Advertentie

Werk voor bestuurders

Verbaasd ben ik over het bericht dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geen gezamenlijke afspraken wil maken om (tussentijds) vertrekkende wethouders en burgemeesters te bemiddelen naar een nieuwe baan. ‘Om alle 418 gemeenten te committeren aan een dezelfde regeling is lastig’, zegt de VNG.

03 november 2011

Dit heeft wat mij betreft veel weg van het opwerpen van beren op de weg, die er niet zijn. Het slechten van deze zogenaamde obstakels zou op zijn minst op de agenda van de VNG moeten staan. Waar is de VNG anders voor? Alleen maar opschrijven waar overeenstemming over is? Daar lijkt het bij dit dossier wederom op. Ik zou graag zien dat de VNG zich vaker verantwoordelijk voelt voor het maatschappelijk belang van het (functioneren van het) lokale bestuur als geheel. Dat vergroot het gezag van de VNG en van het openbaar bestuur.

Het weer aan het werk helpen van bestuurders is zo’n belang. Nog los van dure wachtgeldregelingen is de kern dat kwalitatief goede mensen achter de geraniums zitten te verpieteren. Veel voormalig bestuurder verbijten zich hierover. Een te uitgesproken profiel heb je als vertrekkend bestuurder zo maar te pakken. Zeker wanneer bestuurders moeten aftreden, hangt er een luchtje aan deze mensen. Een zweem van onkunde, gepruts en schandalen. Vaak onterecht. Doorgaans zijn het politieke conflicten die tot het vertrek leiden of verkiezingen.

Politieke debatten en verkiezingen zijn onlosmakelijk verbonden met de democratie. Wat is er mis mee dat de VNG stevig leiderschap voert om deze mensen weer aan het werk te helpen. Waarom wil elke gemeente dat voor zich zelf uitmaken? Waarom laat de VNG dat gebeuren?

De mislukking van de ondernomen poging om wel tot een gezamenlijke regeling te komen raakt vooral de maatschappij. Het is ook niet in het belang van (tussentijds) vertrekkende bestuurders. Zonder hier een pleidooi te houden voor het aan baantjes helpen van bestuurders. Maar ook als je verwijtbaar hebt gefaald als bestuurder, is er op een ander terrein wel een baan te vinden. Een baan waar de goede kwaliteiten deze bestuurders worden benut.

Nu staan veel bestuurders er alleen voor. Van de gemeente waar ze zijn vertrokken hebben ze niet veel te verwachten. Die gemeenten zetten niet in bemiddeling naar ander werk, maar maken zich kennelijk vooral en alleen druk over contracten. ‘Gemeenten hebben allemaal contracten lopen waar ze niet zomaar onderuit kunnen’ Het gaat dan om afspraken die gemeenten gemaakt hebben over de afwikkeling van financiële kosten en de administratie van de personeelskosten van bestuurders, aldus de VNG.

Welnu, heroverwegen dit besluit. Maak werk van (tussentijds) vertrekkende bestuurders.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie