Advertentie
financiën / Nieuws

Dekkingsgraad ABP toont geen herstel

De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP bedroeg eind april 94 procent, onveranderd ten opzichte van de stand eind 2011 en beneden het vereiste niveau.

23 mei 2012

De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP bedroeg eind april 94 procent, onveranderd ten opzichte van de stand eind 2011 en beneden het vereiste niveau. Dat heeft het grootste pensioenfonds van Nederland woensdag bekendgemaakt.

Malaise
De dekkingsgraad geeft aan of pensioenfondsen nog aan hun toekomstige verplichtingen kunnen voldoen. Door de lage rentestand en de aanhoudende malaise op de financiële markten zit de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen, waaronder die van ABP, al tijden onder de wettelijk vereiste 105 procent.

Verlaging
ABP kondigde daarom in februari al een voorgenomen verlaging van de pensioenen aan met 0,5 procent. Daarnaast gaat een tijdelijke opslag op de premie omhoog van 1 naar 3 procent. De verlaging van de pensioenen gaat in vanaf 1 april 2013, maar begin 2013 maakt ABP opnieuw de balans op om te bezien of de verlaging moet worden doorgezet.

Positie
"Of de verlaging van het pensioen doorgaat is afhankelijk van de financiële positie aan het eind van dit jaar. Om verlaging te voorkomen moet onze dekkingsgraad in de resterende maanden van dit jaar wel flink aantrekken'', aldus ABP-voorzitter Henk Brouwer.

Balans
De verplichtingen van het fonds liepen eind vorige maand op tot 275 miljard euro. De bezittingen van ABP hadden toen een waarde van 260 miljard euro.

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Eerst maar eens de bestaande pensioenen met 5% tot 10% korten, daarna praten we verder over een redelijke verhoging van de premie.
wim
@Kap Typisch een reactie van een 'alleen aan zichzelf denkend' persoon die nog (lang) niet met pensioen gaat. Zolang de ouderen van nu maar wel jouw studie hebben betaald.
jan / locogriffier
@wim typisch een reactie van iemand die geen flauw benul heeft van de schulden die jongeren tegenwoordig moeten maken voor een studie. Lekker in de gouden tijd geleefd en nu de oogkleppen op.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Beste respondenten, hebben jullie nooit economieles gehad op school ? Het grote probleem voor het ABP is de kunstmatig lage rente die de Europese bank heeft ingesteld. Wij ambtenaren en gepensioneerden betalen zo indirect mee aan de staatspensioenen van de Zuideuropeanen. Ik hoef geen premie voor Gonzalez te betalen of voor monsieur Le Boulanger. Probleem is dat die mensen daarvoor nooit premie hebben betaald en dat heeft dus helemaal niets te maken met solidariteit. Uiteindelijk zal het toch moeten leiden tot een uiteenvallen van de euro en het invoeren van een nieuwe, Noord-Europese munt (guldenmark??). Of het ABP moet toestemming krijgen om veel risicovoller te gaan beleggen (aandelen en grondstoffen). Dan kan, mits rekening wordt gehouden met de looptijd. Dan zijn risico''s redelijk calculeerbaar.
Harm / HRM-adviseur
@allen: typische reacties van deze tijd: allemaal hebben we (of krijgen we) last van dezelfde crisis, maar in plaats van samen te proberen er het beste van te maken, zoeken we naar iemand die we de schuld kunnen geven. Als we maar iemand aan de schandpaal kunnen nagelen, voelen we ons kennelijk een stuk beter....maar of het zoveel oplost...
E. van Bunnik / oud secretaris van een OR bij GVB-Amsterdam
ABP-gepensioneerden hebben al last van de crisis enz.: Al jaren wordt hun pensioen niet of heel weinig geïndexeerd. Ze lopen dus al flink achter. En dan nog 0,5% extra accepteren? Nou mooi niet! De regering heeft ooit van het ABP een paar miljard "geleend" maar nog steeds niet terugbetaald. Als de regering dat nou es wel gedaan had, was verlaging misschien helemaal niet nodig geweest!

En gepensioneerden pakken is goedkoop: Die kunnen niet staken, dat dan weer wel!
gerrie
Ze hebben er 1 grote bende in Europa van gemaakt. Dat komt dat er totaal niet meer gewerkt wordt. Een beetje in de auto hangen, koffie drinken en onder een boom hangen. 10 % van de bevolking betaald alle belastingen. Dit zijn met name de kleine zelfstandigen. De rest loopt maar wat te lantenfanten en interessant te doen.
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Ik verwacht veel van @Harm. Hij is een "hoog-rendement-adviseur" zo lees ik.

Solliciteer eens bij het ABP zou ik Hans willen voorstellen. Een hoog rendement hebben ze aar nodig.
Habets / burger
Ik geloof niet in het dekkingsgraag verhaal. Dat is een speeltje van DNB. Een soort soort vertrouwensgraad.

