Advertentie

Fractievoorzitter ‘onthult’ proces waarnemer Almere

De benoeming van een waarnemend burgemeester die de naar het kabinet overgestapte Almeerse burgemeester Franc Weerwind moet opvolgen is nog niet rond. Commissaris van de koning Leen Verbeek sprak maandagavond met de Almeerse fractievoorzitters, maar witte rook kwam er niet. En dat is te wijten aan D66, stelt althans fractievoorzitter Johan de Leeuw van AP/OPA in zijn column.

13 januari 2022
stadhuis-almere-.jpg

De benoeming van een waarnemend burgemeester die de naar het kabinet overgestapte Almeerse burgemeester Franc Weerwind moet opvolgen is nog niet rond. Commissaris van de koning Leen Verbeek sprak maandagavond met de Almeerse fractievoorzitters, maar witte rook kwam er niet. En dat is te wijten aan D66, stelt althans fractievoorzitter Johan de Leeuw van AP/OPA in zijn column.

Twee kandidaten
Vorige week maandag was er een besloten vergadering met de Almeerse fractievoorzitters, waarin is afgesproken dat Verbeek maandag j.l. twee kandidaten aan de fractievoorzitters zou voordragen, zodat de waarnemer deze donderdag tijdens de raadsvergadering zou kunnen worden geïnstalleerd. Volgens lokale media gaat het om de (maandag ook op het provinciehuis gesignaleerde) oud-waarnemer van Lelystad Henry Meijdam (VVD) en oud-waarnemend burgemeester van Naarden Joyce Sylvester (PvdA).

Te licht
Echter, afgelopen maandag was er geen witte rook, naar verluidt omdat de kandidaten ‘te licht’ waren bevonden door de fractievoorzitters. Almere wil een ‘zwaargewicht’ als waarnemend burgemeester, omdat zowel de Floriade als de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. Pas als er een nieuwe gemeenteraad gekozen is, zal die een profielschets voor een kroonbenoemde burgemeester opstellen. Maar woensdag wierp AP/OPA-fractievoorzitter Johan de Leeuw nieuw licht op de zaak, toen hij zijn ongenoegen over het proces uitte in zijn column voor Omroep Almere.

Spelregels
De Leeuw schrijft dat Verbeek maandag inderdaad twee kandidaten voorstelde aan de raadsleden en die al waren goedgekeurd door BZK. ‘Na bevraging waren de meeste fractievoorzitters het eens over één van de kandidaten, zij het dat een aantal fractievoorzitters wel wat bedenkingen hadden. Maar toch, we hadden de keuze uit één van de twee of zouden anders buitenspel staan.’ Verbeek kan na het horen van de raad, en er geen voorkeur is, immers zelf een keuze maken. ‘De fractievoorzitter van D66 hield zich niet aan de spelregels en koppelde de uitspraak aan het aantal zetels in de raad’, stelt De Leeuw.

Buitenspel
Volgens De Leeuw verliet zij aan het einde van de vergadering ‘het team’. ‘En dan is de meerderheid een andere meerderheid. Deze gedachte werd doorgedrukt en dus konden de fractievoorzitters geen keuze meer maken. Bovendien blijkt dan dat ik een verkeerde inbreng heb gehad. Als oppositielid heb ik een andere inbreng dan als lid van het team fractievoorzitters.’ De Leeuw voelt zich daardoor ‘bij de neus genomen door de centrumpartijen’. ‘Maar erger is dat de raad nu volledig buitenspel staat en de cdk een brief gaat sturen met zijn keuze.’

Vooropgezet plan
De Leeuw vindt dat ‘wij als fractievoorzitters de commissaris in de steek hebben gelaten en dat Almere slecht door de fractievoorzitters is bediend’. Nog erger vindt hij het dat de centrumpartijen de tussenliggende week hebben gebruikt om ‘namen van volgens hun geschikte kandidaten uit de partijkantoren te trekken’. ‘Het was dus een vooropgezet plan. Eerst zet je met een vergadering veel partijen in hun kracht om dat uiteindelijk te kunnen inzetten als hefboom om partijpolitiek boven het belang van Almere te zetten.’

Eigen werkelijkheid
‘Dat is zijn eigen beeld van de werkelijkheid’, reageert fractievoorzitter Kees Ahles van Leefbaar Almere die de actie van De Leeuw ‘niet zo netjes’ vindt. Wel bevestigt Ahles dat er maandag een bespreking is geweest over twee kandidaten en er geen overeenstemming was voor een van beiden, zodat Verbeek zelf een keuze mag maken zonder de instemming van de raad. Ahles verwacht dat dit ‘zeer binnenkort’ gaat gebeuren. ‘De installatie zal dan alleen niet gebeuren in de raadszaal, maar op kantoor’, denkt hij.

Niet te overhaast
PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk wil niets zeggen over wat er zich maandagavond precies heeft afgespeeld in het provinciehuis. Wel vindt hij dat Verbeek zich van zijn taak heeft gekweten door de gemeenteraad eerst te horen. De benoeming van de waarnemer zou uiterlijk volgende week moeten plaatsvinden, zegt hij. ‘Er zit wel enige spoed bij, maar het moet ook niet te overhaast gebeuren. We moeten wel de allerbeste kandidaat krijgen.’

Draagvlak belangrijk
De woordvoerder van cdk Verbeek laat weten dat er afgelopen maandag een gesprek is geweest tussen de cdk en de Almeerse fractievoorzitters over de opvolging van Weerwind en dat Verbeek het belangrijk vindt dat er draagvlak is voor de waarnemer in de gemeenteraad. ‘Dat is evident. Daarom was er ook een gesprek met gemeenteraadsleden.’ Bij zijn keuze neemt hij dat draagvlak absoluut mee, verzekert de woordvoerder. ‘We willen het proces zorgvuldig doorlopen en ook zo snel mogelijk een waarnemer benoemen die past bij Almere.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie