Advertentie
carrière / Nieuws

Minder overheidsbanen door samenwerking gemeenten

Door digitalisering en samenwerking van gemeenten verdwijnen de komende drie jaar zo'n 8 duizend ambtenarenbanen. Dat verwacht het UWV. Tussen 201 en 2015 kromp het ambtenarenapparaat met maar liefst 50 duizend banen.

19 april 2017

De komende drie jaar zullen er nog eens achtduizend overheidsbanen verdwijnen, voorspelt het UWV. Nauwe samenwerking tussen gemeenten, automatisering en digitalisering zijn de twee grootste oorzaken hiervan. Het UWV noemt het verdwijnen van de banen een ‘lichte’ daling. Tussen 2010 en 2015 krom het ambtenarenapparaat namelijk al met maar liefst 50 duizend mensen. Vooral posities bij gemeenten, provincies en defensie werden opgeheven.

Administratieve functies
Bij gemeenten worden functies overbodig doordat daar een deel van de zorg- en welzijnstaken is ondergebracht. Omdat de gemeenten tegelijkertijd bezuinigen moeten ze efficiënter te werk gaan en slimmer inkopen. Ook werken ze veel meer samen met andere gemeenten, burgers en professionals en dat kost gemeentebanen. Maar ook bij de Belastingdienst worden bijvoorbeeld veel banen overbodig door de overgang van de blauwe envelop naar digitale post. Een derde van het personeel bij de overheid heeft een ‘economisch-administratieve’ functie. Vooral repeterende taken zijn vatbaar voor digitalisering, bijvoorbeeld financiële-  of salarisadministratie.

Compacte overheid
Volgens het CBS waren er in 2016 ongeveer 514 duizend banen binnen de overheidssector, dat is ongeveer 6,5 procent van het totaal aantal banen in Nederland. De flinke krimp bij de overheid is een gevolg van de keuze vanuit de politiek voor een ‘compactere overheid’. Tegelijkertijd zijn er nog voldoende overheidsvacatures te vervullen volgens het UWV. Met name financieel specialisten, technisch personeel voor de grond-, weg- en waterbouw en ICT’ers hebben alle kansen op een carrière bij de overheid. Datzelfde geldt overigens ook voor mensen met aspiraties bij de brandweer.

Weinig jongeren
De overheid heeft een steeds groter aandeel van 55-plussers, mede door de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Daarnaast hebben oudere ambtenaren door hun lange dienstverband rechten opgebouwd en is hun baanzekerheid relatief groot wat ten koste gaat van de arbeidsmobiliteit bij de overheid. Slechts 11 procent van de vervulde overheidsvacatures wordt momenteel ingevuld met iemand van 25 jaar of jonger. Dat is het laagste percentage van alle sectoren op de arbeidsmarkt.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan met de pet
UWV kletst maar weer wat. Repeterende taak vatbaar voor digitalisering zoals financiële- of salarisadministratie. Nou vergeet het maar. En vervolgens dan lopen roepen dat er nog veel overheidsvacatures zijn waaronder financieel specialisten, kennelijk toch niet zo repeterend als gedacht. Dat er weinig jongeren onder de 25 werken bij de overheid heeft alles te maken met het kennisniveau, jongeren van 25 jaar of jonger hebben dat niveau nog niet.
Ria Huisman / directeur
Je ziet het in meerdere bedrijven waar werknemers boven de 55 blijven zitten, ze hebben weinig of geen andere keus.

De scholing van jongeren is beneden alle peil.

Ook de omgang met de jongeren, je moet je kunnen verplaatsen middels uitleg van een smiley door het management in de klant. Belachelijk doe wat aan de opleidingen.
Rob / controller
Heel goed nieuws. Overheid = Overhead. Dus als we zaken met minder mensen kunnen doen is dat uitstekend. Dat we veel ouderen hebben is ook goed. Ten eerste voor de ouderen, ten tweede omdat de krimp bij ons op natuurlijke wijze tot stand kan komen. We hoeven geen jonge mensen te ontslaan.
H. Wiersma / gepens.
Maar hoe zit het nu eigenlijk met de in het Regeerakkoord geplande afname van het aantal banen bij de Rijksoverheid (de compacte Overheid)? Daar horen we van dit Kabinet maar erg weinig over.
Erik
Zolang UWV zelf nog steeds niet eens in staat is coherente en recente gegevens over NWW'ers te leveren direct aan te leveren op gemeenteniveau (of nog veel beter; als open data, wat DUO bijv. wel kan) neem ik alle conclusies van UWV maar met een enorme korrel zout.
Mireille Stuart / Programmamanager
Waar kan ik meer info vinden over het onderzoek of de cijfers waar UWV zijn voorspelling op baseert?
Advertentie