Advertentie

Wilders: het ergste wat rechts ooit is overkomen

Als ik een stukje begin te tikken moet ik vaak denken aan een vrouw. Niet zo maar een vrouw, maar een heel bijzondere vrouw. Ze was een Engelse barones, en leefde van 1860 tot 1940. Haar naam was Lady Hillingdon, en ze was een grande dame in de Londense society. Ze heeft haar echtgenoot George één zoon geschonken. Helemaal van harte is dat niet gegaan.

07 september 2010

In 1912 noteerde ze in haar dagboek dat George haar slaapkamer gelukkig niet meer zo vaak bezocht als voorheen. Nog maar twee keer per week hoorde zij hem ’s nachts door de gang aan komen schuifelen. En als dan de klink van haar slaapkamerdeur naar beneden ging, vleide zij zich neer op haar bed, sloot haar ogen, opende haar benen en dacht aan Engeland.

Die uitdrukking ‘I lie back, close my eyes, open my legs and think of England’ is een gevleugelde uitdrukking geworden voor eventjes stevig doorbijten. En dat is precies ook de reden waarom ik vaak aan die uitdrukking moet denken wanneer ik aan een stukje begin. Niet vanwege het schrijven zelf, dat doe ik altijd met veel plezier, maar vanwege de reacties, vooral als je Geert Wilders en zijn PVV noemt. Dat kun je namelijk nooit goed doen. Óf je bent iemand die eigenlijk toch (nog altijd) bij Wilders hoort, of je bent een gefrustreerde natrapper. Beide reacties krijg je altijd op één en hetzelfde stukje. Het is dan zaak even op je tanden te bijten, je niet te laten gijzelen, en naar eer en geweten je mening over uitspraken of daden van de man zo leesbaar mogelijk aan het papier toe te vertrouwen.

We moeten het ook nu weer over Wilders hebben. Al zes jaar voert hij zijn eenzame politieke strijd. Een ongekend doorzettingsvermogen heeft hem in 2006 op negen en dit jaar op 24 zetels doen uitkomen. Als grootste winnaar was hij bereid een kabinet van de grootste partij en de grootste verliezer te gedogen: heel veel bezuinigingen in ruil voor een heel streng immigratie- en integratiebeleid. Vorige week lag een regeer- en gedoogakkoord voor het grijpen, maar op het laatste moment brak Wilders de formatiebesprekingen af. Hij had niet meer het vertrouwen dat de CDA-fractie één en onverdeeld zou blijven en durfde het risico niet aan dat Rutte-I al in het Kamerdebat over het regeerakkoord door een motie van wantrouwen zou worden weggestuurd.

Die breuk was natuurlijk raar en overbodig. Wilders had een unieke kans voor het grijpen om in dit land, waar het al zolang vijf voor twaalf is, het harde beleid te introduceren dat hij al zolang bepleit. Maar Wilders heeft het klaarblijkelijk toch niet aangedurfd om zijn partij vanaf de zijlijn naar een verantwoordelijke positie binnen ons bestel te verplaatsen. Verantwoordelijkheid betekent oplossingen en compromissen. Compromissen betekenen minder kleur en herkenbaarheid. En als je compromissen sluit die uiteindelijk door een deel van een van de coalitiefracties (het CDA) wordt verworpen, dan liggen die compromissen op straat en ziet je achterban dat je verkiezingsbeloften breekt en toch bereid bent tot bezuinigingen in de sociale zekerheid en de zorg. En in de oppositie ben je dan bij voorbaat monddood gemaakt. Als je een maal een te grote broek hebt aangetrokken ben je gedwongen jezelf als radicale buitenstaander te blijven positioneren.

Hoezeer Wilders ver weg wil blijven van bestuurlijke verantwoordelijkheid, bleek uit de onmogelijke eis die hij aan de CDA-dissidenten stelde, zoals hij eerder onmogelijke eisen had gesteld in Almere en Den Haag. Dan grijp je een aangereikt excuus dus gretig aan om je verantwoordelijkheid te ontlopen. Het bleek ook uit Wilders’ zuinige reactie toen Ab Klink gisteren uit de CDA-fractie stapte. Opmerkelijk genoeg maakte Klink daarmee immers opnieuw de coalitie mogelijk die hij met zijn brief van vorige week had willen voorkomen omdat die geen enkel perspectief bood voor Nederland. Wilders greep die nieuwe mogelijkheid niet aan maar zei afhoudend dat er nog twee dissidenten in de CDA-fractie overblijven en dat hij wilde afwachten. Het liefst heeft hij nieuwe verkiezingen, zo suggereerde hij gisteravond aan de majesteit.

