Pensioenpremie ambtenaren omhoog
Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat het komend jaar de pensioenpremie met 1,3 procent verhogen. Dit vanwege de gestegen levensverwachting en de te lage dekkingsgraad.
Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt het komend jaar de pensioenpremie. De premie stijgt van 24,1 procent naar 25,4 procent. Volgens het pensioenfonds is dit nodig met het oog op de gestegen levensverwachting en de eisen die de toezichthouder stelt.
Pensioenverlaging
Al eerder maakte het fonds bekend dat de pensioenen van werkende (gewezen) deelnemers en gepensioneerden van ABP in 2013 niet zullen meegroeien met gemiddelde loonontwikkeling van 0,7 procent in de sectoren overheid en onderwijs. De financiële positie van ABP is daarvoor niet voldoende. ABP heeft om die reden een mogelijke verlaging van het pensioen met een half procent per 1 april 2013 aangekondigd. Op 1 februari 2013 maakt ABP bekend of deze verlaging definitief is.
Verschillende bestanddelen
De premiestijging van 1,3 procent bestaat uit verschillende bestanddelen. De premie stijgt onder meer met 0,6 procentals gevolg van de gestegen levensverwachting volgens de prognose van het Actuarieel Genootschap en met 0,3 procent als gevolg van de ontwikkeling in het deelnemersbestand. De tijdelijke opslag op de premie (3,2 procent) wordt gehandhaafd. Deze opslag, onderdeel van het ingediende herstelplan, is nodig omdat ABP een dekkingstekort heeft, dat wil zeggen een dekkingsgraad heeft die beneden het vereiste niveau van 105 procent ligt.
Bijdrage aan herstel
Nieuw is de extra opslag van 0,3 procent voor bijdrage aan herstel. Dit vloeit voort uit de eis van toezichthouder DNB dat de premie moet bijdragen aan herstel van de financiële positie. 70 procent van deze premie wordt betaald door de werkgever, 30 procent is voor rekening van de werknemer.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het terughalen van uitgeleende vuile beleggingen, want de consternatie is overgewaaid, want in een wereldomvattend web doe je gewoon mee met het financiéle aanvaardbare en onaanvaardbare. Daar zit namelijk praktisch geen scheidslijn in. Filosofisch gladde winderige woorden, éénzijdige zienswijzen en halfslachtige loze beloften, zoals door de jaren heen is gebleken met daarbovenop de verplichtstelling en de geldroof en chantage is een voldongen maatschappelijke draaikolk.