Advertentie
carrière / Nieuws

Helft ambtenaren straks 50-plus

Bij provincies, gemeenten en het rijk stijgt het aandeel 50-plussers in de organisatie.

28 september 2012

In welke overheidslaag ook, overal stijgt het aandeel 50-plussers in de organisatie met stip. Lang lijkt het niet meer te duren, of zeker de helft van alle ambtenaren behoort tot die categorie. 

Uit cijfers van Kennisbank APS blijkt dat de provincies van de overheden het hardst op weg zijn. Als de ontwikkeling in hetzelfde tempo doorgaat, heeft daar in 2015 al de helft van het personeel Abraham of Sarah gezien. Bij gemeenten en rijk wordt die mijlpaal in respectievelijk 2017 en 2018 bereikt.

Waar het aantal 50-plussers verhoudingsgewijs toeneemt, daalt de instroom van jongeren in de publieke sector omgekeerd evenredig. Die ontwikkeling is terug te zien over de hele linie. Maar de achteruitgang is het heftigst bij rijk en gemeenten. De instroom van medewerkers jonger dan 35 jaar is er van 2003 tot 2010 met bijna 30 procent gedaald; bij provincies daalde de jongereninstroom met nog geen kwart. Eerder al kwamen cijfers (Werken in de publieke sector.

Feiten en cijfers 2012 van het ministerie van Binnenlandse Zaken) naar buiten dat de instroom van jongeren tot 30 jaar bij de overheid sinds 2007 met 63 procent is afgenomen. Na 2009 kelderde de instroom bij met name gemeenten hard. Die kwam in 2011 uit op 1.500 nieuwelingen. Bij het rijk zette de daling al eerder in. De instroom van jonge ambtenaren daalde daar vanaf 2007 van bijna 4.500 naar iets onder de 1.500 in 2010. Bij provincies en waterschappen is er al jarenlang nauwelijks sprake van instroom van jong bloed.

Gemotiveerd
De ontgroening en vergrijzing stelt organisaties voor een probleem. ‘Het wordt een hele uitdaging om de oudere ambtenaren te blijven boeien en gemotiveerd te houden’, zegt gemeentesecretaris Bert Jansen van Gemert-Bakel. Ze gaan zelden meer weg, al was het alleen maar omdat er nauwelijks vacatures zijn. Daarbij komt dat andere werkgevers zelden mensen van boven de 50 aannemen. ‘Als werkgever zul je vooral de 55-plussers aandacht moeten geven. Die hebben daar meer behoefte aan dan die van 30.’

Formatiereductie
Intussen probeert de gemeente nog wel zoveel mogelijk jongeren aan te trekken. Enkele jaren geleden begon Gemert-Bakel daarom met een trainee-programma. In het eerste jaar konden er acht aan de slag. Het jaar erop werd dat aantal gehalveerd en daarna nog eens. ‘Het traineeconcept is niet vaarwel gezegd, maar het gaat wel een tandje lager’, zegt Jansen. ‘Het is namelijk moeilijk om uit te leggen aan je personeel dat je trainees aanstelt, terwijl je tegelijkertijd vanwege bezuinigingen een formatiereductie moet doorvoeren.’

Wat Jansen opvalt, is dat de crisis de mindset van de jongeren verandert. ‘De eerste lichting hoefde niet per se een vaste baan hier en stroomde deel ook weer uit. Bij de trainees die later zijn begonnen, is dat anders. Die geven aan graag te willen blijven. Opeens vinden ze de zekerheid van een vast inkomen belangrijk.’


Afbeelding






  


Afbeelding

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niek / jurist
Het valt mij eerlijk gezegd nog mee dat die 50% grens niet al bereikt is. Maar goed de afgelopen 10 jaar zijn er nogal wat ambtenaren met prepensioen gegaan/gestuurd. En dat is nu over. Dus ontstaat de trend dat er vergrijzing optreedt wat aanmerkelijk versterkt wordt door het later bereiken van de AOW c.q. pensioengerechtigde leeftijd. De vraag is of dat een probleem is. Ik ben begonnen met fulltime werken op mijn 16e. Veel instromers nu doen dat pas met het 26e! Ik pleit voor het eerder met AOW c.q. pensioen mogen gaan op basis van het arbeidsverleden in plaats van op leeftijd want dat lijkt met toch wel wat eerlijker.
henk
naast het slechte imago en slechte cao nog een extra reden voor jongeren om niet bij de overheid te willen werken.
True
Ja, en toen?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Die vergrijzing viel te voorzien. Regeren is vooruitzien !

Als mensen tot 66 of 67 jaar moeten werken, in plaats van vervroegd uit te kunnen treden, dan is een vergrijzingseffect niet meer dan logisch. Veel zorgwekkender vind ik het dat politici en management de vergrijzing als een probleem zien en niet als een uitdaging ! Er zit nog zoveel potentieel in deze mensen. Vanzelfsprekend moeten ouderen langzaam aan plaats maken voor jongeren, maar het is zo belangrijk om vakkennis en ervaring over te dragen via mentorschap en maatschappelijk advieswerk. Stel oudere werknemers stapsgewijs vrij van hun reguliere taken en zet ze in als mentor of als adviseur voor maatschappelijke vraagstukken. Zet oudere ambtenaren in als mentor/adviseur in buurtcentra,

scholen, bij musea, etcetera. Wees creatief en maak gebruik van hun kennis en ervaring.
Mark de Vries / Adviserend Partner
Wat mij opvalt dat de instroom van nieuwe ambtenaren (van 20 t/m 65/67 haar oud) al jaren daalt en dat dit ongeacht een goede of slechte economie gebeurt. De beperkte instroom-mogelijkheden kunnen derhalve niet voornamelijk veroorzaakt worden door economische omstandigheden. Er zijn kennelijk andere zaken die hierin dominanter zijn. Juist daar ligt een interessant punt; wat zou dan wel de belangrijke veroorzaker zijn.

Nu de dalende trend van beschikbaar arbeidspotentieel steeds dichter bij de trend van arbeidsbehoefte wordt de urgentie om nieuwe ambtenaren aan te nemen steeds groter. De invloed van een economisch herstel zal deze lijnen nog dichter bij elkaar brengen; tekort aan medewerkers ligt dan op de loer.

Interessante vraag is dan ook: wat weerhoudt de overheid van het aannemen van nieuwe ambtenaren? Maar ook: wat weerhoudt niet-ambtenaren om ambtenaar te worden?
Peter
@mark: verschillende factoren hebben ervoor gezorgd dat jongeren niet bij de overheid willen werken. Ik heb de laatste jaren regelmatig stagiaires. Opvallend is dat voor veel studenten zelfs voor een stage de overheid 2e keus is. De overheid heeft niets te bieden. Geen loopbaanperspectief, slechte salarissen (vgl bedrijfsleven zeker 10 % min), slechte secundaire arbeidsvoorwaarden, etc. Helaas is het zo als het is.
kleibeuker
Wat velen maar niet onder ogen willen zien is dat werken bij de overheid SAAI is. Voor de meeste werkzaamheden ben je dan ook saaie mensen nodig die behalve bescherming en zekerheid niet veel vragen van het werkzame leven. Laten we een aantal taakvelden eens onder de loep nemen:

. Werken bij de buitendienst; weinig uitdagend

. Baliewerkzaamheden; saai

. Administratieve werkzaamheden; saai

. Div; saai

. Beleidambtenaar; knippen en plakken, hoop gestress en uiteindelijk een afknapper na behandeling in de raad

. Managementfunctie; hoop getrek en gejammer. Geen tijd voor consolidatie, voortdurende onzekerheid over effecten van Rijksbeleid; wethouders die niet beseffen dat er geen middelen ( mankracht, geld) zijn om hun grenzeloze ambities te realiseren. Wat een ellende!!

. Omgevingsvergunning; toetsing aan regels; saai

Dan heb je in elke gemeente nog te maken met een paar krankzinnige, onredelijke burgers, die eigenlijk rijp zijn voor opname. Kost een hoop negatieve energie.

Kortom, werken bij de overheid is niet uitdagend en zal ook nooit uitdagend worden. Wie een aantal jaren bij de overheid werkt, weet wel hoe de hazen lopen. En dan heb je de keuze: schik ik mij hierin of kies ik voor iets anders. En dan realiseer je je plotseling dat er niet veel anders meer voor je is weggelegd.

Gert Positief / Consultant
Kom op niet zo negatief.

