Advertentie

Vlagtwedde: minder snel demonstreren

Bij het ontstaan van het tentenkamp van asielzoekers, vorig jaar, had de gemeente slechts 48 uur voorbereidingstijd. Nu wil het college die termijn oprekken naar vijf werkdagen.

14 juni 2013

Het college van Vlagtwedde wil dat meer voorbereidingstijd hebben als er een demonstratie binnen de gemeentegrenzen gehouden wordt. Nu moeten demonstranten zich 48 uur voor de start van een demonstratie melden. Het college wil die termijn oprekken naar vijf werkdagen.

Tentenkampen
Aanleiding voor de uitbreiding van de termijn is de tentenkampen van asielzoekers in Ter Apel en Sellingen van vorig jaar. De gemeenten zou te weinig voorbereidingstijd hebben gehad voor die demonstraties. ‘We willen demonstraties goed structureren en aanpakken. Nu kan het zijn dat vrijdagmiddag een actie wordt aangekondigd die zondag ingaat’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ‘Maar ambtenaren werken niet in het weekend en bedrijven zijn gesloten. Dan kom je als gemeenten meteen in een lastig pakket om het te faciliteren.’ In de tijd tussen de melding van een demonstratie en de start daarvan worden voorwaarden op papier gezet en afspraken gemaakt. Ook worden bedrijven ingelicht.


Den Haag
Bij de termijn van vijf werkdagen heeft Vlagtwedde gekeken naar de grote steden. ‘In Den Haag is de termijn bijvoorbeeld vier keer 24 uur’, weet de woordvoerder. ‘Die krijgen natuurlijk grotere activiteiten, maar wij hebben hier het grootste asielzoekerscentrum van Nederland.’ Vlagtwedde zegt te hebben onderzocht of een termijn van vijf werkdagen juridisch aanvaardbaar is.

 
Beter geregeld

De gemeente spreekt tegen dat de extra lange termijn ingesteld wordt om het asielzoekers lastiger te maken te demonstreren. ‘Het is echt puur en alleen bedacht om meer ruimte te hebben voor voorbereidingen. De vorige keer werden we deels in het weekend met het verzoek geconfronteerd en dat is gewoon heel erg lastig’, aldus de woordvoerder. Of er zaken beter geregeld zouden zijn als tijdens de demonstraties van vorig jaar een langere voorbereidingstijd zou zijn geweest, kan niet met zekerheid gezegd worden. ‘We hadden organisaties op de hoogte kunnen stellen en bedrijven in de buurt. En er zouden misschien eerder toiletten geplaatst zijn, of water', aldus de woordvoerder.’


Asielzoekerscentrum

Vorig jaar begon een groep van zo'n 60 uitgeprocedeerde Irakezen uit het asielzoekerscentrum van Ter Apel een tentenkamp uit protest tegen hun naderende uitzetting. Na een kleine twee weken werd het kamp ontruimd. Dinsdag 25 juni bespreekt de gemeenteraad van Vlagtwedde het voorstel en wordt erover gestemd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie