Lokale acties voor meer vrouwen op topposities
Bij verschillende gemeenten wordt er door bestuurders en raadsleden nagedacht en actie gevoerd om meer vrouwen op hogere posities te krijgen, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.
De topposities bij bedrijven en overheid zijn nog steeds niet eerlijk verdeeld tussen mannen en vrouwen. Wettelijk zijn bedrijven verplicht om ten minste 30 procent vrouwen op invloedrijke functies te hebben, maar dat krijgen ze nog niet voor elkaar. De Rijksoverheid haalt dit percentage sinds kort trouwens wel. Maar op lokaal niveau lukt het vaak niet om meer vrouwen op belangrijke posities bij de gemeente of in de politiek te krijgen. Verschillende gemeenten en raadsleden ondernemen actie.
Vijftig procent
Zo trommelt wethouder Erika Spil van de gemeente Bunnik verschillende bestuurders op bij een netwerkbijeenkomst met als doel meer vrouwen wethouder te laten worden. ‘Uit de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 horen echt representatieve gemeentebesturen voort te komen, zegt ze. ‘We gaan ervoor zorgen dat Nederland volgend jaar een groot aantal vrouwelijke wethouders krijgt’.
Feminiene invalshoek
Ze wil het doel kracht bijzetten door een manifest met een streven naar vijftig procent vrouwelijke wethouders in 2018. ‘Zodat het openbaar bestuur alle competenties en talenten gebruikt’, benadrukt ze. ‘De diversiteit zal zorgen voor een brede blik en dus voor een completer beleid. Het groeiende takenpakket van het lokale bestuur zal volop profiteren van een meer open bestuursstijl en feminiene invalshoek’, aldus Spil.
Amsterdam richting helft
Deze week meldde de gemeente Amsterdam nog dat 43,6 procent van de leidinggevende functies vervuld wordt door vrouwen. De Amsterdamse wethouder Pieter Litjens (personeel en organisatie) wil echter dat de helft van de topfuncties in de stad wordt ingevuld door vrouwen. Bij de gemeente is de man-vrouwverhouding 51 om 49 procent, zegt de wethouder. Dat is flink hoger dan het landelijk gemiddelde van 33 procent bij de overheid en publieke sector. 'Dit is een hartstikke mooi resultaat waar we als gemeente trots op kunnen zijn', aldus Litjens. 'Maar wat mij betreft zijn we er nog niet. In Amsterdam hoop ik dat we deze lijn de komende tijd doorzetten tot 50 procent vrouwen in de Amsterdamse top.'
Progressief en ambitieus
In Rotterdam is dat een stuk minder. Raadsleden daar vinden dan ook dat er te weinig vrouwelijke beslissers zijn in de gemeentelijke organisatie. ‘De gemeente Rotterdam heeft namelijk als doel 35 procent vrouwen in leidinggevende functies in 2018 te hebben, aldus de plaatselijke PvdA, ‘dat is nu 33 procent’. De partij dient binnenkort voorstellen in om deze ambitie voor de komende jaren te verhogen. ‘De heren wethouders moeten harder aan de bak. Rotterdam is een progressieve en ambitieuze stad. Dat is nu niet terug te zien. Laten we ervoor zorgen dat we over twee jaar Amsterdam ook op dit lijstje inhalen’, aldus raadslid Co Engberts.
Niet iets opleggen om een ratio te behalen. Het quoteringssysteem heeft nog nergens iets goeds gebracht.