Advertentie

Lokale partij wil urenstaatjes dagbesteding wethouders

De lokale partij Nieuw Democratisch Zeist denkt dat de gemeente Zeist wel met een wethouder minder toe kan. Besparing: 135.000 euro per jaar.

01 november 2013

Hoe besteden de vier wethouders van Zeist hun werkdagen? Gaat er niet teveel tijd verloren aan ambtelijk overleg en aan vergaderingen met de buurgemeenten? De lokale partij Nieuw Democratisch Zeist is er niet gerust op en wil een overzicht van de tijdsbesteding van de bestuurders. Want mogelijk kan het wel met een wethouder minder.

Bezuiniging
Het was fractievoorzitter Koos van Gemeren eigenlijk helemaal niet te doen om de urenstaatjes, toen hij tijdens de begrotingsbehandeling deze week in de raadsvergadering voorstelde om een wethouderspost te schrappen. ‘Ik vroeg gewoon of de gemeente eigenlijk wel vier wethouders nodig heeft. We moeten op alles bezuinigen, dus waarom zou ik niet naar het college mogen kijken?'

Wethouder kost 135.000 euro

Het bespaarde bedrag - 135 duizend euro - wilde NDZ besteden aan de voedselbank, schuldhulpverlening, steun aan zzp’ers en groenonderhoud. Na zijn voorstel kreeg Van Gemeren echter onmiddellijk de volle laag van de meeste overige partijen. Deze beschuldigden hem ervan het college met onverholen wantrouwen tegemoet te treden. Hij kon maar beter gelijk een motie van wantrouwen indienen en bracht schade toe aan hardwerkende personen. Toen het college al tijdens de vergadering liet weten inkrimping niet te willen uitvoeren, besloot Van Gemeren een overzicht van de werkzaamheden te vragen.

Minder intern en extern overleg
De fractievoorzitter ontkent het college niet te vertrouwen. ‘Ik hoef geen werkbriefjes, ik denk echt niet dat ze zitten te luieren, deze mensen werken 60 uur per week. Maar het kan misschien wel wat efficiënter her en der’. Met dat her en der doelt Van Gemeren dan vooral op overleg binnen het Regio Bestuur Utrecht en op het urenlange aansturen van het ambtelijke apparaat. ‘Ik ben zelf oud-wethouder, dus ik weet hoeveel tijd dat interne en externe overleg allemaal kost. Dat gaat allemaal ten koste van de meest wezenlijke taak van een wethouder: het praten met de gewone burger’.

Besluit aan de volgende raad
De raad wees het voorstel af omdat het aantal wethouders eerder door de raad zelf op vier was gesteld. Een beslissing over eventuele inkrimping moet volgens het bestuur dan ook na de verkiezingen door een nieuwe raad worden genomen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Zeis(t)je / ja
Hoe kun je nu vragen om urenstaatjes terwijl je zelf uit eigen ervaring weet hoeveel tijd een wethouder aan zijn functie besteedt. Hoofdlijnen meneer van Gemeren door moet u zich mee bezighouden. Dit is goedkope verkiezingsretoriek waar de kiezer doorheen prikt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Op zichzelf natuurlijk niet zo'n gek voorstel voor de komende raadsperiode en daarna. Het is wellicht ook best haalbaar als wethouders en een burgemeester zich met de grote lijnen bezig houden. Zo zal Koos van Gemeren het ook wel hebben bedoeld.
John / Adm. medewerker
Als een wethouder zich meer met de grote lijnen gaat bemoeien, heeft hij of zij minder tijd nodig voor ambtelijk overleg. Die stelling klopt wel. Bestuurders menen zich met alles te moeten bemoeien, tot in de kleinste details. We hebben een functionaris die verantwoordelijk is voor het ambtelijk apparaat en dat is de gemeentesecretaris.
Advertentie