Advertentie
carrière / Nieuws

Pensioenpremie ambtenaren omhoog

Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat het komend jaar de pensioenpremie met 1,3 procent verhogen. Dit vanwege de gestegen levensverwachting en de te lage dekkingsgraad.

14 december 2012

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt het komend jaar de pensioenpremie. De premie stijgt van 24,1 procent naar 25,4 procent. Volgens het pensioenfonds is dit nodig met het oog op de gestegen levensverwachting en de eisen die de toezichthouder stelt.

Pensioenverlaging

Al eerder maakte het fonds bekend dat de pensioenen van werkende (gewezen) deelnemers en gepensioneerden van ABP in 2013 niet zullen meegroeien met gemiddelde loonontwikkeling van 0,7 procent in de sectoren overheid en onderwijs. De financiële positie van ABP is daarvoor niet voldoende. ABP heeft om die reden een mogelijke verlaging van het pensioen met een half procent per 1 april 2013 aangekondigd. Op 1 februari 2013 maakt ABP bekend of deze verlaging definitief is.
 

Verschillende bestanddelen
De premiestijging van 1,3 procent bestaat uit verschillende bestanddelen. De premie stijgt onder meer met 0,6 procentals gevolg van de gestegen levensverwachting volgens de prognose van het Actuarieel Genootschap en met 0,3 procent als gevolg van de ontwikkeling in het deelnemersbestand. De tijdelijke opslag op de premie (3,2 procent) wordt gehandhaafd. Deze opslag, onderdeel van het ingediende herstelplan, is nodig omdat ABP een dekkingstekort heeft, dat wil zeggen een dekkingsgraad heeft die beneden het vereiste niveau van 105 procent ligt.
 

Bijdrage aan herstel
Nieuw is de extra opslag van 0,3 procent voor bijdrage aan herstel. Dit vloeit voort uit de eis van toezichthouder DNB dat de premie moet bijdragen aan herstel van de financiële positie. 70 procent van deze premie wordt betaald door de werkgever, 30 procent is voor rekening van de werknemer.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
@Peter: Helemaal eens! Helaas komen ambtenaren, maar ook niet-ambtenaren, vrees ik niet zomaar van die vriendjeskliek af....Ambtenaren zijn (verplicht) "geassimileerd" in "het collectief". Dat geldt voor andere bloedgroepen vaak ook.
willem / AOWer opzichter BWT
De vakbonden zijn oude laffe honden gebleken met hese blaf en slechtziend, hebben altijd kwispelend met manke poten de dieven naar het geld van hun deelnemers geleid.
willem / AOWer opzichter BWT
Maar al te graag intern, maar extern een bedrukte tegenzin vanwege het advies van de toezichthouder gaat de premie van het ABP nu naar 25,4 %. Daarbij moet ook nog betaald worden voor de AOW. Uiteraard naar aanleiding van de klaagmantra's die binnenkamers bij regeringspartijen door het ABP zijn geïndoctrineerd. Jarenlange achtergebleven indexatie was niet genoeg, de zoveelste premieverhoging, onvoldoende: nu 1/4 van het loon, eerst 1/5. Het pensioen naar 67 jaar, nog niet genoeg. Midloon, - 30% is al lang verleden tijd. Bij die fondsen zijn stupiditeiten, bonissen, schrapen en graaien is orde van de dag. Een onuitstaanbaar paternalisme! De verplichtstelling is hieraan debet en het collektief een gokspel: +/- 1/6 gaat dood voor het 67e jaar. Het beste pensioen is zelf sparen ten bate van eigen zaken. Stop de room van je werk bv. in een eigen huis. Gooi je geld niet in een bodemloze put waar je na 40 jaar misschien een deeltje uit mag ontvangen. Weg met de geldroof door de verplichtstelling. Als jongere zou ik nooit meer verbonden willen zijn aan een bedrijfstakpensioenfonds: de ratten, aasgieren en gladde palingen.
willem / AOWer opzichter BWT
Er wordt maar wat negatiefs gegild door een communicatiedeskundige van een pensioenfonds en hup alweer gaat de premie omhoog of de uitkering omlaag en de ster krijgt er weer wat commissie bij. Wat er met gladde woorden zoal niet ten voordele van de pensioenfondsen is veranderd is haast met geen pen te beschrijven. De pensioenpotten zijn rijkelijk gevuld en dat gaat maar door. Klaagzangen bij deez en gene, bangmakerijen voor een eventueel slecht pensioen, bijsparen t.b.v. de bodemloze put, bonussen, schrapen en graaien het gaat maar door.

Het terughalen van uitgeleende vuile beleggingen, want de consternatie is overgewaaid, want in een wereldomvattend web doe je gewoon mee met het financiéle aanvaardbare en onaanvaardbare. Daar zit namelijk praktisch geen scheidslijn in. Filosofisch gladde winderige woorden, éénzijdige zienswijzen en halfslachtige loze beloften, zoals door de jaren heen is gebleken met daarbovenop de verplichtstelling en de geldroof en chantage is een voldongen maatschappelijke draaikolk.
Boris
Met de tijd dreig je alles te vergeten....er is door De Staat eens een greep uit de kas van de pensioenfondsen gedaan in de tijd dat het goed ging. Ik wil de dief oproepen het geld eerst, met rente, terug te storten. Hint: doe een beroep op het EU-noodfonds...zien we een keer iets terug van ons geld!
Paul Coret / Adviseur
Een simpele rekensong, 40 jaar premie zelf sparen die je nu in het zwarte gat van de ABP stort, plus de helft van het werkgeversdeel in de eigen pot storten levert dik 3.5 ton op bij 65 jaar. Dit is NAAST de AOW. Voordeel : 1. Altijd verzekerd van een eindsom. 2. Pensioeninstellingen niet nodig, weg met overhead en luxe panden. 3. Bij overlijden voor 65 houden de nabestaanden of erfgenamen lekker de gespaarde premie in de zak. Nu gaat bij overlijden tonnen aan premie in de ABP pot. Hoe moeilijk kan het zijn?
henk
Ik ben het met boris eens. Maar waarom spannen de bonden geen rechtzaak aan?
Advertentie