Maak alle ambtenaren gewone burgers: Dezelfde rechten en plichten, zoals bijvoorbeeld ontslagrecht zoals in het bedrijfsleven? Een gewone WW uitkering en alle andere verplichtingen zoals een gewone burger. Bezuinig op wachtgelden door gewoon de WW regeling in te voeren dan krijg je voldoende geld vrij om jonge mensen op te leiden. Mogelijk iets te snel door de bocht!

Positief:

Goed personeelsbeleid en een positieve marketing strategie met een normale beloning zoals in het bedrijfsleven lijkt mij een goede zaak. Dat spreekt jonge mensen aan. Stimuleer stageplekken onder begeleiding van oudere ervaren professionals. Laat ze kennis maken met het bedrijf de gemeente of provincie. Maar zorg er dan wel voor dat het een efficiënt professioneel goed draaiend bedrijf is. Anders zien ze de verkeerde voorbeelden met als gevolg “Daar wil ik niet werken”. Professionele oudere medewerkers kunnen voor de jonge collega’s heel veel betekenen.

Duncan / Bestuursondersteuner
Natuurlijk zijn oudere werknemers waardevol, waar ik echter benieuwd naar ben is of veel organisaties dit soort informatie meenemen in hun personeelsplanning.

Immers, een grote delen van deze groep verlaten in de komende vijftien jaar de overheidsdienst. Hoe borgen we dat hun kennis op de juiste wijze wordt overgedragen? Daarnaast, hoe leiden we voldoende mensen op die het stokje straks overnemen als het zo lastig is voor jongeren om toe te treden tot de overheidsdienst?



Zelf ben ik 29 en heb ik zowel bij Rijk als gemeente gewerkt, na een kort traineeship in het bedrijfsleven. Ik zou niet anders willen dan in overheidsdienst te werken, vanwege de diversiteit in werk en het gevoel dat je iets goed probeert te doen voor de maatschappij. Zoals ik zijn er velen, meer als dat je zou verwachten.
Hein Boesveld / adviseur financiën
@Grijze Muis: dan heb jij nog nooit bij de decentrale overheid gewerkt of bij de verkeerde gemeente. Iedere baan heeft natuurlijk z'n saaie onderdelen, maar in z'n algemeen wil ik wel stellen dat werken bij de overheid allesbehalve saai is. Er gebeurt altijd wel wat en het takenpakket is ontzettend divers. Zou je anders niet eens een keer een dagje willen meelopen met een ambtenaar?
Floris Herrman / talentenorganisatie Bekend met Student
Oudere medewerkers bezitten vaak een schat aan ervaring en zijn daarom waardevol voor een organisatie. Maar met het oog op de arbeidsmarkt van morgen is het van belang meer ruimte te scheppen voor een nieuwe, idealistische generatie. Daarbij kunnen jonge talenten kunnen nu al van waarde zijn. Niet alleen door met een nieuwe blik en tegen lagere kosten lopend werk over te nemen, maar ook door zinvol bij te dragen aan noodzakelijke vernieuwingen als integratie van het sociaal domein, digitalisering, deregulering en verduurzaming. Een bundeling van ervaren krachten met flexibel talent geeft ons land een betere toekomst!
Jan / adviseur
@Rob Besseling

Ik ben even de schrijver van dit stuk nagegaan. Hans Bekkers is redacteur en coördinator van het magazine. Zijn specialisme is overheidsfinanciën. Gezien zijn foto heeft Rob er geen probleem mee dat er veel 50+ 'ers bij de overheid zijn. Hij zal daar zelf denk ik zelf ook dicht bij zitten. Zoniet dan weet hij dat aardig te verbergen.

Maar even een vraag aan collega-ambtenaren hier. Zouden jullie je kinderen adviseren om voor de publieke sector te gaan werken dan? Ik niet. Ik heb mijn kinderen altijd voorgehouden dat zij hun talenten niet moesten verspillen aan dat stelletje politieke draaiborden. Figuren die goed voor zichzelf zorgen en de mensen die voor ze werken steeds onderschijten, hun cao's steeds verder uitkleden, hun pensioenen jatten en bij reorganisaties hun "sociale" kant laten zien. Die bij dat laatste de stelling hanteren dat de goedkoopste ambtenaar een dooie ambtenaar is. Daar ben je tenminste met 1 maandsalaris van af. Dan kan zijn weduwe tenslotte ook niet meer mekkeren.

