Ambtenaren Berends-onderzoek vrezen herleidbaar te zijn
Ambtenaren die aan KPMG verklaringen hebben gegeven over het gedrag van cdk John Berends laten die aanpassen om minder herkenbaar te zijn.
Ambtenaren die hebben meegewerkt aan het KPMG-onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van cdk John Berends hebben verklaringen laten aanpassen, omdat ze vinden dat ze te makkelijk te herkennen waren. De onderzoekers kregen juist de opdracht om de anonimiteit te garanderen.
Functie genoemd
Dat meldt De Gelderlander na verschillende bronnen te hebben gesproken. Het onderzoek van KPMG zou begin juni verschijnen, maar wellicht dat dit vertraging oploopt, nu passages moeten worden aangepast. Die waren bijvoorbeeld herleidbaar naar specifieke personen in het (kleine) team van de cdk, omdat hun functie ook werd genoemd.
'Onwerkbare' situatie
Het onderzoek naar Berends werd ingesteld door Provinciale Staten na verschillende publicaties van De Gelderlander, waarin medewerkers vertelden over hoe hij hen zou hebben geschoffeerd. Op het kantoor van de commissaris zou de situatie regelmatig ‘onwerkbaar’ zijn. Sommige adviseurs zou de toegang tot de cdk zelfs worden geweigerd en veel adviezen zouden in de wind worden geslagen.
Angst voor hun baan
Ook tegen De Gelderlander vertelden (voormalig) ambtenaren al hoe ze worstelden met het naar buiten brengen van hun verhaal. Uit angst voor hun baan vroegen sommige ambtenaren de krant al om herleidbare anekdotes achterwege te laten. De krant meldt dat er bij de start van het onderzoek verbazing was over de keuze voor KPMG, omdat dat bureau dit soort onderzoek niet vaak doet. De bedrijven die dat wel doen, zagen de klus echter niet zitten.
Ambtenaren vertrokken
Het lot van Berends (68) is nog ongewis, al loopt zijn ambtstermijn begin volgend jaar af. In de provinciale organisatie is al wel het een en ander veranderd, meldt De Gelderlander. De kabinetschef en de directeur zijn vertrokken evenals verschillende ambtenaren op de afdeling van de cdk. Uit een rapport van ArboUnie bleek begin dit jaar dat er bij de provincie Gelderland meer ongewenst gedrag plaatsvindt dan bij vergelijkbare organisaties. 13 procent van de medewerkers bevestigde het ongewenste gedrag. Gedeputeerde Peter Drenth zei toen dat dit ‘signalen bevestigt die we eerder al kregen’ en ‘om ingrijpen vraagt’.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.