Ambtenaren Bonaire leggen werk neer
3,5 procent per direct en volgend jaar nog eens 12 procent minder pensioenopbouw voor de ambtenaren van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de bijzondere gemeenten van Nederland. Volgens het kabinet is de korting nodig omdat het dekkingspercentage van het pensioenfonds nog maar 77 procent bedraagt. Ter vergelijking: het ABP heeft een dekking van 98,8 procent.
De ambtenaren van Bonaire staken vandaag. Het kantoor van het 'Openbaar Lichaam' is slechts bezet door twee telefonistes. Andere overheidsinstanties, scholen en zorginstellingen zouden dicht zijn of beperkt bereikbaar. De overzeese (semi)ambtenaren zijn het niet eens met een fikse korting op hun pensioen. Omdat de dekkingsgraad van het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) nog slechts 77 procent is, ziet Nederland geen andere oplossing dan korten.
Bjizondere gemeenten
Vanaf 8.00 uur plaatselijke tijd verzamelden zich enkele tientallen Bonairiaanse ambtenaren op het Wilhelminaplein in het centrum van Kralendijk.Deze maand al wordt er een korting van 3,5 procent ingevoerd en volgend jaar gaat er nóg eens12 procent van het pensioen van de Caribische ambtenaren af. De maatregel geldt voor alle vierduizend ambtenaren van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Nederlandse eisen
De staking op Bonaire is uitgeroepen door Usibo, de vereniging van bonden voor overheidspersoneel, onderwijs en zorg. Die wijst het kabinet erop dat Nederland afwijkt van de afspraken die in 2010 zijn gemaakt. ‘De Nederlandsche Bank gaat uit van de Nederlandse eisen, terwijl bij de oprichting van PCN is uitgegaan van de oude Antilliaanse uitgangspunten. Daardoor heeft het Caribische fonds een fors lagere dekkingsgraad, in december lag die op 77 procent.’ Ter vergelijking: de dekkingsgraad van het ABP, het Nederlandse pensioenfonds voor ambtenaren, stond eind februari op 98,8 procent.
Onvermijdelijk
Minister Plasterk liet eerder al weten dat de korting onvermijdelijk is. ‘Het kabinet is zich zeer bewust van de levensstandaard van kwetsbare groepen in Caribisch Nederland en de moeilijke financiële toestand waarin vele van hen verkeren’, antwoordt hij aan de vakbond Usibo. Wel geeft hij aan in gesprek te willen blijven met PCN en samen met de overige werkgevers te zoeken naar een oplossing. ‘Gelet op de complexiteit van deze materie zal dat enige tijd vergen’, aldus minister Plasterk.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.