Dat wens je je kinderen toch niet toe. Daarvoor wil je toch het beste. En dat al lang niet meer de overheid.

Willem Kamps
Och, met de VVD aan het bewind sturen we toch gewoon de meeste grijze koppen naar huis. Die overheid is toch véél en véél te groot! En over een jaar of twintig, als de rest met pensioen is (mochten ze daar ooit geraken, waarschijnlijk mag je straks met 75 jaar een keer stoppen), dan komt er vanzelf wel een keer verjonging. Is dat probleem ook weer opgelost.
Gerrit
De mindset van de jongeren is allang gevormd. Gemeenteland? Eens, maar nooit meer!

Vraag het ook de senioren maar.
Jan
Lekker handig geweest hè om die FPU (Vut) af te schaffen? Jongeren zijn werkloos en ouderen moeten doorwerken, nu zelfs tot ver na hun 65e. Allemaal symboolpolitiek van die vreemde clubjes als D66.
Wil Reuvers / juridisch medewerker
De ene 50-plus groep verwdijnt en de volgende komt er weer aan en dan lezen we weer opnieuw dit verhaaltje. Wat een geleuter. Dat stigma moet verwdwijnen en dan zijn we alweer een heel eind op de goede weg. Er is veel kennis en kwaliteit bij deze groep, waar je intrinsiek gebruik van moet maken. En dat verhaal van Jansen kom je in ieder management boekje tegen en is de reactie van vraag en aanbod op de markt. Daar is niets nieuws aan. Als de genoemde groep niet meer geboeid en gemotiveerd is dan zal dat ook wel liggen aan het management van een betreffende gemeente, die de hand dan maar eens in eigen boezem moeten steken.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
"Waar het aantal 50-plussers verhoudingsgewijs toeneemt, daalt de instroom van jongeren in de publieke sector omgekeerd evenredig"

Natuurlijk. Dat is namelijk hetzelfde. Het aandeel ouderen plus het aandeel niet-ouderen is 100%. Dus als het aandeel ouderen oploopt, daalt het aandeel niet-ouderen.

Maar weer niet 'omgekeerd evenredig'.
Ernst / ambtenaar
Hou toch eens op met problematiseren (of verheerlijken van de inbreng van jonge mensen)!!

Allereerst is betrokkenheid, professionaliteit, ziekteverzuim, effectiviteit en kennisniveau bij deze groep beter dan bij de jonkies en daarbij komt dat dit het logisch gevolg is van de wens een kleinere overheid te realiseren. We stoppen nl. met het plaatsen van vacatures. Geen uitsroom aan de bovenkant, is geen instroom aan de onderkant.
Paul / projectleider
Ach dezelfde trend is ook waarneembaar in het bedrijfsleven horen. Gewoon demografie meets economische crisis.



Maar ik geloof dat de verbazing in het artikel is dat er nu wel aandacht moet worden besteed aan de werknemer boven de :) ipv 'm in de VUT/FPU/WAO te laten sukkelen. Of te wel, aan het werk manager...
Glenn Zeelt / hoofd Welzijn en Onderwijs
Iedereen zal wel gelijk hebben, veel ontwikkelingen weten we al jaren (de grote groep AOW-ers, we wroden steeds ouder etc), daar zijn we altijd gemakkelijk mee omgegaan. MAAR, laten we eens uitdragen dat werken bij de overheid en de gemeente in het bijzonder heel interessant is. Een gemeente is een veelzijdige organisatie met prachtige banen en ontwikkelkansen. En de praktijk leert, dat stagaires hun ogen openen als ze een tijdje hebben meegelopen onder een goede begeleiding. Kortom, vandaag positief praten en handelen.
Luc / Projectleider
50+ is toch niet oud? Die moeten dan nog 17 jaar werken voordat ze met pensioen gaan. iedereen doet net of deze collega's al bijna met pensioen gaan. Als ze met hun 33e begonnen zijn, dan zijn ze dus pas op de helft van hun cariëre. Tijd genoeg dus om nog eens wat aan scholing te doen, en promotie te maken
Paul / projectleider
@ Luc: Op je 33e beginnen...?

