Advertentie
carrière / Nieuws

Bonden en werkgevers eens over cao provincies

Een salarisstijging van 2,5 procent per 1 januari 2019, gevolgd door stijgingen van 1 procent in juli, 2 procent per 1 januari 2020 en nog eens een procent per 1 juli 2020. Dat is het resultaat van de cao provincies die de bonden en werkgevers donderdagavond hebben afgesloten.

01 maart 2019

Een salarisstijging van 2,5 procent per 1 januari 2019, gevolgd door stijgingen van 1 procent in juli, 2 procent per 1 januari 2020 en nog eens een procent per 1 juli 2020. Dat is het resultaat van de cao provincies die de bonden en werkgevers donderdagavond hebben afgesloten.

Lijnrecht
Drie weken geleden stonden bonden en werkgevers nog lijnrecht tegenover elkaar. De provincies meenden dat ze met een bod van in totaal 6 procent structureel voor 2019 en 2020 samen een mooi totaalpakket hadden gepresenteerd. De bonden vonden het lang niet voldoende en eisten 7,25 procent. Het huidige pakket komt neer op 6,5 procent voor de jaren 2019 en 2020.

Harmonisatie van toeslagen

Behalve de loonparagraaf zijn er afspraken gemaakt over de harmonisatie van de toelagen per 1 juli 2019 en de invoering van één modern functiegebouw voor de hele sector per 1 juli 2020. Deze beide afspraken zijn een uitwerking van afspraken uit de cao 2017-2018. Daarnaast hebben de cao-partijen ook de cao-tekst vastgesteld zoals die vanaf 1 januari 2020 gaat gelden voor de provinciale sector als de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in werking treedt.

Definitief

De onderhandelingspartijen die betrokken zijn bij de totstandkoming van de cao provincies - IPO, FNV Overheid, CNV Overheid, AVV en CMHF – gaan het resultaat de komende weken toelichten aan hun achterban. Het is de bedoeling dat de cao in maart definitief wordt. De nieuwe cao geldt dan van 1 januari 2019 tot 31 december 2020.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Provincie en Rijk, het zijn betere mensen.
wow wat een kruideniers 3% het minimum

eis 10% en ga ervoor.
Peter-Paul / RUD
Vakbond, kom in aktie. Waarom ben ik al bijna 30 jaar lid? Zoals anderen ook constateren, Rijk en Provincie komen er altijd goed uit, gemeenten blijven altijd achter. Die 6,5% van de provincie moeten voor ons ook leidend zijn!!!

Volgens mij is er nog geen nieuwe CAO 2019
wim / ambtenaar
En dit was de stand van 2015 tot 1 januari 2019 tot nu toe : Rijk plus 13,3 %, prov 10% en gemeent 6,8% . En nu dus provincie omhoog met ruim 6% , verschil met gemeente wordt wel erg groot , looneis van 10 % is inmiddels logisch
doeterniettoe / -
Rijk: 7,5%

Provincie: 6%

Gemeente: 2,5%

Lijkt mij duidelijk waar de vakbonden op moeten sturen: minstens 5% maar dit moet minstens 6% zijn.
Bas / Ambtenaar
Zolang de Haas de onderhandelingen namens de gemeenteambtenaren voert, verandert er helemaal niks en zitten we straks gewoon weer met 2,5 in 2019 en 2 in 20120... slechtste onderhandelaar ooit.
pieter / wegkijker
De Haas valt niet zoveel te verwijten.

Het zit m vooral in de halsstarrige houding van onze werkgever. Zuinig en altijd verwijzen naar mogelijk slechte tijden in het verleden of in de nabije toekomst.

Een beetje vergroten van de achterban kan ook helpen.
Jan Damen / beleidsadviseur
Prima resultaat! Dit zo ook overnemen voor de CAO gemeenten en we kunnen weer aan het werk!
Gerben
Openen met een bod van 6% door de werkgever vind ik toch van heel andere orde als een bod van 2,5% voor 18 maanden. Met daarbij de boodschap: een serieuze koopkrachtverbetering. De gemeente is gewoon een schandalige werkgever en daar past maar een houding tegenover.
T. ten Klooster
Dat is pas een loonstijging. Waarom lukt dit bij Provincie en Rijk altijd wel en waarom komen we er bij de gemeenten altijd zo bekaaid af?
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Onze bestuurders vallen onder de rijkscao en krijgen dus 7,5%.

Vervolgens vinden ze het kennelijk heel normaal om hun eigen werknemers met 2,5% af te schepen. Mooi weer spelen naar je inwoners en je personeel afknijpen. Dat heet A-sociaal.
Gerben
De bestuurders zijn het sinds 2009 / 2010 gewend, na erop te zijn geattendeerd, om ook wat te graaien uit het budget dat van de Rijksoverheid voor de lonen van hun medewerkers binnenkomt. Toen was dat jaarlijks een som van 1,75%. Waarvan circa 80% verdween in de tekorten. Dit gebeurt structureel en leer ze dat maar eens af. Elk bod nu onder de 3% pj is onaanvaardbaar.
Advertentie