Advertentie
carrière / Nieuws

250 banen voor jonge gemeenteambtenaren

In een sectorplan van de VNG en de vakbonden zijn 250 extra plaatsen voor jonge ambtenaren, 500 coachingsplaatsen voor ouderen en nog eens 750 opleidingsplaatsen voor oudere ambtenaren opgenomen. loopbaanontwikkeling voor oudere medewerkers.

18 december 2013

250 extra plaatsen voor jonge ambtenaren, 500 coachingsplaatsen voor ouderen en nog eens 750 opleidingsplaatsen voor oudere ambtenaren. De VNG en de vakbonden hebben samen een sectorplan ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met als doel banen voor jongeren en loopbaanontwikkeling voor oudere medewerkers.

15 miljoen euro
De VNG en de vakbonden hebben het sectorplan begin deze week ingediend bij het ministerie. Dat zal het plan binnen drie maanden beoordelen. Als de minister het plan goedkeurt, dan kunnen gemeenten subsidie aanvragen om de arbeidsplaatsen, coachingsplaatsen en opleidingsplaatsen te creëren. Het A&O fonds Gemeenten zal daarvoor een loket openen. Gemeenten die aan het plan meedoen, krijgen de helft van de loonkosten vergoed via subsidie. Er wordt een potje aangelegd waar 10 miljoen euro in zit en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid draagt ook nog maximaal 5 miljoen bij.

Blijven ontwikkelen
Er is gemeenten veel aan gelegen om de arbeidsmarkt in beweging te houden en hun personeel te blijven ontwikkelen. Gemeenten krijgen er immers in de komende jaren veel nieuwe en complexe taken bij. Tegelijkertijd moeten gemeenten bezuinigen en inkrimpen en hebben ze te maken met vergrijzing van het personeelsbestand. Daardoor dreigt de gemeentelijke arbeidsmarkt tot stilstand te komen.

Goede richting
Vakbond Abvakabo FNV noemt het plan 'een stap in de goede richting' maar vindt dat gemeenten nog verder moeten 'doorpakken met een cao waarin afspraken staan voor werkgelegenheid, beloning en respect voor medewerkers'. 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Niels van Daalen / Tijdelijk Junior Projectmedewerker P&O
Dit klinkt als een stap in de goede richting. De vergrijzing bij Gemeentes is een slechte zaak. Er wordt bezuiningd waarbij er veel functies verdwijnen en er daarbij ook veel kennis verloren gaat. Dat is slecht voor Gemeentes. Aan de andere kant is er nagenoeg geen aanwas van jong talent, waardoor de kennis die er wél is binnen Gemeentes niet up-to-date is. Het zou goed zijn voor Gemeentes om meer werknemers te hebben tussen de 25 en de 35.
Sebastiaan Hol / Casemanager / adviseur lokale sociale zekerheid
Dan vraag ik me af, hoe is de positie dan voor de ervaren en toch nog steeds ambitieuze en leergierige ambtenaar of dienstverlener in de veertig?



Zelf ben ik 44 jaar, en stel mijn diensten - momenteel nog via detachering - graag ter beschikking van een gemeente. Of moet ik wacten tot mijn 50e jaar?



Sebastiaan Hol

Lid Beroepsvereniging voor Klantmanagers

Lid ABVKABO (en voel me soms onvoldoende vertegenwoordigd).
henk
In mijn gemeente is hier nu drie jaar later helemaal niets van te merken.... Waar is die 15 miljoen toch gebleven?
Advertentie