Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren krijgen kosten stadhuis niet uitgelegd

Het blijkt voor ambtenaren van de gemeente Den Helder steeds lastiger om de plannen voor en de kosten van het nieuwe stadhuis aan inwoners uit te leggen. Dat signaal geeft de ondernemingsraad aan gemeentesecretaris Robert Reus. Intussen kampen sommige ambtenaren in het oude pand met gezondheidsklachten.

07 februari 2019
Logo-Den-Helder1.jpg

Ambtenaren van de gemeente Den Helder vinden het steeds lastiger om de plannen voor en de kosten van het nieuwe stadhuis aan inwoners uit te leggen. De ondernemingsraad geeft dit signaal af aan gemeentesecretaris Robert Reus. Intussen kampen sommige ambtenaren in het oude pand met gezondheidsklachten.

Eerlijke en duidelijke communicatie
Helderse ambtenaren die in direct contact staan met burgers hebben dagelijks te maken met vragen van burgers over het nieuwe stadhuis en vinden het steeds moeilijker om die te beantwoorden. De ondernemingsraad pleit er daarom voor dat de gemeente eerlijke en duidelijk communiceert over waarom bepaalde keuzes over de huisvesting worden gemaakt. Ook wil de ondernemingsraad dat ambtenaren handvatten krijgen aangereikt om met dergelijke vragen van de inwoners om te gaan.

Gezondheidsklachten
Intussen hebben sommige ambtenaren die nog werkzaam zijn in de oude hoofdvestiging van het stadhuis gezondheidsklachten. De arbeidsomstandigheden aldaar zouden de ambtenaren fysiek en mentaal ziek maken. Ook hierover heeft de ondernemingsraad in de brief zijn zorgen geuit. Het ging onder meer om een kapotte rioolbuis en de manier waarop die werd gemaakt. Gemeentesecretaris Reus en het vorige college vonden het vanwege de slechte staat van het gebouw niet verantwoord om er ambtenaren te huisvesten, maar een deel van de ambtenaren zit er nog steeds. En zoals het er nu naar uitziet moeten zij nog negen maanden in het oude pand blijven werken.

Lijst met aanbevelingen
Verder overlegde de ondernemingsraad aan de gemeentesecretaris een hele lijst met aanbevelingen ten aanzien van de tijdelijke en permanente huisvesting. Die maakte de raad eind januari op uit opmerkingen van ambtenaren tijdens zelf belegde medewerkersbijeenkomsten. Eigenlijk had de ondernemingsraad voor een goed advies de uitkomsten van enquêtes onder medewerkers nodig, maar de uitkomsten daarvan hebben zij nog niet formeel ontvangen. Daarom zien zij graag dat de aanbevelingen worden doorgesluisd aan de raadscommissie Bestuur en Middelen die gisteren vergaderde over de huisvesting.

Willemsoord
In reactie op de aanbevelingen van de ondernemingsraad zei wethouder Michiel Wouters tijdens die raadcommissie die ‘zeer serieus’ te nemen. Verder bleek daar ook de voorkeur van het college voor de nieuwe locatie van het stadhuis: Willemsoord, de voormalige rijkswerf die werd omgevormd tot nautisch themapark met uitgaansgelegenheden en historische bezienswaardigheden. Voor veel fracties zijn de toegankelijkheid, bereikbaarheid, het parkeren, de toekomst van de Museumhaven en evenementen een punt van zorg, maar wethouder Michiel Wouters vroeg de raad het vertrouwen dat het college dit goed gaat afhandelen, aldus Den Helder Actueel. ‘Een nieuw stadhuis komt het beste tot uiting op Willemsoord’, aldus Wouters. Of hij inderdaad een meerderheid achter zijn voorstel krijgt is onzeker. Coalitiepartijen Stadspartij en Seniorenpartij twijfelen daar nog over, meldt het Noordhollands Dagblad.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

zal het in jip en janneke taal uitleggen
Voor al die Keinstein ambtenaren.



1 belastingbetaler wil

2 waarheid

3 eerlijkheid

en klaar zijn we al.



En als burgers je ballon lek kunnen schieten is je verhaal niet goed.



En beloon ambtenaren die meedenken met de burger. Wil een leidingegeven narcist niet, flikker je hem er maar uit, op dat soort zitten burgers niet te wachten. En dit mag volgens de burger best een paar centen kosten, als hij maar weg is.
Piet / burger
Dit uitleggen aan de burgers is een taak en verantwoordelijkheid van het college van B&W en Gemeenteraad. Dit moet je niet over willen laten aan ambtenaren.
H. Wiersma / gepens.
Hoe simpel is het. Op hoofdlijnen:

1. onderzoek hoeveel m2 werkplek nodig is (neem het Nieuwe Werken als uitgangspunt).

2. onderzoek welke locaties (minimaal 3) voor een nieuw gemeentehuis in aanmerking kunnen komen.

3. neem vooral een onafhankelijk bureau in de arm om de plannen vervolgens als 1e aanzet met sterke en zwakke punten en globaal financieel uit te werken en in beeld te brengen.

4. biedt vooral ook de bewoners de mogelijkheid om hun stem te laten horen.

5. maak vervolgens een keuze via B@W en de Gemeenteraad.

6. schakel vervolgens een architect in voor het voorlopige ontwerp met financiële onderbouwing (laat desnoods enkele architecten globale schetsen maken, waaruit een keuze wordt gemaakt).

7. maak het voorlopige ontwerp vervolgens via gebruikelijke routes rijp voor definitieve besluitvorming.

8. vervolgens nemen B@W en de Gemeenteraad besluiten over het definitieve ontwerp met financiële onderbouwing en de dekking daarvan.

Advertentie