Daarmee dringt zich de conclusie op dat Wilders met zijn gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef en met zijn verlangen naar een glansrol in de oppositie om uiteindelijk de grootste partij van het land te worden, het slechtste is wat rechts Nederland is overkomen. Wilders gijzelt niet alleen het debat over het multiculturalisme – en reikt met zijn permanente toon van agressieve wanhoop alle anderen het gretig aangegrepen excuus aan om dat debat niet te hoeven voeren – maar voorkomt ook dat de proteststem die hij zo rauw vervormd en vertolkt, een gerespecteerde positie binnen ons politiek bestel kan krijgen. Hij blokkeert de weg naar oplossingen om persoonlijk en partijpolitiek gewin.

Misschien is dat niet meer dan een andere manier om te zeggen dat Wilders een politicus is. Maar in het licht van de politieke wanorde waarin we terecht zijn gekomen – waarbij alleen Wilders de sleutel in handen heeft voor een doorbraak – is het ook een beschuldiging.

And now I lie back and think of England.

Reacties: 21

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan Roseboom
De Duitse regering heeft (en vraagt) respect voor Europese culturele tradities, waarin het Christendom en ook de Islam een grote rol speelt. en ook de Islam De cultuur van de islam heeft ook grote culturele sporen in Europa achter gelaten.
.

Hoewel het ook een tijdgeestelijke uitlating was: "Liever Turks dan Paaps. "

En de heerlijke inmiddels gemeengoed geworden "croissant."

Blijf er altijd moeite mee houden dat B.J. Spruyt W. heeft gesteund in zijn opbouwfase.

Iets anders kun je van een Kerstiaan en rechts-bevindelijken ook niet verwachten. Lees de onafhankelijksverklaring van W. nog maar eens en Paul Belien, persoonlijk medewerker van W.


Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@Janoplinks

Inderdaad heeft de cultuur van de Islam ook grote sporen in Europa achtergelaten. Bijvoorbeeld op het gebied van wiskunde en astronomie - denk alleen al aan onze "arabische" cijfers. Woorden als "algebra" hebben een arabische oorsprong. Bovendien is veel van de oude Griekse cultuur via Islamitische bronnen aan Europa overgeleverd - die hadden we anders niet gehad.

Maar toch denk ik dat het niet toevallig is dat mevrouw Merkel als bondskanselier voor een schilderij staat dat door het Christendom is geïnspireerd. De rol van het Christendom is in de Europese cultuur aanmerkelijk veel groter geweest dan die van de Islam.

Net zoals de rol van de Islam in bijvoorbeeld de Egyptische of Iraanse culturen veel groter is geweest dan die van het Christendom.

Dat moet allemaal gewoon geconstateerd en gezegd kunnen worden.
murriette van der touw
prachtige en heldere verwoording, de drama driehoek in optima forma inderdaad waar Wilders en andere politici ons inzuigen, constant weer
Coen
Een interessante analyse waar ik een heeld eind in kan meegaan. Maar je kunt ook stellen dat Wilders het beste is dat rechts is overkomen. Peilingen zijn dagkoersen, maar het heeft er toch alle schijn van dat Wilders nog steeds groeipotentie heeft en dus daadwerkelijk de grootste partij kan worden. En dan als grootste veel meer macht heeft om een fatsoenlijk rechts beleid af te dwingen. Het is niet ondenkbaar dat hij oprecht gelooft dat hij bij nieuwe verkiezingen (die niet onwaarschijnlijk zijn) veel meer invloed kan uitoefenen dan via het huidige akkoord dat ophanden was met CDA en VVD. Ik weet niet of dit zijn motivatie is (ik denk het niet), maar het is geen irreëel scenario.
Paul / projectleider
Ja het lijkt op dit moment onhandig, hij laat zeker een kans schieten.

Wat mij er irriteert is de PVV (dhr. Wilders en al die, duur betaalde, kamerleden) niet voor de camera/radio/krant willen om één en ander toe te lichten aan het volk.

Ja een sms-je kan je krijgen.
Michel
oeps, voorlopig zit je er helemaal naast

http://twitter.com/politiek24/status/23223461039
diana
Onderschat Wilders nooit, Bart-Jan.
Hij doet gewoon mee hoor!
Hannibal / Weblogger
Ik vind en vond dat u deze politieke situatie niet voldoende weet te appreciëren.

