Advertentie

'Laat bestemmingsplan bij niet-gebruik vervallen'

Een bouwvergunning vervalt na vijf jaar als hij in die tijd niet is geconsumeerd. Dat zou ook voor bestemmingsplannen moeten gelden, zo bepleit Gelders gedeputeerde Co Verdaas deze week in Binnenlands bestuur magazine

16 maart 2012

Laat een bestemmingsplan na vijf jaar automatisch vervallen als het binnen die tijd niet is ingevuld. Dan zouden provincies en gemeenten ongewenste ontwikkelingen beter kunnen keren, zonder al te veel planschade te hoeven betalen.

Regie nemen moeilijk
Met dit pleidooi probeert de Gelderse gedeputeerde Co Verdaas al enige tijd de Haagse politiek warm te maken voor meer onorthodoxe oplossingen om de crisis in het vastgoed aan te pakken. ‘De provincies worden geacht de regie te nemen bij het ontwikkelen van nieuwe bouwlocaties voor winkels, kantoren en huizen. Dat doen we ook, maar dat is soms moeilijk als het bestemmingsplan al vastligt’.

 

Desnoods salomonsoordeel
De sturende rol van provincies wordt bijvoorbeeld gevraagd als twee buurgemeenten er samen niet uitkomen aan welke kant van de gemeentegrens nu precies dat nieuwe winkelcentrum moet komen. Dan wordt al snel naar de provincie gekeken, al was het maar om desnoods een salomonsoordeel te geven, zo is de ervaring van de PvdA-bestuurder, verantwoordelijk voor de ruimtelijke inrichting van Gelderland.

 

Afspraken nakomen
Maar hoeft de vigerende bestemming niet te worden gewijzigd, dan is bijsturen soms lastig, aldus Verdaas. ‘Eenmaal bestaande bestemminsplannen kunnen we niet zomaar veranderen, maar bij herziening kijken we naar gemaakte afspraken. Als deze niet worden nageleefd kunnen we in het uiterste geval een regressieve aanwijzing geven.’

 

Vergelijkbaar met bouwvergunning
Maar liever dan dit toch wat grove middel zou hij dus bestemmingsplannen die niet worden ingevuld een minder lange looptijd geven. ‘Een bouwvergunning vervalt ook als hij binnen vijf jaar niet wordt gebruikt. Als dat ook voor bestemmingsplannen zou gaan gelden, zouden we als lokale overheden meer regie kunnen voeren met minder planschade’.

 

Lees in Binnenlands Bestuur magazine het achtergrond verhaal 'Wie redt de winkelstraat'. Klik hier voor het online magazine.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark
Ik vraag me af in hoeverre deze gedeputeerde op de hoogte is van de huidige wetgeving en de aankomende wetgeving. alleen het woordje bouwvergunning al.
Jan
En hoe ziet deze gedeputeerde dan de juridische toestand na het vervallen van een bestemmingsplan? Als er dan niets meer geldt, mag er alles gebouwd worden, zolang je je maar houdt aan de bouwverordening en Bouwbesluit. Iedereen kan ook maar gedeputeerde worden kennelijk.
Hans
Ook het begrip 'regressieve aanwijzing' wekt twijfel. Het is natuurlijk: repressieve aanwijzing.
Hans
Sorry, daar ga ik zelf de mist in. Het correcte woord is: reactieve aanwijzing.
Advertentie