'32-urige werkweek voor gemeenteambtenaren'
Als het aan GroenLinks-wethouder Andrée van Es ligt moeten gemeenteambtenaren uit Amsterdam een 32-urige werkweek gaan krijgen zodat er meer werk voor mensen beschikbaar is.
Gemeenteambtenaren zouden van fulltime werken terug moeten gaan naar een werkweek van 32 uur. Hierdoor blijft er meer werk over voor anderen en vallen er mogelijk minder ontslagen. Dat zegt de Amsterdamse wethouder Andrée van Es naar aanleiding van het GroenLinks-plan Werk eerlijk delen. In dit plan worden gemeenten opgeroepen om zelf arbeidstijdverkorting in te voeren en afspraken te maken met werkgevers uit de regio. ‘De gemeente Amsterdam is een grote werkgever, wij moeten als eerste het goede voorbeeld geven,’ aldus Van Es.
3000 banen weg
De gemeente Amsterdam heeft, net als de meeste gemeenten, te kampen met bezuinigingen en moet daarom een deel van het ambtenarenkorps laten gaan. Van de 13 duizend gemeentebanen moeten 950 fte verdwijnen voor 2016, in totaal zelfs 3000 banen in 2018. Een deel hiervan wordt gerealiseerd via natuurlijk verloop, maarvan de rest van de ambtenaren zijn velen hun baan niet zeker.
Onevenwichtig ambtenarenkorps
Er is dan ook geen sprake van jonge aanwas in het Amsterdamse ambtenarenapparaat. ‘We komen in de problemen wanneer de babyboomers over een paar jaar met pensioen gaan,’ vreest de wethouder. ‘Het gevolg is dat er een heel onevenwichtig ambtenarenkorps gaat ontstaan. We kunnen nu al onze trainees geen baan meer aanbieden, helaas.’
Simpel
Iets minder werken zodat er per saldo meer banen ontstaan, is dus het idee. ‘Veel fulltimers werken kei-en keihard. En de cultuur is dat we nog meer willen werken,’ zegt Van Es. ‘Het gevolg is dat mensen het niet meer aankunnen en een burn-out krijgen. Aan de andere kant is er een groep mensen die graag wil werken, maar buiten de boot valt. Het werk eerlijk delen klinkt misschien een beetje simpel, maar het ís ook simpel. De plannen moeten worden meegenomen in de collegeonderhandelingen en de VNG en bonden moeten hierover in gesprek.’
Netto er niet op achteruit
In de praktijk zouden de ambtenaren die in een lage loonschaal zitten door belastingvoordeel er in hun netto salaris niet eens op achteruit te hoeven gaan. ‘De ambtenaren in hogere schalen werken al heel vaak wat minder omdat ze zich dat kunnen veroorloven,’ zegt Van Es. ‘Maar ook die ambtenaren, die wel fulltime werken en meer verdienen, zouden voor een vierdaagse werkweek in aanmerking komen.’
Hogere werkdruk
Een groot gevaar met arbeidstijdverkorting is dat de werkdruk hetzelfde blijft, met minder tijd om het uit te voeren. Op deze manier is de regeling niet aantrekkelijk voor de gemeenteambtenaar. ‘Dat is inderdaad gebeurd in de jaren tachtig, toen werd er ook arbeidstijdsverkorting toegepast, zegt wethouder Andrée van Es, 'Maar daar hebben we van geleerd, er moeten dan ook hele goede afspraken gemaakt worden.’
Reacties: 37
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
- hetzelfde salaris houden zodat het inderdaad gelijkgetrokken wordt met het bedrijfsleven, wat beoogd wordt met de rechtspositie.
- Alle uren die niet meer ingevuld worden als vacature uitzetten, dus het werk wel uit laten voeren.
Alleen dan is het een goed plan. Ik ben voor!!
Het plan van GL, dat hier door GL-wethouder Van Es voor Amsterdam wordt bepleit, gaat zelfs uit van gelijkblijvend netto loon bij een vermindering van de werkweek van ruim 11%. Mevrouw Van Es geeft niet duidelijk aan hoe deze enorme kostenstijging betaald moet worden. O, wacht: door vergroening van de belastingen! En door ons allemaal te vragen het mt wat minder te doen.
Geloven wij in politici die ons vragen met minder genoegen te nemen, te matigen en onze verwachtingen naar beneden bij te stellen? Ook voor onze kinderen? Of zien we meer in politici die de weg naar boven willen hervinden, nieuwe verdienmodellen bedenken, met optimisme naar de toekomst kijken?
Hou dit even in het achterhoofd als u op 19 maart gaat stemmen.
Veel beter is om oudere werknemers met een fatsoelijke regeling te laten vertrekken en zo ruimte te maken voor ambitieuze jongeren die nu geen kans krijgen.
