Onderzoek in Wageningen: fusie met Renkum niet nodig
Voor Wageningen is schaalvergroting nu niet noodzakelijk, aldus het college in Wageningen.
In de gemeente Renkum is eigenlijk al jaren geleden besloten dat de gemeente niet als zelfstandige gemeente door kan gaan. Aansluiting bij de gemeente Wageningen werd een jaar geleden nog gezien als beste optie. Maar voor Wageningen is schaalvergroting nu niet noodzakelijk, blijkt uit een rapport waarover de Arnhemsche Courant schrijft.
Ozb
Al jaren zit Renkum in financieel zwaar weer. Om te zorgen voor meer inkomsten voor de gemeente, steeg de onroerende zaakbelasting (ozb) in Renkum afgelopen jaar met maar liefst 39 procent. Die stijging komt bovenop een eerdere stijging van meer dan 23 procent in 2023.
Rheden
‘De nood in Renkum is hoog. Herindeling met een andere gemeente lijkt voor Renkum daarom de enige mogelijkheid om de problemen het hoofd te bieden’, schrijft het lokale dagblad. Zelf zou de Gelderse gemeente het liefst samengaan met Rheden, ondanks deze gemeenten niet aan elkaar grenzen.
Splitsen
Het splitsen van de gemeente Renkum was aanvankelijk het meest realistische scenario. De oostelijke dorpen Renkum, Wolfheze en Heveadorp zouden dan bij Wageningen worden gevoegd. Oosterbeek en Doorwerth zouden bij Arnhem komen.
Bestuurskracht
Maar een jaar geleden sprak de gemeenteraad van Renkum de voorkeur uit om in zijn geheel samen te gaan met Wageningen. ‘Dat kwam als een verrassing voor de gemeente Wageningen’, stelt de Arnhemsche Courant. Nadat Renkum een voorkeur uitsprak voor een fusie met Wageningen, werd in Wageningen besloten om een onderzoek te starten naar de zogeheten bestuurskracht van de gemeente. Dat onderzoek moet antwoord geven op de vraag of een eventuele fusie met Renkum nodig is.
Universiteitsstad
Dat onderzoek is inmiddels afgerond. De belangrijkste conclusie: ‘Wageningen bokst boven haar klasse.’ Gezien de omvang van Wageningen, doet de gemeente het veel beter dan eigenlijk verwacht mag worden. ‘Wageningen is een relatief kleine gemeente als het gaat om inwonertal, maar speelt mee op het niveau van de grotere (universiteits)steden’, wordt tevreden geconcludeerd.
Fusie
In het onderzoek worden vier aanbevelingen gedaan om de bestuurskracht van Wageningen verder te versterken, maar het onderzoeken van een fusie met Renkum behoort daar niet bij. Sterker nog: in totaal wordt Renkum in het onderzoek slechts vier keer genoemd.
Risico’s
‘De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat voor Wageningen schaalvergroting voor nu niet noodzakelijk is’, concluderen burgemeester en wethouders in Wageningen. Maar omdat Renkum zelf Wageningen nadrukkelijk noemt als mogelijke fusiepartner, wil Wageningen in aanvullend onderzoek beter in kaart brengen wat de kansen en risico’s zijn van een eventuele herindeling.
Argumenten
‘Als college zeggen wij niet dat Wageningen een verdere verkenning met Renkum moet overwegen’, waarschuwt B&W van Wageningen. ‘Maar niet alle argumenten zijn op dit moment al goed in beeld.’ Vanuit Renkum is vooralsnog niet gereageerd op de conclusies van het onderzoek in Wageningen.
https://deanderekrant.nl/nieuws/renkum-eerste-slimme-gemeente-van-europa-maar-inwoners-weten-van-niks-2024-07-21