Ambtenaar bij de overheid is gelukkig
Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.
Van werken bij de overheid word je best gelukkig, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I & O Research onder 3500 ambtenaren en ruim 1600 mensen die buiten de overheid werken. Ambtenaren waarderen ‘geluk in het algemeen’ met het rapportcijfers 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel, hoewel iets minder: 7,2. Ook leuk: De ambtenaar is gelukkiger in de liefde dan de werknemer buiten de overheid.
Minder uren
Werk is belangrijk voor Nederlanders in hun geluksbeleving. Voor één op de vijf is het ‘heel belangrijk’, 57% vindt dat tamelijk belangrijk. Ambtenaren vinden hun werk nog iets belangrijker (83% belangrijk, 18% niet (zo)) dan niet-ambtenaren (78% versus 22%). Opvallend is dat bij ambtenaren blijkt dat minder werkzame uren tot een hogere geluksbeleving in het werk leidt. 39 procent van de mensen die tussen 9 en 24 uur werken geeft aan geluk op het werk met een 8 te waarderen. Bij de ambtenaren die meer dan 24 uur werken, vindt 33% dit een 8 waard.
Jong/oud
Ook zijn jongere ambtenaren gelukkiger op het werk dan hun oudere collega’s. 74% van de jongeren (18-35) waardeert geluk op het werk met een 7 of een 8. Bij de groep tussen 36 en 55 is dat 62%. Van de oudere ambtenaren (55+) geeft 58% een 7 of een 8. Ambtenaren die na hun 65e nog werken, hebben daar kennelijk heel veel plezier in. Alle ambtenaren boven de 66 geven bij de vraag ‘hoe gelukkig bent u over uw werk’ een cijfer van 7 of hoger. De grootste groep (50 procent) geeft zelfs een 9, 33% een 8.
Collega's
Mensen zijn over het algemeen gelukkig als het gaat om woon- werkverkeer (7,4) en collega’s (7,3). Minder tevreden is men over de werkgever (6,7), de leidinggevende (6,7) en het gebouw waarin men werkt (6,8). Daarbij valt het op dat ambtenaren minder tevreden zijn dan niet-ambtenaren. Dat geldt vooral voor het gebouw waarin men werkt. Ambtenaren waarderen dat met een 6,6 terwijl niet-ambtenaren gemiddeld een 7,2 geven voor het gebouw. ‘Opvallend’, vindt onderzoeker Lenderink, ‘ik heb op een ministerie, bij een gemeente en in het bedrijfsleven gewerkt en ik ervaar de overheidsgebouwen toch niet als slechter. Ik dacht eigenlijk dat de overheid de laatste jaren wel een soort inhaalslag gemaakt had met vaak mooie gebouwen, maar blijkbaar vindt de ambtenaar het nog altijd minder goed dan de werknemers buiten de overheid.’
Ik ben blij dat ik ambtenaar ben
Lenderink: ‘We zien verder dat ambtenaren en niet-ambtenaren even tevreden zijn over hun salaris. Beide groepen waarderen dit met een 7. Je proeft hier meer evenwicht dan een aantal jaren geleden. Wat hierbij mee kan spelen is dat ambtenaren wellicht vaak wat ouder zijn en dus wat meer verdienen. In het bedrijfsleven werken ook veel jongere mensen en die verdienen wat minder.’ De grootste groep (44%) van de mensen die in het bedrijfsleven werken, zegt blij te zijn niet als ambtenaar te werken. 29% staat daar neutraal in en 15% is het daar niet mee eens. Van degene die wél als ambtenaar door het leven gaat is 10 procent daar niet zo blij mee, 25% is neutraal en 56% is het eens met de stelling: Ik ben blij dat ik ambtenaar ben.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 15 van deze week
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Oudere ambtenaren hebben over het algemeen veel ervaring, doen hun werk veel gemakkelijker en zijn daarom veel productiever.
Oudere ambtenaren kunnen gelukkig zijn in hun werk. Zij hebben ervaringen en een regenboog aan inzichten in hoe overheden zo goed mogelijk kunnen functioneren. In veel gevallen kunnen zij bij wanen van de dag met eraan gekoppelde stress van managers - die nogal eens eenzijdig bedrijfskundig focussen - stabiliserend werken en bijdragen aan het houden van de juiste koers.