http://www.artikel7.nu/?p=31613
http://www.artikel7.nu/?p=31533

Volgens de ongeschreven regels van het spel is het pas over als men na onderhandelingen venijnig gaat doen. Dat was een duidelijk signaal voor de goede verstaander.
Jan Aerts / Bedrijfsadviseur
Nou, mijnheer Spruyt, het schijnt op dit moment me te vallen want ik heb vernomen dat Geert toch weer wil onderhandelen en dat biedt perspectief.
Ik kon me wel heel goed voorstellen dat hij het niet meer zag zitten met het CDA. Het lag werkelijk in de bedoeling deze coalitie in de kiem te smoren. Wilders kon moeilijk inschatten hoe groot het interne verzet was binnen de CDA fractie. Nu blijkt helder dat er meer voor- dan tegenstanders zijn en Klink weg. Nu staat hij naar verhouding nog sterker, want bij voortzetting van de besprekingen en het resultaat kan ook het CDA onmogelijk terug. Het zou ze op tomeloos verlies komen staan bij de komende Statenverkiezingen. Dat Wilders niet zou durven is onzin want niemand heeft zoveel lef als hij. Gezien hoe "links" reageerde? Behalve gesnuif ook wel zorg, want nu zouden zij het vraagstuk moeten gaan oplossen en dat vraagt ook lef. Als het er van komt dan zal het geloei in de 2e Kamer van kiet gaan maar dat is voor de bühne hoor. Feitelijk laten ze "rechts" de kastanjes uit het vuur halen omdat ze daartoe zelf niet bij machte zijn en dus gaan foei doen. Nee, u doet Wilders geen recht door te twijfelen aan zijn bedoelingen.
Hij is juist recht door zee maar vergeet de ongenuanceerde tegenwind ook even niet.
Het is nog een wonder dat Geert Wilders daarin overeind blijft. Alles focust zich op hem. Alles wat hij zegt en doet levert reactionaire kretologie op omdat die anderen niks beters kunnen bieden. Ja, lullen over samenbinding en alles onder een hoedje. Dat is te simpel, veel te simpel. Geert Wilders is noodzakelijk voor verandering. Sterker, hij is broodnodig!
ronald hees
Hoewel Geert inmiddels op zijn schreden is terug gekomen, heeft de schrijver wel degelijk gelijk. Als Klink niet de door Wilders niet voorziene stap had genomen, had Geert dus gewoon zonder noodzaak de formatie getorpedeerd .
G.de Leeuw / ondernemer
Mijnheer Spruyt,
Het is dat de heer Wilders een politicus is maar zou hij een merk vertegenwoordigen overtreft hij alle wetten en boeken die geschreven zijn om je product in de markt te zetten en was de concurrent failliet ,hoe je ook denkt over deze persoon, ik heb bewondering voor zijn genialiteit.
frans / ambtenaar
Zonder Wilders zou rechts zich moeten behelpen met een VVD van hooguit 24 zeteltjes en een links CDA.
Wilders heeft de boel lekker opgeschud, mijn zegen heeft hij.
Jan / ambtenaar
Typerend dat Spruyt aan het eind van zijn stukje lady Hillingdon onvolledig citeert. Ook dit artikel is weer onvolledig. Die draaikont van een Wilders heeft het ineens behaagd toch maar weer mee te doen. Onbetrouwbaar, steeds maar weer. Je zult daar toch aan overgeleverd zijn als regering....
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Tussen alle linkse en rechtse commentaren dreigt de navolgende scherpzinnige conclusie uit bovenstaande column onder te sneeuwen.
"Wilders gijzelt niet alleen het debat over het multiculturalisme – en reikt met zijn permanente toon van agressieve wanhoop alle anderen het gretig aangegrepen excuus aan om dat debat niet te hoeven voeren – maar voorkomt ook dat de proteststem die hij zo rauw vervormd en vertolkt, een gerespecteerde positie binnen ons politiek bestel kan krijgen".
Piet
@Broadcaster. Waarom zou die proteststem eigenlijk een gerespecteerde positie binnen ons politiek bestel moeten krijgen? Respect moet je verdienen en krijg je niet zo maar. Alleen maar protesteren en geen redelijke oplossingen geven is asociaal gedrag. En dat kenmerkt de PVV. Dergelijke partijen moet je buiten de regering zien te houden en je moet er zeker niet afhankelijk van zijn via gedoogsteun.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
@Zeurpiet: Lezen is kennelijk erg moeilijk.
Piet
@Broadcaster. Maar antwoord geven doe je niet.
rwindt / machteloze burger
De drie fractieleden w.o. Klink hadden een onevenredige machtspositie per individu.
Door een zetel meerderheid kregen ze een vetorecht in handen.

1. De drie kwamen terug op eerder gegeven mandaat aan Verhagen.
2. Konden zich niet conformeren aan democratisch appel in fractie.
3. Konden zich niet conformeren aan democratisch appel in congres

Een persoonlijke moraal t.a.v. de C ging boven de moraal t.a.v. D en A.

Wilders had gelijk het op te geven.

