Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar bij de overheid is gelukkig

Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

11 augustus 2016

Van werken bij de overheid word je best gelukkig, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I & O Research onder 3500 ambtenaren en ruim 1600 mensen die buiten de overheid werken. Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.

Minder uren
Werk is belangrijk voor Nederlanders in hun geluksbeleving. Voor één op de vijf is het ‘heel belangrijk’, 57% vindt dat tamelijk belangrijk. Ambtenaren vinden hun werk nog iets belangrijker (83% belangrijk, 18% niet (zo)) dan niet-ambtenaren (78% versus 22%). Opvallend is dat bij ambtenaren blijkt dat minder werkzame uren tot een hogere geluksbeleving in het werk leidt. 39 procent van de mensen die tussen 9 en 24 uur werken geeft aan geluk op het werk met een 8 te waarderen. Bij de ambtenaren die meer dan 24 uur werken, vindt 33% dit een 8 waard. 


Jong/oud
Ook zijn jongere ambtenaren gelukkiger op het werk dan hun oudere collega’s. 74% van de jongeren (18-35) waardeert geluk op het werk met een 7 of een 8. Bij de groep tussen 36 en 55 is dat 62%. Van de oudere ambtenaren (55+)  geeft 58% een 7 of een 8. Ambtenaren die na hun 65e nog werken, hebben daar kennelijk heel veel plezier in. Alle ambtenaren boven de 66 geven bij de vraag ‘hoe gelukkig bent u over uw werk’ een cijfer van 7 of hoger. De grootste groep (50 procent) geeft zelfs een 9, 33% een 8.


Collega's
Mensen zijn over het algemeen gelukkig als het gaat om woon- werkverkeer (7,4) en collega’s (7,3). Minder tevreden is men over de werkgever (6,7), de leidinggevende (6,7) en het gebouw waarin men werkt (6,8). Daarbij valt het op dat ambtenaren minder tevreden zijn dan niet-ambtenaren. Dat geldt vooral voor het gebouw waarin men werkt. Ambtenaren waarderen dat met een 6,6 terwijl niet-ambtenaren gemiddeld een 7,2 geven voor het gebouw. ‘Opvallend’, vindt onderzoeker Lenderink, ‘ik heb op een ministerie, bij een gemeente en in het bedrijfsleven gewerkt en ik ervaar de overheidsgebouwen toch niet als slechter. Ik dacht eigenlijk dat de overheid de laatste jaren wel een soort inhaalslag gemaakt had met vaak mooie gebouwen, maar blijkbaar vindt de ambtenaar het nog altijd minder goed dan de werknemers buiten de overheid.’


Ik ben blij dat ik ambtenaar ben
Lenderink: ‘We zien verder dat ambtenaren en niet-ambtenaren even tevreden zijn over hun salaris. Beide groepen waarderen dit met een 7. Je proeft hier meer evenwicht dan een aantal jaren geleden. Wat hierbij mee kan spelen is dat ambtenaren wellicht vaak wat ouder zijn en dus wat meer verdienen. In het bedrijfsleven werken ook veel jongere mensen en die verdienen wat minder.’ De grootste groep (44%) van de mensen die in het bedrijfsleven werken, zegt blij te zijn niet als ambtenaar te werken. 29% staat daar neutraal in en 15% is het daar niet mee eens. Van degene die wél als ambtenaar door het leven gaat is 10 procent daar niet zo blij mee, 25% is neutraal en 56% is het eens met de stelling: Ik ben blij dat ik ambtenaar ben.


Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 15 van deze week 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marlies
Ouderen ambtenaren moeten dan ook de mogelijkheid hebben/krijgen om demotie te kunnen maken en dit accepteren zoals in het bedrijfsleven, want wees eerlijk niet iedereen boven de 60 functioneert nog 100%.
H. Wiersma / gepens.
@Marlies. Mijn ervaring is dat iedereen beneden de 60 jaar ook niet altijd 100% functioneert en dat zie je ook niet altijd terug in een lagere waardering. Demotie wordt daarom m.i. vooral als bezuinigingsinstrument gebruikt.

Oudere ambtenaren hebben over het algemeen veel ervaring, doen hun werk veel gemakkelijker en zijn daarom veel productiever.
Dieuwe / adviseur
nog iets meer salaris en waardering en minder werkstress en we zijn de gelukkigste Nederlanders ;) Hoeveel ambtenaren boven de 65 werken er nog en is dit aantal representatief voor de steekproef? De meeste om me heen haken eerder af en nemen genoegen met minder pensioen en dat terwijl ze zo gelukkig zijn op hun werk....
Sjaak / waakzaam burger
Geluk kan niet gekwantificeert worden. Het is de beleving van kwaliteit.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Kunnen nou-es stoppen met dit opportunistische ge-psychologiseer? Werk is werk en niet onderdeel van de vrije tijd, hoeveel ook wordt geprobeerd emotionele beleving in het werk te vermengen. De laatste paar jaren waait een malle managementswind door ambtelijk Nederland. Geluk, hoop en liefde is thans een managementsonderwerp. Huh?
JaapvV / adviseur
Wat een rollercoaster moet dan zijn, het ambtenaarsleven. Koud is het onderzoek achter de rug dat ze allemaal ontslag willen nemen, plus het onderzoek dat ze allemaal gestrest zijn en dat hun neus is leeg gegeten en nu zijn ze weer gelukkig...pfft. Me dunkt dat BiBe toch wel meer zomerkwaliteit in de pocket heeft dan deze bananenverhalen?
Adriaan
Het is ook een luizenbaan: van 9 tot 5. Lekker droog, lekker warm of koel (afhankelijk van het seizoen), gezellig kletsen bij de koffie, thee of lunch, weinig verantwoordelijkheden, weinig stress. En het belangrijkste: het wordt vorstelijk betaald. Ja, wie zou daar niet gelukkig van worden.
Alexander van Bohemen
Sommige reactie's lijken een beetje op elkaar maar dit is ook mijn mening in een ander verhaal werden ze erg gepest, leden ze hierdoor aan extreme stress,depressie en een zeer hoog ziekteverzuim. Ik denk dat ze gewoon hun slechte image een beetje willen oppoetsen omdat het ook met de decentralisatie niet loopt ook dit mag niet naar buiten komen want anders komt de overheid er achter.Zo los je geen problemen op.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Wat een onzin allemaal zeker wat betreft degene 60 plus de meeste willen gewoon stoppen en zijn het helemaal zat om in de Malle molen mee te blijven lopen . Zeker door de verzinsels van managers precies wat opmerker aanhaalt . Mee hoor zeker deze groep ,de ouderen,de kans geven om te stoppen en plaats te laten maken voor jongeren die staan nog open voor al die onzin
Henk de B.
Oudere ambtenaren moeten gewoon aan het werk blijven. Daartoe is landelijk besloten en daar moet uitvoering aan worden gegeven. Dus: geen oudere ambtenaren weg willen kijken, omdat jongeren kansen moeten krijgen. En ingeval van andere wensen op dit punt, moet tot een ander beleid gekozen worden 'op het Binnenhof' in Den Haag.

Oudere ambtenaren kunnen gelukkig zijn in hun werk. Zij hebben ervaringen en een regenboog aan inzichten in hoe overheden zo goed mogelijk kunnen functioneren. In veel gevallen kunnen zij bij wanen van de dag met eraan gekoppelde stress van managers - die nogal eens eenzijdig bedrijfskundig focussen - stabiliserend werken en bijdragen aan het houden van de juiste koers.
Advertentie