Advertentie

De digitale gemeente is er al… in Estland

Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal.

18 oktober 2021
telefoon-storing.jpg

Esten reageren verbaasd op de vraag wanneer ze voor het laatst in het gemeentehuis zijn geweest. ‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’ Vrijwel alle overheidsdiensten in Estland zijn inmiddels digitaal.

Alleen voor trouwen en scheiden moet je in Estland naar het gemeentehuis, en om je identiteitsbewijs op te halen. Dat identiteitsbewijs is trouwens ook een klantenkaart in winkels en je zorgverzekeringsbewijs. En er is een versie voor de mobiele telefoon, zodat je met je toestel zelfs een huis kunt kopen en de notariële akte kunt laten passeren.

 

Financiële transacties

Zo kon het Estse parlementslid Mart Võrklaev toen hij nog burgemeester was van de naast de hoofdstad Tallinn gelegen gemeente Rae in Brussel bij vergaderingen van het Comité van de Regio’s gewoon met zijn mobiele telefoon officiële stukken ondertekenen. ‘Dat is veel veiliger dan stukken heen en weer e-mailen want je weet dat je hetzelfde stuk hebt, er is er maar
één van’, zegt Võrklaev – nu gemeenteraadslid in Rae.

Dat kan dankzij de eID, een elektronisch identiteitsbewijs. Ook in het bedrijfsleven is die eID, die in de rest van de Europese Unie op termijn moet worden ingevoerd, in gebruik. In Estland is je identiteit verbonden met een pincode van vier cijfers. Met een tweede pincode onderteken je al je financiële transacties, zoals een huis kopen, allemaal online.

 

Stemmen

De samenleving is digitaal in Estland. Dat heeft het voordeel dat je informatie aan overheden maar één keer hoeft door te geven: bij de inschrijving in het bevolkingsregister. Autoriteiten – ook de lokale overheden – moeten wettelijk adresgegevens uit dat bevolkingsregister halen, als ze het nodig hebben.

En dat opent mogelijkheden voor alle vormen van interactie. Waar Nederland bijvoorbeeld nog met een rood potlood stemt, hopen ze in Estland met ingang van de nationale verkiezingen in 2023 internetstemmen te hebben uitgebreid naar de mobiele telefoon. ‘Zodat je vanuit de kroeg of de tram kunt stemmen’, zegt Võrklaev. De helft van de burgers stemt al via de computer. Problemen met de veiligheid of privacy zijn er naar verluidt niet.

 

Internetcriminelen

Estland is het eerste land ter wereld waar de digitale Staat is gebouwd.
Alle diensten zijn verbonden via de zogeheten X-Road dat alle systemen met elkaar verbindt. Iedereen beheert een stukje van de informatie en niemand heeft meer dan nodig is. De informatieautoriteit RIA houdt toezicht, spoort internetcriminelen op en voorziet de gebruikers van waarschuwingen als er iets loos is.

 

Exportproduct

Op het stadhuis veranderen de werkwijzen eveneens. Mensen hoeven niet meer met papier heen en weer te sjouwen, kopieën te maken en dat scheelt veel tijd. Dat betekent overigens niet dat er minder mensen werken door de digitalisering. ‘We leren onze mensen andere dingen. Ze kunnen meer aandacht besteden aan de mensen die dat nodig hebben’, legt Võrklaev uit.

Hij is net als veel Esten tevreden met de digitale Staat op lokaal, regionaal en nationaal niveau, hoewel er ook mensen zijn die anderen om hulp moeten vragen, want niet iedereen kan meekomen. Võrklaev doet niet badinerend over andere landen die nog geen digitale overheid hebben. Het biedt mogelijkheden. Maar wat graag exporteert Estland e-estonia. Dat gebeurt inmiddels naar onder meer Oekraïne, IJsland en delen van Duitsland.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric / ambtenaar
‘Een paar jaar geleden om mijn identiteitsbewijs op te halen?’, ha ha dus net zo als in Nederland......
B. Janssen / Ambtenaar
@Hans: slecht gelezen dus. Misschien moeilijk te verteren, maar Estland is al jaren veel verder in de digitalisering van overheidsdiensten. Daar tegenover zijn wij een ontwikkelingsland op dit gebied. De wet van de remmende voorsprong werkt hier al jaren tegen ons. Dus blijven wij stemmen met een rood potloodje. En daarnaast hebben ze geen last van doorgeschoten marktwerking met pruts automatiseerders zoals Centric en Pink Roccade die 80% of meer van de gemeentelijke automatisering in handen hebben, maar nauwelijks betrouwbare vernieuwingen weten te realiseren. Dus NEE Estland is beslist geen Nederland, dat mochten wij willen!
H. Wiersma / gepens.
Inderdaad is de digitalisering en de ICT-veiligheid bij de overheid in Estland een vaak genoemd voorbeeld voor de rest van Europa.

Overigens is de digitalisering bij de gemeenten in ons land over het algemeen ook goed geregeld en vergevorderd, de ICT-veiligheid echter in mindere mate. Veel meer problemen zijn er bij het Rijk en zijn uitvoerende diensten.
Advertentie