Het ABP (mis)gebruikt dat middel om te kunnen spelen met de premie. Die zal altijd omhoog moeten. Immers dan kunnen de ABP beleggers weer risicovolle investeringen doen in voedselspeculatie en geldlenen aan landen om dit vervolgens nooit meer te kunnen terugeisen want ze zijn eigenlijk failliet. (Griekenland, Spanje, Italie, Portugal, Ierland etc etc.) Die pensioenfondsen kunnen dat gemakkelijk doen want ze zijn monopolisten.
Harm / HRM-adviseur
@henk: leuke woordspeling ! Geeft ook meteen aan waar de schoen wringt.... we gaan kennelijk nog steeds voor "hoge rendementen".... Waar is het besef dat we de afgelopen jaren boven onze stand hebben geleefd ? Dat we meer hebben geleend dan we ooit terug kunnen betalen ? Dat we eerst waarde moeten toevoegen aan een product voordat het ook echt meer waard is ? Het is zuur, maar het is wat het is: we zullen het allemaal met minder moeten doen en veel zaken anders moeten regelen, want vanzelf wordt het echt niet anders ! Er is dus echt wat te kiezen in september.....

Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Risicovolle beleggingen worden gedaan om een hoog rendement te kunnen behalen om de toezeggingen en tekorten van gestegen leeftijdsverwachting en te weinig ingelegde premies vanaf 1980 tot 2000 te kunnen betalen.



Indien risicovolle beleggingen niet gedaan worden, zal de ambitie (lees uitkering van deelnemers) naar beneden moeten worden bijgesteld.



Het ABP heeft sinds 1998 de regeling alleen verder uitgekleed. De actieve deelnemers zijn dus meer gaan betalen tegen een lagere aanspraak. Aangezien de regeling niet verder uitgekleed kan worden is de enige optie premieverhoging (welke gezien het vergrijsde deelnemers bestand geen oplossing biedt en ook niet solidair is naar de huidige premiebetaler om de tekorten van de premies van het verleden op te vangen) en collectief afstempelen van aanspraken, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen (deze sterke schouders hebben ook de hoogste aanspraken opgebouwd en lopen in het P-akkoord straks ook de minste risico's).



De beleidslijn van het ABP is dan ook volkomen terecht, waarbij gekeken gaat worden of inhaal indexatie in de toekomst mogelijk gemaakt kan worden als de financiele markten weer aantrekken.



Gepensioneerden/inactieven merken dit direct in de uitkering, terwijl actieven zowel meer premie betalen en vermindering van de waardevastheid van de middelloonopbouw ervaren (geen indexatie; tot 2004 heeft elke deelnemer de prijs en looninflatie in het eindloon volledig gecompenseerd gekregen). Dit laatste leidt bij actieven tot een substantiele vermindering van de netto uitkering op 70 jaar (laten we deze pensioendatum nemen voor 2030).
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
@Wim:



omdat jullie de studie hebben betaald, heeft de economie ook een vlucht genomen en hebben met name de huidige 35-plussers geprofiteerd op de huizenmarkt. De lucht welke hierin zit wordt nu door starters voor jullie betaald.



Lijkt mij dat wij realistisch moeten blijven en allen de lasten moeten dragen, waarbij draagkracht aan de orde moet zijn. Stop met huilen en denk terug aan de periode waarin je de finaciele meevallers hebt genoten.
willem / AOWer opzichter BWT
De ene keer is het de dekkingsgraad, de andere keer de lage rente, dan dat we ouder worden, de tegenvallende beleggingen en zo nog tal van redenen. Praktisch wekelijks worden politici door de klaagmantra's van de communicatiedeskundigen, psychologen en economen van de pensioefondsen bestookt. Voortvloeisels van hun winderige woorden hiervan zijn: midloon - 30%, was niet genoeg, jarenlange premieverhogingen, was niet genoeg, nu 1/4 van het loon + ook nog de AOW erbij, aanpassing partnerpensioen, was niet genoeg, met pensioen op 67e jaar, was niet genoeg, de solidariteit, was niet genoeg, 1/6 gaat dood voor 67e jaar, korting pensioenen, het laat zich al raden: is niet genoeg. Iedereen krijgt er genoeg van! Zelf sparen ten eige bate. Stop de room van je werk in eigen belangen, zoals een huis. Gooi je geld niet in een bodemloze put in de bloei van je leven, als je het dan zo hard nodig hebt. pensioenfondsen pissen met jou geld gaatjes in de grond. En als je commentaar hebt wordt je paternalistisch afgepoeierd: je moet denken zoals de pensioenfondsen willen dat je denken moet. Politici en vakbonden zijn goed bewerkt door deskundigen van de fondsen. De pensioenpotten zijn nog nooit zo vol geweest en zware jongens werken er maar al te graag, omdat er veel te halen valt. Pensioenfondsen hebben mij vele keren meer gekost dan dat ze mij ooit zullen opbrengen. Breek me de mond niet open! Dankzij de verplichtstelling moet u chantage en geldroof ondergaan.
Janssen / Boekhouder
www.libetarischePartij.nl



Lees maar de visie van deze partij.
Advertentie