Dat als zwaard boven het kabinet plus voortdurend afkeurend commentaar van prominente CDA-ers er nog eens bij.
Met dat alles zou de energie meer gaan naar gedoe dan naar besturen.
Herhaling van Balkenende kabinetten.
Balkenende, die trouwens door Rutte ook onterecht verweten werd geen regie en leiderschap te tonen. Dat werd een oppositie-mantra, nageblaat door media en geestverwanten.

Rutte zal moeten oppassen dat hij nou niet als premier ook een koekje van dat eigen deeg krijgt door oppositie.
Balkenende kreeg geen steun vanuit eigen partij al die jaren voor enig tegenwicht in de afbraak van zijn imago. Dat is na zijn opvolging door Verhagen compleet stil gevallen. Zie daar het verheven Haagse spel.

In de campagne kon hij, anders dan in 2002, geen alternatief bieden voor Fortuyn. Hij stond toen duidelijk als partijleider in het immigratie en integratie debat.
Als premier lastiger, maar werd ook niet op ingezet.
Beide zaken, plus betuttelpunten en ontevreden boeren, hebben CDA enorm geschaad. Niet Wilders.

De vorige regeeraccoorden hingen ook altijd af van krappe meerderheden en meerderheidsbesluiten. Als wat deze fractieleden doen een tendens zou worden, wordt in het bestaande systeem het land onbestuurbaar door alsmaar vallende kabinetten en onmogelijke formaties.

Vanuit het paleis gaat het ook niet smetteloos. Eerst handel en wandel van Lubbers (uit de school klappen en roep om time out) en nu een onbegrijpelijke aktie via Tjeenk Willink richting Rutte. Dit ging mij echt te ver. Publiekelijk een toekomstige premier een onterechte reprimande geven in een buitengewoon ongewone formatie.
Die afhankelijk is van medewerking anderen in nog lastiger formatie dan 2006 (Wijfels commentaar) en waar nu met een Kanon op geschoten is door Tjeenk Willink, om zo "gaten in formatie" te dichten. Er is een enorme beschadiging bijgekomen en zal in de toekomst argument zijn t.a.v. rol Koningin.

Geen rituele dansen meer volgens de informateur, maar zelf als informateur toch nog een uitvoeren.
Jan Roseboom
@Michiel Jonger, zeker!

Niet te vergeten de bouwkunst.
Wanneer je oog krijgt voor de spiritualiteit van de bouwkunst, krijg je veel samenhangende inzichten in culturen, maar ontstaan er evenzovele nieuwe onderzoeksgebieden.

Dat lijkt me een kenmerk van het ware inzicht: je bent er nooit.

Altijd is er ruimte voor nieuw inzicht, voor nieuwe vragen, voor nieuwe godsbeelden.

Dat is precies de ruimte die past bij de vrijzinnigheid.

Of die ruimte er is in Spruyt's visie?

Ik ben benieuwd van welke bouwkunst hij houdt.
Jan Roseboom
Gelet op de tekst die Spruyt aanhaalt dit :
"The pleasure is momentary, the position ridiculous, and the expense damnable" [attributed to Lord Chesterfield]


Het lied met de tekst lijkt me voldoende :
" abel-ik doe de deur dicht"

http://www.youtube.com/watch?v=EgFrrSg2gZY&feature=related
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Wat ontbreekt, bij zowel VVD en CDA als bij de PVV, is niveau. Gisteren op de voorpagina van NRC: de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) reikt een prijs voor meningsvrijheid uit aan de Deense cartoonist Kurt Westergaard, die een islam-cartoon tekende waartegen in 2006 op verschillende plaatsen in de wereld moslimprotesten plaatsvonden. Westergaard wordt nog steeds met de dood bedreigd. De prijsuitreiking vond plaats onder een groot schilderij van Rafaël over de hemelvaart (van Christus).

Met deze symboliek brengt Merkel verschillende boodschappen tegelijk over:
1. De Duitse regering staat voor de vrijheid van meningsuiting en buigt niet voor dreigementen met geweld.
2. De Duitse regering heeft respect voor religieuze tradities (waaronder Christendom en Islam).
3. De Duitse regering heeft (en vraagt) respect voor Europese culturele tradities, waarin het Christendom een grote rol speelt.
4. De Duitse regering is niet bang om naar religieuze en culturele tradities te verwijzen, zolang dit geen afbreuk doet aan de scheiding tussen kerk en staat, die een voorwaarde is voor vrijheid van meningsuiting.

Kijk, dat is het niveau dat we bij de Nederlandse partijen VVD, PVV en CDA op dit moment zo verschrikkelijk missen tijdens deze "formatie". Of het er bij andere partijen beter voor staat, is iets wat we pas kunnen beoordelen als die partijen weer mogelijkheden krijgen om politieke initiatieven te nemen.
Advertentie