit zo: Hun salaris gaat regelrecht in de kas van de partij. Van de partij krijgen ze een veel lager salaris. Vervolgens trekken ze de gift (hun eigenlijke salaris) vanaf. Daardoor zijn SP-ers tot 35% duurder dan alle andere politici.



Als ze dat systeem eens overboord gooide, dan hadden ze recht van spreken. Nu is het vooral collega's pesten.



Hierover zwijgen ze bij de SP als het graf. Spreek je ze erop aan, dan weten ze opeens van niets of ze zeggen dat het legaal is. Feit blijft dat ze veel duurder uit zijn om 2 keer overheidsgeld te pakken: salaris + belastingteruggave.
adriana
om te beginnen zou gestopt kunnen worden met het declareren van onkosten terwijl elk raadslid een vaste onkostenvergoeding wordt gedeclareerd, dat gebeurt zo ongeveer overal. Tja bezuinigen op een ander is makkelijker dan in eigen vlees snijden. Kiezer zouden het af moeten straffen. Zijn ze over 4 jaar alweer vergeten.

Jan
Je maakt mij niet wijs dat het raadswerk in Amsterdam zwaarder is dan in bijvoorbeeld Haarlem. Dus de raadsvergoeding kan best omlaag. En onkostenvergoeding voor een computer? Laat me niet lachen. Iedereen heeft toch al een computer, raadslid of niet. En fractieondersteuning kan best door onbetaalde vrijwilligers gebeuren. Zo moet het straks in de ouderenzorg toch ook grotendeels? Nee, snijden in eigen vlees is politici vreemd.
Advertentie