Ook ik heb de tijd van de 40-uurs werkweek nog meegemaakt en destijds gingen we stapsgewijs van 38 naar 36 uur met het verhaal dat dat arbeidsplaatsen voor werklozen zou opleveren. Het bleek gewoon een ordinaire bezuinigingsronde want de beloofde vacatures kwamen er nooit.
Net als destijds wil ik nog steeds inleveren als er daardoor anderen aan werk worden geholpen maar alleen onder de keiharde garantie dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Een mooie taak voor de vakbonden.
werkweek naar 32 uur, bezoldiging omlaag en resultaatafspraken handhaven.
Lijkt mij dat er eerst gekeken zou moeten worden naar de ambitie.
Hiernaast zou demotie een goed instrument kunnen zijn om de loonsom van de vergrijsde populatie te beheersen (ipv bv garantieinschalingen en overgangsregelingen). Dit in tegenstelling tot het afbreken van arbeidsvoorwaarden voor de nieuwe instroom. Dit zou de pensioenregeling ook meer solidair maken en de problemen met de waardeoverdracht hierin iets kunnen beperken.
En wat betreft het doortrekken van dit idee naar alle gemeenteambtenaren: de meeste gemeenten zich niet in de slechte (financiele) situatie bevinden als Amsterdam. Zoals door anderen al is aangehaald: bij de vorige arbeidsduurverkorting is er van de invulling van de ontstane ruimte niets terecht gekomen, en hoe kleiner de organisatie, hoe lastiger die invulling wordt. Nog niet zo lang geleden is de eerste stap gezet om de ambtenarenststus af te schaffen. Wordt dit helemaal doorgevoerd (kortzichtig plan overigens) raak je door het gelijktrekken van lonen elk financieel voordeel kwijt dat je met werktijdverkorting binnenhaalt.
Grappig dat je dat zo stelt. Normaliter gaat een CAO over de komende jaren. Bij ambtenaren gaat hij nu over de afgelopen jaren...
Begin januari 2014 hebben wij alle Tweedekamerfracties al meerdere voorstellen gedaan om uit de crisis te komen. De SP heeft dat op een vertaald door 32 uur per week vast te stellen. Velen werken echter al 32 uren per week. Daarom is 10% uren aan een niet werkenden geven realistischer.
Ons voorstel was alle werkenden zolang de crisis duurt (plm.7.000.000 in Nederland) 10% minder te laten werken en deze uren aan de niet werkenden Volgens (CBS plm. 700.000 plus een deel mensen die afgeschat worden) )te geven. Nagenoeg iedereen werkt dan voor zijn inkomen. Iedereen bouwt zij eigen pensioen op en het werk is zolang eerlijk verdeeld. De lasten voor uitkeringen en dus de premies en/of belastingen kunnen fors worden verlaagd en de economie van re-integratie wordt fors uitgedund. Hierdoor dalen de netto-inkomsten per medewerker nauwelijks, want de belastingdruk worden veel lager. Met een combinatie om vervroegd uittreden (vanaf 60 jaar en/ of dienstjaren jaar bijvoorbeeld) weer mogelijk te maken lossen we het werkgelegenheidsvraagstuk binnen korte termijn op. Mocht de economie weer aantrekken, wat nog maar de vraag is, (want een bouwboom zit er de komende twintigjaren niet meer in, want er is al hier en daar te veel gebouwd), dan kunnen de werkenden weer meer uren gaan werken. Zij zijn dan allemaal ervaren in hun vakgebied en hoeven slechts bij te blijven in hun vakgebied.
Höfkes Adviesbureau voor re-integratie en Sociale diensten 06-38103179
Het zijn nog steeds niet de ambtenaren die de beslissingen/besluiten nemen. Dat zijn de bestuurders, dus als er al geld over de balk is gesmeten, beschuldig daarvan dan wel even de juiste partij, hè? Verantwoordelijkheid daar leggen waar hij hoort: nml bij de bestuurders! Die worden ervoor betaald goede beslissingen te nemen.
Walgelijk hoe amtenaren constant foutief worden neergezet. Gewoon dom gedrag en onnadenkend roeptoeteren.
En het idee van Van Es: gewoon weer een proefballonnetje vlak voor de verkiezingen. Gaat geen banen opleveren. De vrijkomende fte wordt rucksichtlos wegbezuinigd. Dat kan een kleuter nog bedenken...
Een cumulatie van nivelleringen is onrechtvaardig!
Dan is dus 98% goed besteed...
Leuk hoor smijten met grote bedragen, maar 100 miljard over 18 jaar (5,5 miljard per jaar) bij alleen al een rijksbegroting van zo'n 270 miljard per jaar...