Ambtenaren maken zich grote zorgen over pensioen
Acht van de tien ambtenaren maakt zich grote zorgen over het pensioen. Dat blijkt uit een enquête van Ambtenarensalaris.nl.
Acht van de tien ambtenaren maakt zich grote zorgen over het pensioen. Dat blijkt uit een enquête van Ambtenarensalaris.nl.
Boos en bezorgd
Afgelopen week werd bekend dat de dekkingsgraad van ambtenarenpensioenfonds ABP verder is gezakt naar 88,6 procent. De angst voor een lager pensioen zit er onder de deelnemers van het grootste pensioenfonds van Nederland inmiddels goed in. 8 op de 10 ambtenaren maakt zich grote zorgen over het pensioen, blijkt uit de enquête. Volgens het onderzoek, waaraan 5.100 ambtenaren deelnamen, zijn de ambtenaren boos en bezorgd over de huidige pensioenontwikkelingen met de verwachte kortingen. Twee derde zeggen een gevoel van onrecht te hebben: niet het pensioen krijgen waar ze jaren voor hebben betaald.
Onder de maat
Volgens 59,9 procent van de ambtenaren ligt de oorzaak van de pensioenproblematiek vooral bij de overheid. Het pensioenbeleid krijgt dan ook een gemiddeld rapportcijfer van 4,6. Ook de pensioenfondsen krijgen de schuld in de schoenen geschoven (37 procent). Het eigen pensioenfonds ABP scoort met een 5,4 onder de maat. Een iets kleiner deel van 38,8 procent wijt de problemen aan het beleid dat op Europees niveau gevoerd wordt.
Levensstandaard omlaag
Een pensioenverlaging zal volgens de ambtenaren betekenen dat ze niet rond kunnen komen of in ieder geval hun levensstandaard naar beneden zullen moeten bijstellen. Ook verwacht een deel van de ambtenaren hun koopwoning te moeten verkopen. Om het pensioen aan te vullen spaart of belegt 28,7 procent van de ambtenaren zelf. Iets meer dan een kwart lost extra af op de hypotheek. Ruim een derde (36,3 procent) doet niets om het pensioen aan te vullen.
Niet korten
Waar volgens Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, al veel eerder gekort had moeten worden, wijzen de ambtenaren dit fel van de hand. Slechts 2 procent denkt dat pensioenverlaging de oplossing biedt. Ook ziet maar 7,6 procent heil in premieverhoging. Als het aan de ambtenaren ligt, gaat de rekenrente omhoog (48,7 procent). Daarnaast vindt 46,6 procent dat het kabinet meer geld beschikbaar moet stellen.
Reacties: 13
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
lees: terugstorten / voldoen aan eerdere verplichtingen
Zorgen over:
Pensioen (rekenrente / te beperkt in beleggingen)
Veiligheid (1 op de 5 bedreigd; "dat hoort erbij")
Privacy (o.a. gemeente Maastricht)
CAO (slechtste van alle overheidssectoren)
Waardering / beloning (de watte?)
Gek he al die vacatures!
1- de overheid is totaal onbetrouwbaar, dus waar ik mij nu zorgen over maak, kan volgend jaar weer totaal anders zijn (helaas ook andersom).
2- ik ga ervan uit dat ik al mijn werkjaren voor anderen betaal en dat er voor mij aan het eind van de rit niets meer is. Treurig, maar ik zie het als een reële uitkomst.
Ik zie het wel. Misschien loop ik morgen wel onder een bus. Waarvoor zou ik me dan nu zorgen gaan zitten maken over mijn pensioen...
Ik denk er overigens wel over om mij aan te sluiten bij de Vereniging Pensioenverlies. Al was het maar om het signaal te steunen.
Los de problemen bij de spoorwegen op door niet alleen ProRail maar ook de NS te nationaliseren.
Voeg vervolgens het spoorwegenpensioenfonds samen met het ABP en het probleem van de lage dekkingsgraad van het ABP is weg.
Het onderzoek wijst ook uit dat ABP de zware piet krijgt. Terecht. Het fonds maakt vele fouten, communiceert niet goed en weigert transparant te zijn. Bovendien gebruikt ABP het vermogen uit de enkelvoudige jaarrekening, terwijl het vermogen uit de geconsolideerde rekening aanzienlijk hoger ligt. De pensioenfondsen mogen van DNB zelf kiezen of welk vermogen wordt toegepast. Zo reken je jezelf arm.
https://abppensioen.nl
Wordt allen lid! Alleen procederen kan nog helpen.