'Rapport homodiscriminatie niet onder pet gehouden'
De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (diversiteit en antidiscriminatie) spreekt opnieuw tegen dat hij een onderzoek naar discriminatie van homomannen maanden onder de pet heeft gehouden.
De Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink (diversiteit en antidiscriminatie) spreekt opnieuw tegen dat hij een onderzoek naar discriminatie van homomannen maanden onder de pet heeft gehouden.
Gerelateerde onderzoeken
In het rapport vertellen vijftien homomannen over hun ervaringen met discriminatie in Amsterdam. Ze wijzen vooral jonge mannen met een Marokkaanse achtergrond aan als daders.
Groot Wassink stuurde het stuk tijdens het reces in juli naar de raad, terwijl het op 1 februari al was afgekomen. Dat was niet omdat de inhoud hem niet beviel, zei hij woensdag tegen de commissie diversiteit van de Amsterdamse gemeenteraad. Hij wachtte naar eigen zeggen op twee gerelateerde onderzoeken, zodat hij alles tegelijk naar de raad kon sturen.
Onbereikbaar
Groot Wassink had in september ook al ontkend iets te hebben achtergehouden na vragen vanuit de gemeenteraad. Maar de kwestie riep opnieuw vraagtekens op na een recent artikel in De Telegraaf. De krant vroeg zijn appverkeer op en concludeerde op basis daarvan dat Groot Wassink zich bij het verschijnen van het rapport in juli expres onbereikbaar had gehouden, suggererend dat de inhoud van het onderzoek hem als GroenLinkser niet welgevallig was. De wethouder kreeg daar woensdag kritische vragen over van met name de oppositiepartijen, die hem betichtten van ‘wegmoffelen’ en een ‘clusterfuck’.
Oncomfortabel
Groot Wassink zegt dat hij met zijn gezin op vakantie in Kroatië was en daarom geen vragen van de pers kon beantwoorden. ‘Dat moet kunnen’, zei de wethouder. Hij benadrukte dat er direct na verschijnen van dit rapport in februari al actie is ondernomen. Die is volgens hem alleen niet gericht op een specifieke dadergroep, omdat discriminatie van lhbti-mensen niet alleen in die groep voorkomt maar een breder verschijnsel is. Tegelijk zei hij niet op te kijken van de verwijzing naar Marokkaanse jongeren: ‘Homohaat komt inderdaad voor bij jongeren van niet-westerse achtergrond. Dat is geen geheim, en dat is geen oncomfortabele waarheid voor mij.’
Wegkijken
Ook dit had hij in september al betoogd, na vragen van raadslid Annabel Nanninga van oppositiepartij JA21. Zij beschuldigde het Amsterdamse college afgelopen zomer van ‘wegkijken’ en ‘symboolpolitiek’. De kwestie komt ook aan de orde in de gemeenteraadsvergadering eind deze maand. Oppositiepartij Partij van de Ouderen zegt dan met een motie van wantrouwen te zullen komen. ‘Dat staat u vrij’, zei Groot Wassink daarover. (ANP)
De wethouder bagatelliseerde wederom het probleem door te zeggen dat er ook mensen met een migratie achtergrond onder de daders waren terwijl het rapport rept over de oververtegenwoordiging van deze groep onder de daders.