Advertentie
carrière / Nieuws

7 procent erbij voor rijksambtenaren

Rijksambtenaren krijgen er tot en met 2020 7 procent aan salaris bij. De vakbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF hebben met de werkgever een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao rijk.

25 juni 2018

Rijksambtenaren krijgen er tot en met 2020 7 procent aan salaris bij. De vakbonden FNV Overheid, AC Rijksvakbonden, CNV Overheid en CMHF hebben met de werkgever een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao rijk.

De 118.000 rijksambtenaren krijgen per 1 juli een loonsverhoging van 3 procent, op 1 juli 2019 2 procent en nog eens 2 procent per 1 januari 2020. Naar rato van het dienstverband krijgen alle rijksambtenaren op 1 januari 2-2019 een éénmalige uitkering van 450 euro bruto. De cao heeft een looptijd van twee en een half jaar, van 1 januari 2018 tot 1 juli 2020.


Vakantiegeld

Behalve en akkoord over de salarisgroei zijn er afspraken gemaakt over roosterinnovatie. Medewerkers krijgen meer invloed op hun rooster. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid en komt er een zogeheten verlofspaarmogelijkheid en een individueel keuzebudget waarbij vakantie- en eindejaarsuitkering ook op andere momenten kunnen worden opgenomen.

Pensioenpremies

Verantwoordelijk minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt heel blij te zijn dat er een akkoord is. ‘Het is een mooi resultaat, meer dan de gemiddelde loonontwikkeling in de markt. Zo profiteren ook rijksambtenaren mee van de economische groei’, aldus de minister. Het vinden van loonruimte was volgens Binnenlandse Zaken extra ingewikkeld omdat de pensioenpremies dit jaar en komend jaar stijgen. ‘Die stijging moet betaald worden uit de loonruimte en gaat daarmee ten koste van de ruimte voor cao-afspraken’, aldus een toelichting van het ministerie.

Vakbondsleden laatste woord

Het onderhandelaarsakkoord wordt voorgelegd aan de vakbondsleden. De bonden waren al sinds december in onderhandeling over een nieuwe cao voor de rijksambtenaren. De cao liep af op 31 december 2017 en geldt voor 118.000 rijksambtenaren.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Caroline / ambtenaar
@Wim Vreeswijk: Wederom haal je koopkracht en salarisverhoging door elkaar. Ik zou dit deel van je studie nog een keertje doen, de kennis is wellicht iets weggezakt. In koopkracht lopen (alle) ambtenaren al jaren achter de feiten aan. Ik ben blij dat dit gat voor een deel van de ambtenaren nu een beetje wordt gedicht. Nu de andere bestuurslagen nog!
H. Wiersma / gepens.
En wanneer gaat de knuffelbeer van D'66 eindelijk eens de gaten voor de gepensioneerden dichten?
John / Toezichthouder
Waterschap: 7,5% + éénmalig € 500,=

Rijk: 7% + éénmalig € 450,=

Gemeente: ?????



Laat de bonden zich eens net zo hard maken voor de gemeenteambtenaren.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
De bonden zijn een verlengstuk van de werkgevers geworden met hun polder geneuzel . Vandaar veel mensen weglopen . Andere kant als je niet bereid bent je jas uit te trekken als werknemer Om eisen af te dwingen blijf dan niet klagen. En blijf lekker achter lopen op de markt.
Gerrit
Goed voorbeeld doet goed volgen heren onderhandelaars Waterschap en Gemeenten? Anders ff benchmarken svp.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Terwijl het jaarverslag 2017 van de Nederlandse Bank aangaf dat de koopkracht al 16 jaar sinds 2002 voor de burger niet is toegenomen geven de vaak levenslang onschendbare ambtenaren zichzelf een salarisverhoging van 7%. Hiervoor geldt het spreekwoord 'wie het dichtst bij het vuur zit warmt zich het best'
pieter / wegkijker
Wat zou het mooi zijn als de VNG het voorbeeld van het rijk gaat volgen. Ik heb daar overigens een hard hoofd in. Gokje: een keer 1,3% en het jaar daarop 1,5 plus verhoging van eindejaarsuitkering met 0,008% en eenmalig een boekenbon om het gat tussen 1 januari 2019 en 1 september 2019 te dichten.
Janet / beleidsadviseur
@Anand, geef ze nou geen ideeën. Ik zou zeggen: we staan in de gemeente al zo lang op ongeveer de nullijn dat een verhoging met 10% een eis kan zijn. Vakbond: doe je best om dat te krijgen voor ons. We moeten het werk met steeds minder mensen doen en de werkdruk is merkbaar zwaarder. Collega's vallen bij bosjes om.
Pierre / ambtenaar
Als je wil dat de vakbond een pressiemiddel heeft, is het ook nodig dat je lid bent van een vakbond en bereid moeten zijn desnoods het werk neer te leggen.

Tot op heden heb ik die wil nog niet gezien, tenminste bij de ambtenaren die op het gemeentehuis werkzaam zijn.

Ga daarom eerst eens bij jezelf te rade.

Ja, er dient een substantiële loonsverhoging voor gemeenteambtenaren te volgen, maar als we niet bereid zijn daar ook iets voor te doen kun je het vergeten.
Advertentie