Advertentie

Liefde nekt wethouder Barendrecht

En weer leidt een verliefdheid op het gemeentehuis ertoe dat een wethouder het veld moet ruimen. In Barendrecht dit keer. VVD'er Leon van Noort koos ervoor op te stappen toen een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen dreigde te worden. Reden: de liefde.

19 september 2016

En weer leidt een verliefdheid op het gemeentehuis ertoe dat een wethouder het veld moet ruimen. In Barendrecht dit keer. VVD'er Leon van Noort koos ervoor op te stappen toen een motie van wantrouwen tegen hem aangenomen dreigde te worden. Reden: de liefde.

Vertrouwensbreuk
Van Noort was sinds oktober wethouder in Barendrecht. Begin deze maand kwam uit dat hij een relatie heeft met een ambtenaar. De vrouw werd vliegensvlug overgeplaatst, maar daarmee bleek de kous niet af. De verliefdheid leidde tot veel discussie binnen het college en in een persbericht werd gemeld dat er een ‘vertrouwensbreuk’ was ontstaan tussen Van Noort en de rest van de wethouders. Ook kwam er een brief naar de raad. Daarin wees het college erop dat de 'privé-relatie onmogelijk te verenigen valt met de zakelijke relatie die zij beiden hebben'. Ook staat het op 'gespannen voet met de gewenste distantie van tussen bestuur en ambtelijke organisatie', aldus het gemeentebestuur, waartoe ook Van Noort toebehoort, weet het AD. 


Warme vriendschap
De vertrouwensbreuk waar het college op duidde, lag in het feit dat Van Noort zijn relatie pas had gemeld na een confrontatie hierover. Van Noort  bestrijdt dit en zegt dat hij zijn relatie heeft gemeld zodra die van vriendschappelijk naar ‘meer dan een warme vriendschap’ gingen. Daarop sloten de rijen in het college zich. Daarmee leek de kous af.


Gebrek aan integriteitsbesef
Maar tijdens de raadsvergadering bleek dat het vertrouwen binnen het college toch nog niet helemaal hersteld was. Oppositieleider Leendert Mijnders van de SGP-ChristenUnie zegt in het AD dat dit te wijten was aan het handelen van Van Noort. De officiële lezing van de gemeenteraad in Barendrecht is dat Van Noort ‘een gebrek aan integriteitsbesef’ aan de dag legde, schrijft het AD. Toen een motie van wantrouwen vervolgens een meerderheid dreigde te krijgen, besloot Van Noort om de eer aan zichzelf te houden.

Liefde en relaties op het gemeentehuis eisen vaker slachtoffers.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Wat een onzin toch. Waarom kan een relatie tussen twee ambtenaren wel en tussen een wethouder en een ambtenaar niet? Niks overplaatsen of motie van wantrouwen indienen. Gewoon beoordelen op functioneren.
JaapvV / adviseur
Het boeiendste is nog dat de vrouw 'vliegensvlug werd overgeplaatst'. Dat hadden ze dus beter met de man kunnen doen - dan was er verder niks aan de hand geweest...
Advertentie