De meeste zijn toch al gauw een kleine 10 jaar aan het werk
Monic / Management Adviseur
Ik sluit me aan bij degenen die het meer dan zat worden om op hun vijftigste al gezien te worden als te oud om nog waardevol te zijn voor hun werkgever. Ik ben tegen de vijftig, maar voel me niet oud, gedraag me niet oud, zet me voor 100% in, ben ambitieus, energiek en deskundig. Wat is dit toch voor doemdenken dat hele generaties afschrijft op basis van een rugnummer-- en ze tegelijk van alles voorschrijft? Als ik vijftig was en bij de overheid werkte, zou ik ook gedemotiveerd raken als er, ondanks mijn inzet en resultaten, zo over mij gedacht werd. Zeker met het perspectief nog vijftien of twintig jaar te mogen werken, zou ik op zoek gaan naar meer uitdagende omgevingen -- want: als men niets meer van je verwacht of vereist, dan dut je inderdaad in, als je niet oppast.
Jacob van Lennep / belangstellende
Ze blijven zitten, want ze zitten allemaal nog aan de afbetaling van hun dure hypotheek. Uit verschillende bronnen heb ik dat mogen vernemen. Zij zullen ook blijven zitten, de jongeren zullen het zelf moeten doen, schoppen naar boven.
Pieter
Onmiddellijk de FPU weer (desnoods tijdelijk) invoeren en die prop aan ouderen eruit halen (alleen degenen die willen natuurlijk).
G. Faber / Beleidsadviseur Leeuwarden
Helaas vergrijst het ambtenarenbestand o.a. door de krimpende overheid. Doordat mijn generatie (zelf 59) door moet werken tot 66 of 67 jaar zal die vergrijzing de komende jaren alleen maar toenemen. Jongeren komen daardoor nog moeilijker aan de bak. Dat > 50 oud is vond ik ook toen ik zelf 35 was, maar inmiddels denk ik daar wat genuanceerder over. Juist door nieuwe beleidsterreinen te implementeren binnen de organsatie en door nauwe samenwerking met studenten, blijf ik mij jong voelen en wordt ik steeds meer geinspireerd voor nieuwe ideeen. Toekomstgericht bezig zijn is sowieso iets wat de overheid meer zou moeten doen. Ik pleit wel voor het aannemen van meer jongeren, want schoolverlaters zitten nu werkloos thuis, waardoor veel nieuwe kennis verloren gaat. Juist net afgestudeerden kunnen nieuw elan geven aan een organsiatie. Misschien is werktijdverkorting voor ambtenaren > 50 een idee. Daarvoor in de plek kunnen dan weer schoolverlaters worden aangesteld en blijft er toch nieuw bloed door de organsiaties stromen. Er kan dan bespaard worden op uitkeringen jongeren. Ideetje voor Mark en Diederick?
Mat Herben / adviseur Media en Politiek
Wat is het probleem? Zijn oudere ambtenaren luier, dommer of vaker ziek? Nee. Het is een weerspiegeling van de bevolkingsopbouw.

Gezien de demografische ontwikkeling zou het vanzelfsprekend moeten zijn dat het aantal 50-plussers (en allochtonen) onder ambtenaren sterk toeneemt. De helft van de bevolking is immers 50-plus en moet doorwerken tot 67.
R. Menting / voorzitter werkgroep
Zijn jullie dit alweer vergeten? Een werkgroep probeert werkenden geinteresseerd te houden én te krijgen door dag in, dag uit te vertellen dat gemeenten meer dan 300 verschillende taken onder één dak heeft! Dat is toch prachtig! Wie wil er nu niet voor zo'n prachtig bedrijf als een gemeente werken?
Jan
Even letten op de kop van dit artikel

'Helft ambtenaren straks 50-plus'

en daar dan achter zetten:

Niks mis mee, zorgvuldigheid is hen toevertrouwd.

rob besseling / sr beleidsmedewerker (59) provincie zuid-holland
Ik vind het jammer dat de vergrijzing al weer als een probleem wordt gezien. Dat is een denktrend waarmee men alleen maar ziet wat er NIET is, terwijl er zo veel goeds WEL is. Beleidsmakers en managers moeten dit niet als een probleem zien maar als een oplossing. Probeer nou eens met die ervaren medewerkers te praten over de vraag hoe je als management deze groep gemotiveerd en hoe je ze de organisatie laat draaien als nooit tevoren. Je zult nog verbaasd zijn wat er dan gebeurt....
Advertentie